藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: olay
打印 上一主題 下一主題

公平對待業主也公平對待恆昌...意見 [複製鏈接]

公平對待業主也公平對待恆昌...意見

哈囉! 大家好!
      我哋呢個站如果可以朋友式交談同更真實發表意見就好囉
我都係業主成70歲人囉都有要恆昌套餐我有小小意見想同大家
      我哋首先要知道當初點解會要恆昌既套餐就係因為恆昌個
示範單位內既傢俬設計同顏色都好吸引我本人覺得好好先至會要。
佢哋個套餐設計走年青化品味連我呢個老人家都好鍾意覺得自己
無咁老但點解而家到選傢俬時先話人哋啲款式唔好? 奇怪 !? 其實
我相信恆昌既設計都要經過發展商同意先可以攪出來示範單位既(我
以前都係做地產既)。其實改吓顏色要佢哋個套餐就係最明智既選擇
唔通自己既設計會專業得過佢哋個套餐設計咩?
       但係個個人既用法可能都唔同改吓都係應該既但我在灣仔
恆昌選傢俬時親眼見到個後生仔將個三門衣櫃改成個六門衣櫃咁大
可能佢唔要化妝枱但個化妝枱咁細改成個大一倍既衣櫃恆昌話咁樣
要佢補錢佢就嘈到拆天仲話要補錢既話就上網唱哀人哋哎…!咁樣
又真係唔係幾好吧!人家都係要做生意既…可能我老啦!我覺得咁樣就
真係唔係幾好喇。

[quote:1f8e0697a9="Teresa&Fai"]可能你覺得我地成日係度鬧恆昌攪到其他加錢野唔攪................

以我個人經歷............我要求個間房櫃改間格.............佢地都話唔得............次次都係O個句"有6百幾個單位要攪.......趕唔切做比你".................咁你話我可以點...........錢就比晒............但又達唔到自己既要求...........[/quote]

係 佢地真係會話"有六百幾個單位 做唔切俾你" 我地要求既只係o係個"笠"(唔識打倉頡碼)位加一塊木板 但咁都做唔到.

雖然唔係咩大事 不過你 join 得發展商 就要預左有可能有好多個單位買你個 package (恆昌望都係望泊住發展商可以做到多 d 生意o者) 唔可以話接晒 order 然後就用太多 order 做 reason 結果呢樣造唔切俾你 果樣造唔切俾你. 正如 teresa&fai 講 錢就比晒 係平呀 但恆昌都係想用錢作為其中一樣吸引買家既 selling point sell 你果陣就話得 但 sell 完結果就唔可以符合到買家既要求 咁就唔太得喇.

講真我唔覺得恆昌好差 相反 我今日同 saga 去揀傢俬時個感覺唔錯 最重要係因為之前呢度既網友俾左好多心理準備我 所以結果出黎唔會同預期差太多 呢個係一個好重要既因素. 同埋個 staff 都真係幫手既 俾左好多意見我地 亦同我地呻話呢個網講既野對佢地唔公平  :em12:

佢有好既地方 有唔好既地方. sell 野果陣的確好似順口開河左 d 但在我黎講服務態度好同 package 既價錢係可以 compensate 到.

題外話 今日見到一位太太同一個小朋友黎睇傢俬 佢就話唔係 rc 人黎既 但唔知會唔會其實係 olay 呢?

Re: 公平對待業主也公平對待恆昌...意見

[quote:a9ccf1ac62="陳伯"]但係個個人既用法可能都唔同改都係應該既但我在灣仔
可能佢唔要化妝但個化妝咁細改成個大一倍既衣櫃恆昌話咁樣
要佢補錢佢就嘈到拆天仲話要補錢既話就上網唱哀人哎…!咁樣
又真係唔係幾好吧!人家都係要做生意既…可能我老啦!我覺得咁樣就
真係唔係幾好喇。[/quote]

今日上去揀傢俬 個 staff 都有同我地講過 d 人鬧恆昌有 d 唔公平. 個 staff 話 有一 d 業主 以為俾左 $39k 恆昌就會包埋晒 design 同改野 其實咁係無可能既 如果改動係會令材料加多既 要加錢都正常. 呢一個 point 我 buy 個 staff. 一張四呎床 如果 double 個高度 但同時將長度減半 結果用料都係四呎床既用料 恆昌係唔會加錢既. 但如果你要返四呎闊 但同時要 double 高度 咁用料其實係 double 左 恆昌加你錢都係應該既~

我唔知每一個 case 係點 係點樣唔滿意 但中間可能有好多 misunderstanding. 個 staff 解釋得唔清楚 or 個買家問得唔清楚 都會有可能出現誤會. 宜家恆昌未必個個 staff 都做得好 我自己眼見有一兩個個別既 staff 就唔叫好 helpful (我既意思係咩都唔講 無乜意見 唔夠投入果隻) 可能某 d 買家因而覺得恆昌唔得.

我對上一個 post 都講 在我黎講 好既服務態度可以 compensate 到幾多佢既唔好. 所以覺得"恆昌唔好"既朋友要去了解一下先 恆昌既意思係咩呢? 覺得"話恆昌唔好既人"唔好既人都去體諒一下人地點解會話恆昌唔好

好似今日咁 我揀中既款同色恆昌都做唔到俾我 但大家和和氣氣去傾去體諒 結果會好好 仲可能可以得到意外既"jetso" 呢 (呢期興呢個 term 呀 XD)

[quote:4371c6b721="陳伯"]哈囉! 大家好!
無咁老但點解而家到選傢俬時先話人哋啲款式唔好? 奇怪 !? 其實
我相信恆昌既設計都要經過發展商同意先可以攪出來示範單位既(我
以前都係做地產既)。其實改吓顏色要佢哋個套餐就係最明智既選擇

係度首先歡迎陳伯您加入..........   

