藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 15931|回復: 1
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣旁邊起公屋?? [複製鏈接]

kavinxp 發表於 2015-5-12 12:11
應該係一二座前面, 蛇仔路左邊個斜波!

請睇清楚,係一二座正面及左邊起三座,三五座對長青再起二座 景觀上AB室之外人人有份
對我講有好有唔好,我自己睇法如下
好方面
1.我地呢邊配套其實係差D,如果因為呢五座公屋而多番少少商店係下面係好事
2.講起3800伙,係我地2倍,交通上高點都會加強
3.或者因為呢個原因,可以帶動附近爛地改變土地用途(現階段似乎住宅可能性好低)
壞方面
1.話我岐視都係咁話,近十年上到樓既公屋住戶己經唔同長發果邊舊果代,以現行上樓條件,與其話上到樓既係低收入人士,我更覺得係無收入人士,班四十己無業既阿叔,南亞一家六七口行行企企,住客質素大家心知肚明(天水圍北,油塘可見一班)
2.交通加強就一定會,但問題係大家都知我地既88G己經要同左好多工人去分(我唔介意,只係提出),再多3800戶大家可以再諗,而大家較常用既42A巴士本身己經好密,即使四五分鐘己一班車,但因為山上居民太多己經成日爆,我好想知道多左呢萬幾人同興建中既居屋居民係度既時候點搞?
3.老實講影響到景觀既講法就太自私,但問題係成個屋苑既設計將會完全走樣
4.附近爛地車位需求即時大量提升,泊樓下室內既隨時準備見3字頭

呢個討論區我都知半死左好耐,但希望因為呢個議題,大家可以講下野分享下諗法

judyma 做得好, 十一月又係區議會選舉大日子,潘生今次無得走數。