藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2133|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

我的揀傢俬記 [複製鏈接]

自從有網友話收到恒昌通知可以揀傢俬開始,我己經去過恒昌兩三次。

上星期收到恒昌通知,叫我到灣仔揀傢俬。花了三四日時間準備,最後──擇日重賽.

我到過圖書館找雜誌、看完6-7本朋友借的家居雜誌、用了一晚時間畫好個AutoCAD平面圖
(這是我第一次用AutoCAD)、問朋友的意見。

揀傢俬當日

我都看過恒昌D DESIGN,是很難揀得落手。我抱「只要能改到合我心意我就會要、加錢都無所謂」的心態。
點知個SALES有抱說服我的心態同我揀。結果花了兩個小時只揀完....3件。

關於恒昌的結論如下
1. 恒昌有小小似想人揀現有的傢俬
2. 他們好似無同人做Design :em03:
3. 有些item想改少少都話唔得 :em13:

別外一些揀傢俬要注意的事
1. 原來兩間房都有個小橫樑(在衣櫃頂),大約3-4吋
2. 我個單位大房冷氣機和冷氣機開關掣的位置在磚牆上.
        以上兩個原因令到揀衣櫃無乜option
3. 電掣位未知

因為有太多未知的事,結果只好擇日重賽。我和女友就決定再去一次中環確認一下。

中環一行
去到中環發生了兩件事
1. 見到以前個agent (應該是她見到我們,還陪我去們行多次)
2. 還見到一個同地產公司分行的agent...... 我弟弟的中學同學 現住在我樓上。

上到去問左一些資料.
1. 三個示範單位中638尺單位和個三房單位是和黃的 只有683尺個單位才是恒昌.
2. 找恒昌個吳小姐會好些.
3. 藍澄灣那邊除了這個月order的 其他的地板/地磚應該已鋪好 無得hold住.
4. 現在order的只可選擇地磚.
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

:twisted: 我都揀傢俬啦......真係大乜鑊.....
:evil: 最衰係我係揀同供樓個Plan如果唔係我一定退番39XXX
:em13: 佢老闆~~~~

:em06: 三萬幾出去搵人做都唔洗咁唔開心.....

ddericli.....不要勞氣吧。
咱們仲年青,用住先,第日搵到.....換哂佢...好冇。
永遠愛著您 :em21: [/code]

佢係勞氣左啲 大家原諒!!
我的家---藍澄灣 :D