O華.........陳伯你真係"7張"架LA..............你仲識用電腦又識打中文字..........好勁呀.............

可能某些業主的要求過高...........咁你認為我同冰妹的要求會否過份呢???????
但我同冰不約而同收到同一個訊息.........

[quote:35a94bb00d="陳伯"]哈囉! 大家好!

以我所見…我個人認為….
業主之所以不滿之不過係因為買傢俬套餐之後先發覺同之前所查詢嘅不同
可能會有部份業主嘅”不滿”言論對恒昌唔fair
但亦有業主滿意恒昌ga 好似你咁
咁咪已經取得平衡囉 冇可能要每一個人都support恒昌

誤會通常出現嚮溝通上嘅錯誤 既然如此 不如互相遷就一下 :mrgreen:

但我覺得你所謂嘅”親眼見到個後生仔”都唔一定等於”上網唱哀人哋”嗰班人
你咁樣對其他人好唔公平 人哋都係發表意見遮
你都有讚恒昌啦…
業主係可以自己去judge到底恒昌係好定唔好
每個人嘅價值觀都唔同 世事緊係有好同唔好兩方面啦!!

我諗大家都唔好再去argue落去…這樣下去只會沒完沒了…
:em14:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:e2c6a542fc="陳伯"]哈囉! 大家好!

hello! 你好!

其實唔關老唔老事 聽你咁講我都會覺得咁樣就唔係幾好! 可能我比較好彩 我地提出既要求佢地都話做得到 可能比較簡單掛! 我只係覺得簡單就是美!

人地斷尺計$ 只要$$合理就得 冇可能要人地將原本package standard 包左既野加大一倍仲想唔駛加錢 有咁著數咩! 真係肯既你都驚佢唔知比d乜你啦! 你話同佢地傾平d就話有d可能 這世界係冇免費午餐既!

個個人既品味同要求係會唔同 但有時要求都要合理羅!
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

如果大家不滿可以去消委投訴.
每個人情況都唔同有人會覺得好有人覺得唔好.
點都好大家都唔好再講啦.最近睇得太多太多.
不如將大家新居設計post上網俾大家參考下.我都仲未選.

[quote="小yen"][quote:4d8a351616="olay"]HI HALES

我覺得你對傢俬套餐意見及立場都做得好好你的文彩也是我呢個站最好真的.我之所以咁勞氣....我有3個8-15歲仔女細房要3張床我十分願意再補錢給恒昌傢俬要求幫我訂做丁字床或曲呎床.....再加子母床仲想另外加做吊櫃因為細房放了咁多床就放唔落衣櫃......但恆昌就好似畀人地鬧到怕咁套餐內改都得另外補錢做多張床及吊櫃就怕怕.....職員很有禮貌咁叫我去第二間傢俬舖做我見到恆昌經理很想幫我做但又怕做又畀人話佢加人錢寧願送多1張單人床褥給我都唔做........你話呀.......我知間細房呎吋啊?......到收樓時再叫第二間傢俬舖做我仔女住邊度啊?.......睡地下啊......哎我地下係磚來....
哎....其實有生意邊個唔想做啊.....我咁勞氣係人有嘜唔好應該鬧...我同意....但..係又鬧唔係又鬧...鬧到人冢怕你.........好似我呢需要補錢訂做.........畀錢人....人地都寧願唔做........真失敗............恆昌而家態度畀我感覺就係套餐棟點改都得但對另外加錢做其它傢俬就怕怕.......不做...............
其實搞到咁樣大家話有咩好處呢冇得商量.........我就慘囉希望大家知道細房呎吋請話我知我係683呎我要訂做多張床畀我女.非常......非常.......唔該.

題外話.....其實我唔鍾意出來講既但我必須講出我良心話.[/quote]

olay為左唔駛你再worry同埋大家可以 "發揮rc既團結精神"而我亦都係683'既我試下依家att.個 "尺寸圖"俾你呀 :mrgreen: 希望可以幫倒你la (其實呢個尺寸圖都係其他rc member post出黎架 大家真係好好架 :em11: 希望你可以對我地改觀la :em11: )

小yen:您好!

多謝您的圖有您呢街坊朋友真縈幸!.....再次多謝.....

各位鄰居 今日我左揀傢俬 好想同大家分享一下!

1. 整體來講 我對於今日恒昌那位sales的服務態度很滿意!雖然我唔知佢姓乜 (可能佢怕左我 所以由頭到尾無同我講佢姓乜!!)佢好幫得手 尤其有時我猶疑唔知揀乜好時 佢就解釋一次該件物件0既好用程度 又會比下意見!值得表揚呢!! (我不是賣廣告0架!)

2. 傢俬唔算多款 但係我都好輕易揀到 所以成個過程只係用左2個鐘!

3. 因為我好多野唔要 (例如細房床、書枱、梳妝台連椅.........)所以最後加大張床半吋 轉做油壓床都唔駛加錢. 只係加左1500蚊改過電掣位!

揀傢俬活動剛開始的時候 恒昌可能做得唔好 我諗佢地而家己有所改善了!希望大家都可以好似我一樣 揀得順順利利、開開心心! :em19:

今日好開心呀!

你個 staff 係男定女?