藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kavinxp
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣旁邊起公屋?? [複製鏈接]

堅決反對在RC旁興建公屋,張生又想搞"屏風"鉅著。最好係佢屋企門口插5支香。睇吓佢係咪接受得到。

明白政府近日努力搵地起公屋出發點是正確,但係都唔洗發晒癲見地就起,波哥係新界有幾幅田應該可以貢獻吓喎,瘋狂插針式起樓對香港整體無助,點解政府唔發展一個新慧星城市,而要係早已配套飽和的市區繼續起樓,造成屏風效應,RC已地處低位,平日已焗不透風,如果再加5棟公屋阻擋,不但影響空氣流通,景觀及樓價也受影響,咁講似乎自私咗,但無可能為咗一小撮低收入人士而拖低RC居民生活質素,還有畢竟藍澄灣是酒店地區,興建公屋是否合適? 況且對社會沒有多大貢獻的一群,是否需要對他們那麼遷就,回想30年前,我搬到青衣開荒,在零配套下生活到現在, 點解現在那群人不可以呢?

再者,政府人口政策根本有問題,試問彈丸之地,每天接收若干數目單程證人士,房屋配套又接不上,難道不知總有飽和的一天,況且這群人多是領取社會資源,醫療、教育等所有都要與他們分享,現在連景觀都要與他們分享,公平嗎?

政府要葵青區有關部門交13幅地起公屋,我相信佢跌壞個腦,RC無可能再容納12000人搬入,唔好亂交功課,知否這幅地有多條污水渠及斜坡,幾年前政府有關部門派員到RC開會討論起遊樂場事宜,當時他表示只可做美化工程,不適合任何設施,因為水渠太危險,現在居然不知哪個部門拍晒心口話起5棟樓,工程施工費邊個負責包底,我對他們的專業成疑。份糧係我哋一班納稅人出比你哋,小心處理。

NikonBird 發表於 2015-5-16 13:10
原來果個4000平方米商場只係大概等如藍澄灣商場大細.
但問題係藍澄灣商場服務1500戶藍澄居民. 新的商場則服 ...

痴痴哋,吹水咩,嗰塊地有乜可能起到咁多設施,5躉嘢一字排開簡直礙眼。

見個草圖其中一座係正兩條渠中間夾實,究竟係咪人住㗎

政府連斜坡水渠都起公屋敷衍班低收入人士入住,超無誠意。

城規會唔知點做嘢,亂咁嚟,一於ban佢,發展局局長都唔知佢做乜,一味係市區狂起樓,發展晒的地區洗鬼佢發展咩,梗係搵新發展區發展嘛,懂嗎?

今日又多一單鴨利洲,政府到處點起火頭,佢究竟想點,既然政府咁有heart,不如起係佢自己度。

盲搶地都唔係辦法,基於大家不損大家利益前提下,移山填海可能係解決問題的唯一出路。

今日見到美景果邊有Banner話有8成居民反對藍澄灣旁起公屋,區議員李志強建議改在青衣北岸公路附近一帶興建為合適。

NikonBird 發表於 2015-5-25 19:42
唔知潘志成有數據出未? 都已經一段時間.

簽名行動要到31號才結束,最快要下月初先有消息,美景都有80%反對,RC應該100%✌

兩日陳局長發表咗東北發展項目大綱,係咪意味著RC可以甩難呢?

佢無嘢呀嘛!專注搞好洪水橋項目好過喇。成個香港滿佈地盆,烏煙瘴氣。

座談會當晚我也是座上客,席上聽到不同聲音及意見,但最終仍未有一個共識方案,單靠send email、遞信、遊行請願等行動,有關部門已司空見慣,很難令政府正視問題所在,反而利用傳媒力量去影響政府決策可能性較高。

先不講各業主的利益,客觀地討論該幅地是否適宜興建房屋,同時區內配套真的可承受過萬人遷入嗎? 針對該幅地內有斜坡、污水渠、油站等設施,建築成本將會非常昂貴,要全港市民承擔,是否值得?

還記得8年前政府某部門曾派人落區與RC開會,回應居民要求興建公園事宜,當時工程師說,該地只可做綠化工程,並嚴禁入內,可以想像它是存在一定危險性,我們很不容易地爭取到現在的細小休憩地方,有點唔理解為何8年後這裡可興建到這龐大工程? 針對項目將帶來RC 的環境破壞,空氣質素等問題,我們可以嘗試咨詢環保團體,請他們評估及提供意見也是可行辦法。