藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1535|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

小巴站打尖 [複製鏈接]

今早係小巴站個阿爸俾佢廿幾歲個仔插隊打尖, 我正正係佢後面, 便出聲唔好打尖, 個個人早上都是趕時間返工的, 點知個阿爸仲理直氣壯咁鬧番我, 仲話前面其中一個女人都係咁! 講真, 如果佢係女人我廢事同噪, 咁大個人仲要男人老九, 咁唔講道理, 咁同d大陸人有咩分別, 仲要唔好大教壞細, 係自己個仔面前樹立個咁的榜樣. 真係不知所謂!

海洋公園都有告示牌 - 咩叫打尖插隊, 其中一條大概意思係 "替未有排隊人士排隊"!!
所以唔好再厚顏地說:"佢係我家人來, 我地係一齊" - 但遲來果個根本之前無排過隊!!!
Don\'t worry be happy!! ^_^

我覺得個d人真係好冇教養, 自己做錯事仲係到 Bi Lee Bar La, 不知羞恥!! 這些咁唔自律的香港人, 完全影衰香港!

咁最後個阿爸點?

之後個仔咪照插隊打尖,全程冇出聲,個老豆就掉轉頭鬧我多事,話我懶正義,又話後面D人都冇出聲,又話前面有個女人都係咁!我咪鬧番佢,人哋去打劫,你又唔去打劫!你叫你個仔插隊打尖,你仲要鬧反我!講真佢兩父子,兩個加起都6,70歲的大男人,真係可以咁不知所謂!
後來保安話算啦一人少句,我原本都算啦,臨上小巴時我同保安說以後應該睇緊D(某程度他們有責任防止插隊),點知個阿爸聽到,上到小巴又鬧,此時我真係火都嚟!我咪同佢講你有冇家教,有冇讀過書,仲衰過D大陸人!最後個阿爸都係唔認衰,可能唔可以係自己個仔面前認衰卦!

我講這事出嚟,一來我真的很火,因為我覺得我出聲叫人唔好打尖插隊並不是我的錯,二來希望大家藍澄灣鄰居做好榜樣給大陸人和自己的細路後輩看!唔好教壞下一代!

插一個咪算少囉 , 一個搵位,三人飲茶都見唔少啦,仲要係帶埋d 小朋友, 呢d 咪就係家教囉