藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3723|回復: 13
打印 上一主題 下一主題

火警小常識... [複製鏈接]

浴室排水孔是生命線

多位義消、防火宣導和緊急救護志工,昨日在立法院呼籲民眾,平時要學習在火災時如何正確逃生,以避免傷亡。

緊急救護志工陳澤淵表示,火災時如果沒辦法逃出去,從高樓跳下反而容易致死,這時候應該躲到浴室把全身噴濕,用濕毛巾把門縫堵好,然後身體蹲低讓鼻子盡量靠近排水孔的新鮮空氣,耐心等待消防隊員前來救援,消防隊員逐層搜索時都會先搜索浴室,獲救的機率很高。

若果排水孔係U型都無幾多新鮮空氣你點睇呀?火.

Keep fire blanket and B.A. in home….
Flat B in Tower 3

之前有一段News 大約在 11/27.

長 沙 灣 昇 悅 居 下 午 三 點 半 左 右 , 發 生 一 級 火 警 。 現 場 是 第 三 座 , 四 十 樓 一 個 單 位 , 消 防 員 開 動 兩 條 喉 救 火 。

好似係後樓梯起火 ....
大眼

[quote:82778839f3="Solskjaer"]若果排水孔係U型都無幾多新鮮空氣你點睇呀?火.[/quote]

Mr. Firex2 is on duty today I think he'll reply you tomorrow...

[quote:f56a576355="Solskjaer"]若果排水孔係U型都無幾多新鮮空氣你點睇呀?火.[/quote]
如果情況咁惡劣....都係唯有將全身噴濕,以及用濕毛巾把門縫堵好...
當年某間銀行火警.....唯一生還者都係咁o既情況下存活... :em16:

在大多數火警中最致命的主要係濃煙被火活活燒死的只係小數
所以大家要緊記萬一發生火警必定要封好門窗隙縫最好係用濕毛巾.
:em19: 人生得意須盡歡 莫使金樽空對月 天生我才必有用 千金散盡還復來

我公司身處既大廈 今日做左火警演習 我仲走左去玩滅火筒呢

同埋呢 逃生時係咪應該盡量將身彎低? 因為煙係向上飄既?

[quote:2618ce2067="Ice"]我公司身處既大廈 今日做左火警演習 我仲走左去玩滅火筒呢

同埋呢 逃生時係咪應該盡量將身彎低? 因為煙係向上飄既?[/quote]

係 :em11:
:em19: 人生得意須盡歡 莫使金樽空對月 天生我才必有用 千金散盡還復來

[quote:6219e95ad7="cliff"]之前有一段News 大約在 11/27.

長 沙 灣 昇 悅 居 下 午 三 點 半 左 右 , 發 生 一 級 火 警 。 現 場 是 第 三 座 , 四 十 樓 一 個 單 位 , 消 防 員 開 動 兩 條 喉 救 火 。

好似係後樓梯起火 ....[/quote]

噤有冇人受傷呀   係唔係因為後樓梯推左裝修既雜物在度呢 :?: 希望傷唔倒人la 其實真係要大家齊心噤培養d平日既common sense架 好似大家出出入入噤可以順手噤望下有冇咩生面口既人 同埋d衛生清潔既問題都要care下至得架 係呢火生火太唔知你地知唔知道邊度有d急救既course呢我想報好耐架la (but要after office hour喎)thanks