藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: diedsee
打印 上一主題 下一主題

起牆等於更改樓宇結構嗎?? [複製鏈接]

拆改任何牆身間隔之前  一定 一定要睇清楚  果幅係咪 " 承重牆 " / " 主力牆 "  

通常一幅室內 " 間隔牆 / non laod bearing wall " 既厚度大慨係 4 吋左右  用料就係 " 輕石屎 " 或者係 " 沙磚 "  通常拍落去既聲音比較 " 空洞 "  

而 " 承重牆 / load bearing wall " 就會用石屎+鋼筋 做  通常拍落去既聲音比較 " 沉實 "  

個人絕對反對 " 偷薄 " 任何牆身  間隔牆  就拆左佢做板榔間隔  比磚牆約莫薄 2 吋左右  

而承重牆方面  就重更加唔拆得  因為絕對影響樓宇結構  而且  唔係話拆就拆  要入圖俾 " 屋宇署 "  仲要有 結構工程師簽紙  證明完全冇問題先至俾你拆   

根據以往經驗  通常只容許拆走一個 3 呎闊 x  7 呎高既洞俾人出入架炸.....

未計工程費  已經要俾 3 - 5 萬 " 入場費 " ......自己諗諗 :roll:

3 - 5 萬 " 入場費 "?!?!
咁一定唔做啦!!
咁起幅牆加度門又around幾多錢ar?!
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:a41adaea02="riscilla Hung"]拆改任何牆身間隔之前  一定 一定要睇清楚  果幅係咪 " 承重牆 " / " 主力牆 "  

通常一幅室內 " 間隔牆 / non laod bearing wall " 既厚度大慨係 4 吋左右  用料就係 " 輕石屎 " 或者係 " 沙磚 "  通常拍落去既聲音比較 " 空洞 "  

而 " 承重牆 / load bearing wall " 就會用石屎+鋼筋 做  通常拍落去既聲音比較 " 沉實 "  

個人絕對反對 " 偷薄 " 任何牆身  間隔牆  就拆左佢做板榔間隔  比磚牆約莫薄 2 吋左右  

而承重牆方面  就重更加唔拆得  因為絕對影響樓宇結構  而且  唔係話拆就拆  要入圖俾 " 屋宇署 "  仲要有 結構工程師簽紙  證明完全冇問題先至俾你拆   

根據以往經驗  通常只容許拆走一個 3 呎闊 x  7 呎高既洞俾人出入架炸.....

未計工程費  已經要俾 3 - 5 萬 " 入場費 " ......自己諗諗 :roll:[/quote]

Priscilla Hung hello噤如果以我地rc既683'為例要成間屋 "線"灰 + 掃防潮油 + 掃乳膠漆既話大約要幾多錢呢 ops: 我想預番個budget呀 :?: 唔知可唔可以報個大約價俾我呢 :mrgreen: thanks

sorry 呀小yen  我諗呢度唔係咁方便答呢個問題  事關你地呢度係業主討論  如果我答左你  可能會開左先例  結果搞到變左廣告區  ...... :twisted:  呢 d 係一眾業主最擔心冒事來......... :twisted:

如果真係要答  在我果便答你好過..........

[quote:b6633021a6="riscilla Hung"]sorry 呀小yen  我諗呢度唔係咁方便答呢個問題  事關你地呢度係業主討論  如果我答左你  可能會開左先例  結果搞到變左廣告區  ...... :twisted:  呢 d 係一眾業主最擔心冒事來......... :twisted:

如果真係要答  在我果便答你好過.......... [/quote]

good practice Priscilla  
actuallly you can pm each other and get contact

[quote:308892424a="riscilla Hung"]sorry 呀小yen  我諗呢度唔係咁方便答呢個問題  事關你地呢度係業主討論  如果我答左你  可能會開左先例  結果搞到變左廣告區  ...... :twisted:  呢 d 係一眾業主最擔心冒事來......... :twisted:

如果真係要答  在我果便答你好過.......... [/quote]

hehe sorry呀1時心急得濟冇think過呢個 "廣告問題"添 ops: 不如妳俾個email add.我呀噤我咪可以直接email問妳law :mrgreen:
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

saga :

儘量免得過  我就唔會主動 pm 任何業主既  係你地呢度係咁  係其他業主網一樣  就算搵左我做板主既討論區  我都唔會"主動"去聯絡 d 業主  講真  要搵既  就點都搵到架啦 ~~~我不嬲個個討論區都係咁做既.......

因為業主討論區不嬲都最怕 " 廣告性文章 " 咁多年  明架啦  不過  都多謝你地既好意先  得閒等我上下來吹水好過啦  

我已經寫左 " 來自:你估我唔到~~ "  8) 大家自己估下啦

上次睇有線教人驗樓o既環節 詹先生話收樓後副牆係無必要加防潮油 請問Priscilla Hung 佢講o既o野o岩唔o岩? :roll:
G :em21: P

...其實  我冇 睇過 "有線教人驗樓o既環節"  唔sure 佢所講既 case  係講緊皇新做油漆  定係就咁係表面加上去  

如果重新做油漆  就冇理由唔做防潮油既  一般師傅都知  而如果不打算重新做油既話  咁就梗係唔駛 " 加 " 任何野係表面啦

[quote:6b4c7f9099="riscilla Hung"]...其實  我冇 睇過 "有線教人驗樓o既環節"  唔sure 佢所講既 case  係講緊皇新做油漆  定係就咁係表面加上去  

如果重新做油漆  就冇理由唔做防潮油既  一般師傅都知  而如果不打算重新做油既話  咁就梗係唔駛 " 加 " 任何野係表面啦[/quote]

首先好謝妳既reply先呀 in our rc case比較近海而且濕度亦較高噤if唔掃 "防潮油"既話會唔會過多1年半載之後d油會 "莫落"架 :?: & thanks
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11: