藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tako and Sukie
打印 上一主題 下一主題

有冇人打算明年結婚呀 [複製鏈接]

0岩0岩先去完朋友在new zealand的婚禮,佢地都係在hotel ballromm做自助餐。都幾有睇面架,所有親友都要formal dressing。仲有跳舞tim...
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

hmm... 鬼佬...好似唔做人情bor 淨送gift... 蝕梗 :-(

[quote:5db55f2264="wychan"][quote:5db55f2264="Tomato"]Hotcake

唔該晒!!!!
花球我諗我會在旺角訂 因為上次訂左個玫瑰花球連頭花、襟花、手花 都係200蚊!!!都唔錯0架!!

不過 我而家個花球要用成日 要用有花託0個種 要貴d lu!唔知用唔用玫瑰好!!!我個人好最鐘意玫瑰 唔知玫瑰可唔可以捱0禁耐??????

人地話蕙蘭可以keep耐d 又要貴d lor!!

你話葵芳間花店個package係點0架!!!格0下價嘛................

唔好意思想問多你兩條問題 希望你唔好介意..............你擺左幾多圍????有無賺呢???因為我男朋友會比返自己0個幾圍 其餘的都係我爸媽出 我想知人情會唔會cover到酒席錢..............我對爸媽要出錢係好內疚!!!!!!! :cry:[/quote]

0也唔係男家俾晒所有酒席,而男家只可取回男家親友的人情,而女家則要上繳外母大人嗎 :em06:

可能各處鄉村各處例。其他朋友你們是怎樣安排呢,好讓我弟時點樣講數 :em12:  :em12:[/quote]

正常係男家比的................
我係例外lor! 唉!
開頭話唔擺酒 就係因為我先至要擺\r
當然會有人唔高興啦!所以玩AA!!!!!

Tomato

一生人一次我贊成要擺酒雖然係煩一點但是事後你會覺得很值得始終多D嘢可以回憶如果唔擺酒你一定會後悔的!!!!!!再者我個人認為擺酒在某程度上亦是對女方的尊重它的意義在於男方願意在各親友面前證明對你的愛一個男人如果很愛一個女仔應該盡佢所能去滿足女方的合理要求AA好像不太好! 我記得當時我們決定結婚我老公雖然並不富有但他卻付出他的所有去滿足我和我爸媽的要求我很感動因為我感到他很愛我他寧願自己幸苦也不要我後悔老實就所有結婚的主要支出都是他一個人付的.因為我對於結婚這方面比較守舊和執著.不過你亦用不著內疚只要你爸媽和他講掂數就得啦.
由於所有酒席(15圍)都是我老公比的照理是他可以收曬所有人情不過他答應送幾圍給我媽媽所以嗰幾圍的人情就係我媽媽收但親戚送的金飾就一定是新娘收的.以市價每人$500人情有d friend 仲做成千呅人情我們都唔使點 蝕如果你的酒席不多於$6000你應該唔使蝕.
至於用什麼花都冇所謂啦只要你鍾意就得.我那時是用蕙蘭有託都是連頭花、襟花、手花不過要$350左右貴過你喎!不過你都可以再去問吓價始終我嗰個唔係update 價問完價又可以搭小巴來rc實地視察吓.其實你有冇諗過考慮絲花價錢和真花差不多我那時也買了一個白合絲花球作替換極度真實!

Hotcake

唔該晒!!我諗住將你呢段說話print出來 比某人睇..............哈哈!!

你老公對你真好!!!我都覺得我屋企人真係對我好好!!我記得有次我向媽媽發脾氣 姐姐後來告訴我 媽媽無怪我 爸爸還叫媽媽:“個女放工返0黎 唔好鬧佢” 佢地知道我壓力好大所以即使我無理取鬧都維護住我...........阿麻成日都叫我唔好唔開心 有晚我去左同學屋企玩 佢等我等到1:00都唔訓 因為驚我唔開心去左做傻事.........我無錢家姐細妹又話會幫我.......你話我點可以唔內疚!

其實我已經開始面對現實 但好多事都係身不由己........唉!希望真係會好開心啦!!

你個蕙蘭花球都係350蚊 仲包禁多野 又好抵喎!等我再格下價先!!!!!

唔該晒你!!!!!

係喎! 阿dick你新婚喎 有無野可以分享下呢???

Tomato
其實你真的很幸福有很關心很愛你的家人一定要珍惜啊!講得主觀一點家人永遠都是你家人老公未必永遠是你老公!即使他現在多愛你亦不能保證一生不變作為女性我們亦要經常保持危機感要作最壞打算可能我身邊有很多這樣的例子有一個friend 結婚三個月就離婚她覺得老公好像變了一個不認識的人.又有一個friend 生了兩個小朋友後老公有第三者最後又離婚.做女仔真係要帶眼識人唔係就一世啦!希望我的說話唔會嚇親你啦畢竟我們對未來要抱有希望!!!
其實我只係大你一年點解我的說話好似咁老積?!

[quote:e47958594e="Tomato"]
好彩我死都唔肯搞過大禮 出門接新娘0者 否則後果不堪設想呀!

[/quote]

點解唔接新娘呀好好玩o架我指個新郎比人玩你會好開心o架因為你見到佢為咗娶你排除萬難好"Lum"o架!!!

[quote:7d37b1538a="Tomato"]係喎! 阿dick你新婚喎 有無野可以分享下呢??? [/quote]

今日係我地結婚兩個半月,
分享就唔話得,始終都係only one 次.....。
不過結婚,最緊要兩口子都要冷靜面對一切,唔係就日日開大片。
有咩一定要心平氣和去傾,我倆有樣野好,兩公婆都係奶仔奶女。
雙方老豆老母都冇咩所謂。
不過....過大禮同過門,咩糖餅、西餅這些基本野就必然啦。
不過想有意思呢,好似請帖咁,就係我地兩公婆自己design同print。
而手花、襟花都可以自己整,去花虛買平好多。不過要有心機同時間。

酒席方面,而家酒店都好平,多少少M去酒店擺,High些。
另外有好多Q旁送......。
但事前記得、記得、記得,一定要問楚細節同價錢。special for 酒水,
我有個friend酒水都成萬銀埋單,所以全包都要問明包幾多粒鐘。
酒店就好些,酒樓既話...就.... :em18: 。

另外新郎哥記緊要,入多些少利是,拾蚊、二拾都好。
因為當日,你會係人都比利是......
永遠愛著您 :em21: [/code]

Tomato

其實我們講什麼都假最緊要係佢嘅態度你覺得佢對你好有誠意娶你就什麼都可以商量!