藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kavinxp
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣旁邊起公屋?? [複製鏈接]

今日見到美景果邊有Banner話有8成居民反對藍澄灣旁起公屋,區議員李志強建議改在青衣北岸公路附近一帶興建為合適。

唔知潘志成有數據出未? 都已經一段時間.

NikonBird 發表於 2015-5-25 19:42
唔知潘志成有數據出未? 都已經一段時間.

簽名行動要到31號才結束,最快要下月初先有消息,美景都有80%反對,RC應該100%✌

請問何時有結果呢?
好希望反對成功....

而架市區不段起樓... 插針起樓法真不可行....

大家有睇TVB昨晚時事多面睇嗎 (可MYTV重溫), 冇講我地呢度, 只係提及政府搵地起樓問題, 其他區都有反對既聲音

有睇,政府亂咁規畫真係唔掂。

呢個無梁政府只識任內發狂搶平民地黎起公屋養人。

兩日陳局長發表咗東北發展項目大綱,係咪意味著RC可以甩難呢?

政府向城規會申請將青衣青鴻路一幅休憩用地,改劃作公屋發展,涉及約3800伙單位,
《本港樓市》青衣休憩地申改建公屋,涉及約3800伙單位

http://www.etnet.com.hk/www/tc/n ... p;category=property

預計最快可於2019╱20年度落成,比原先預計的時間早了一年。
  上述公屋地盤位於青衣美景花園及藍澄灣之間,佔地近46﹒18萬平方呎,在扣除道路及
斜坡等面積後,可發展的淨地盤面積約31﹒75萬平方呎,計劃興建5幢公屋,建築物高度為
主水平基準上140米,總樓面面積約194﹒83萬平方呎,涉及約3800伙單位,亦會設
有零售、幼稚園及休憩等設施。
  根據政府最新的評計,項目最快可於2016年動工,並於2019╱20年度落成,比早
前諮詢區議會時,預測的建築期縮短了約1年。《香港經濟日報》

反對無效??