藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 6136|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

起牆等於更改樓宇結構嗎?? [複製鏈接]

起牆等於更改樓宇結構嗎??
火險仲包唔包ga??
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

起牆.. 應該不算.
除非你個牆會超重 :mrgreen: (除非金行用的牆)

火險要問問人先知
還有消防,你起完牆要確保人可以正常出入.
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

正常來講  我諗你係想更改間隔  係咪 ?

咁  果幅間隔  應該唔會係單位相連大廈走廊果蝠掛  如果係廚房  就麻煩少少  

但是  如果有買開火險  而又來想更改原有單位間隔既話  穩陣少少  書面通知番果間保險公司  而且要求對方書面回覆番有冇問題  咁萬一大吉利是講句  都起碼會有保障嘛

[quote:13e9ec6c35="riscilla Hung"]正常來講  我諗你係想更改間隔  係咪 ?

咁  果幅間隔  應該唔會係單位相連大廈走廊果蝠掛  如果係廚房  就麻煩少少  

但是  如果有買開火險  而又來想更改原有單位間隔既話  穩陣少少  書面通知番果間保險公司  而且要求對方書面回覆番有冇問題  咁萬一大吉利是講句  都起碼會有保障嘛[/quote]

我係打算起間房幅牆同偷薄廚房幅牆做鞋柜...
係唔係兩者都要報火險??

仲偷薄廚房幅牆?? 你係唔係指走廊果邊?
已經好薄 再偷既話都偷唔到幾多喇???@@?
太薄好危險....大隻仔少少撞落去分分鐘...........=.=

[quote:f506376da0="hales"]仲偷薄廚房幅牆?? 你係唔係指走廊果邊?
已經好薄 再偷既話都偷唔到幾多喇???@@?
太薄好危險....大隻仔少少撞落去分分鐘...........=.=[/quote]

廚房爐灶那牆是很厚的 見過有雜誌把他偷薄.
不過雜誌在公司 忘記了雜誌個名.
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

厚果邊係主力牆喎.......=.=

偷薄廚房幅牆做鞋柜咪係睇"新居‧設計‧全攻略"
因為做咗鞋柜之後...驚個位會好"窄"

[quote="diedsee"]
我係打算起間房幅牆同偷薄廚房幅牆做鞋柜...[quote]

好大工程WOW...........     

[quote:84774a71d3="Teresa&Fai"]
好大工程WOW...........     [/quote]

幾啦...如果唔係冇位做鞋柜wor!!