藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kavinxp
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣旁邊起公屋?? [複製鏈接]

好耐無返黎啦
自從買了rc,我從03年只有30萬身家
到而家擁有2間屋
Rc所以幫大家業主揾錢,係因為我地同睇淡呢個位既人對賭,由於我地賭贏,所以揾大錢

邊個係睇淡?就係以為rc唔會迫爆,唔會拎錢都租唔到單位戈單傻仔

10年前好多人笑我,話青衣人點揾樓都揾唔到rc
結果?綠悠雅園起完
而家政府再大規模植民落我地附近,表示呢d公屋家庭10-30年後有下一代要返爸母老家附近租/置,確保我地屋園長遠有租客,係好事
什至,我覺得rc30年後會搶手過碼頭戈面既盈翠/浩景

好事來,最好rc 前後左右起10萬間公屋

俾個比喻,迎海附近夠成村成村公屋啦,最後其實租/售都係靠過2條街既公屋住戶

KatNoos 發表於 2015-7-29 10:50
昨晚, 在沒期待居民間有實質方案的心情都儘管去參加吓居民大會, 聽吓居民意見, 一如所料, 只是個百多二百人 ...

其實一直大家都有利益沖突
比如今次"發展"
有好多老業主03年等到而家就係等人口爆棚加租,加上20000蚊我地都覺得只係追落後

但迫爆之後,班真正租客一來可能touch wood俾人趕,二來同人排小巴巴士都難左

事實上而家個租金同size樓齡配套,如果唔係rc附近未發展,人煙希小,無分支家庭,無咩餐廳商場,我估你好難揾

唔好忘記rc其實勁近青衣機鐵,如果財金界,物流業其實一樓難求。你睇下東涌咩價位先啦,邊個近高鐵,icc,ifc

最緊要rc size,而家買大西北都唔平啦,豪宅bor,你估公屋呀?

更係有人望rc人望人煙希小架啦,不過唔係收緊租,脫晒貧而家搬左去富貴區炭緊世界戈班

收租果班可能好開心見到人流增加, 但人流多唔等如租客的質素好左.  配套唔夠, 做乜要租藍澄灣?  

唔小人
正如我上面提及
中環返工,要就老家,入去住迎海
你再諗下瓏門/ yoho,你估環境好好?某程度上尺價可以拎個小朋友住"正常"好多既校網,但要近住老家d公屋,都要住,難聽d講窮人區

Rc唔係窮區來架,青衣私樓你估平?問題只係無分支家庭
咩區域配套你唔洗諗啦,奧運站你估附近水清沙幼,鳥語花香咩?d人做附近地鐵站d工,搬去貪就腳炸,rc個位,天生已經無得輸,金融經濟物流核心命脈口係晒度

你生左小朋友未?生左小朋友你就明點解要搬返去近父母
我10幾年前,買屋走到有咁遠得咁遠,確保父母揾我唔到,後來咪死死地氣返去父母/外母附近