藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tako and Sukie
打印 上一主題 下一主題

有冇人打算明年結婚呀 [複製鏈接]

如果想擺酒店慳慳地逸東都算平靚正.酒樓的話美心近排好似唔係好得.我個陣係鴻星攪我都得幾好

[quote:034cd9d9d6="gp"]有無識人去台灣影過婚紗相 聽人講又平又靚喎! [/quote]

我認為如果你係鐘意台灣style的結婚想不如你試下搵個攝影師幫你地係香港的沙灘或者鬧市又或者一些特別意義的地方影效果勁正. 始終婚紗相的背景都唔係最起眼相中人先最緊要嘛.舟車勞動咁飛去台灣影人生路不熟攪殘左個靚樣就點都補唔番!

We plan 25/9/2004 is our big days
and we already book restaurant. There have a coupon goto take wedding photo in HK we also take la....output OK la..
but we will goto taiwan at april take wedding once again.
coz we love Taiwan ...this place is good ar...I love the wedding photo style in there.
Church we haven't apply...only one church can apply now other need 2004 around february or march can send letter to apply...so now wait ar

[quote:37f02ae366="bunnud"]如果想擺酒店慳慳地逸東都算平靚正.酒樓的話美心近排好似唔係好得.我個陣係鴻星攪我都得幾好[/quote]

我朋友 9 月就係o係逸東擺酒 都 ok 架~ 應該唔叫好貴o卦~

係度恭喜晒以上咁多位準新人...........百年好合 永結同心............恭喜 恭喜!!!!!!!!

入伙時記得通知我你地住係邊..........等我新年黎"豆"利是...............多謝合作!!!!!!!!

其實我唔會擺酒 但會同親戚食飯 都5-6圍0架! 唔擺酒根本係唔想煩 但而家又要食飯. 不過係爸媽同未來老爺奶奶要求 都無辦法!

而家最煩係0係邊度食飯 我爸媽話要0係旺角"迎囍大酒樓" 但我想0係沙田食喎!
因為我會0係沙田註冊 沙田亦方便我地d親戚。我又唔想分兩日喎!但又唔知book唔book到!其實我想0係帝都 你地有無意見呀???貴唔貴呢???

我亦都係想唔擺酒 只會同親戚食飯 請問tomato你會唔會做埋其他傳統o野(e.g. 接新娘). 因為我所識o既朋友都會擺酒及做齊所有o野 我只想簡單d 但又清楚簡單得o黎可以點做......你可唔可以指點我呀 thank you  :em14:
G :em21: P

[quote:c5618b7076="gp"]我亦都係想唔擺酒 只會同親戚食飯 請問tomato你會唔會做埋其他傳統o野(e.g. 接新娘). 因為我所識o既朋友都會擺酒及做齊所有o野 我只想簡單d 但又清楚簡單得o黎可以點做......你可唔可以指點我呀 thank you  :em14:[/quote]

gp

唔擺酒 齋食飯都有好多做法 我會做同聽人講0既做法有:

1. 普遍人的做法: 即過大禮 接新娘 斟茶 著掛 比禮金乜都做齊............只係夜晚0個餐唔係大排筵席 而係同親食幾圍!

我個同學前年結婚 只係註冊左. 佢買左泓景台 而家未入伙. 佢話雖然唔擺酒 但入伙時要補辦過大禮 接新娘 斟茶 著掛 比禮金等儀式 因為唔做即未結婚 唔可以一齊住。

2. 我的做法 (現時的計劃):

~~~因為我屋企有拜祖先所以要搵日同男朋友拜祖先 我會叫男朋友買些水果 乾搖柱 (因為我阿媽喜歡) 紅酒 (我阿爸favour 當然唔駛太貴) 連禮金 (即利是)來我家 (不要兩手空空)。~~~~~可算是過大禮吧! (我見正式過大禮係要椰子、蓮藕.......一大堆的 而且必定要燒豬一大隻 所以我算係好簡單 :wink: )

~~~我會之前一晚到酒店過  方便第日化妝 著婚紗 (聽聞註冊處個新娘房係無鎖的 乜人都走得入去) 然後走落註冊處 (花車都慳番!)

~~~一定唔會"接新娘" 即使我0係酒店 或0係屋企 我都唔會玩接新娘遊戲 我男朋友接我 開門比佢入默得lor! 因為我地最怕煩同嘈 而且覺得無意義!

~~~同親戚食飯時會做埋斟茶 但唔著掛!只會買套大方得體的連身裙著就算! (如果有錢 或會租條旗袍for斟茶、影相時穿 因為長輩或會比d金器嘛!)

~~~我阿媽會派餅咭比親友 我自己都會派比朋友! 普遍的做法係打電話通知朋友觀禮就算 但我個人比較鐘意留d野比人留念 所以會自己設計invitation card自己用printer 印. 而家興整網頁 我都會試下!
(介紹一個網頁比你 http://e-din.com/wedding 做得好好 裏面d資料都好豐富!)

~~~我會有伴娘 即我妹妹! (我都有租條伴娘裙比佢 其實基本上只註冊係唔駛的有d人直情係無伴娘tim!不過 我錫細妹嘛!希望佢靚靚! ) 我男朋友都係搵佢細佬做伴郎. 至於姊妹兄弟就唔駛啦!我都係叫家姐同表姐幫0下手 因為佢地有經驗!

呢d係我大約0既計劃 可能到時有變0架 但大致都會0禁做!

其實話簡單0者 邊到可以簡單呢!做下做下都係好多野搞!不過都好過擺酒 因為擺酒要印帖、搵攝影、化妝、租多幾套衫 仲有爸媽0既衫................

點做都好 最緊要係問雙方父母的意願 佢地一定會話"求其啦"、"是但啦"、"你鐘意啦"!呢d未必係佢地真心話 你要諗辨法令佢地講出要求! 就好似我阿媽 最鐘意唔講真心話 所以我帶佢去婚紗展 等佢感受下d氣氛 等佢諗一d同結婚有關鏈的事情 然後套下佢想點!哈哈!

仲有老一輩0既人認為註冊唔等於結左婚 要擺酒 (或食飯) 斟左茶先算結婚 所以都係問清楚!

Tomato

你所提意o既方法就係我想知o既 真係十萬千萬 百萬個唔該 :em14:.
G :em21: P

我都係出年9月結婚呀!!已經訂咗酒席,影咗婚紗相,book咗租禮服,化妝...la係唔係好快呢!! :em12:
  :mrgreen: :em04:  :em21:  :em04:  :mrgreen:
~angel~