藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4298|回復: 20
打印 上一主題 下一主題

冷氣遙控 轉讓 [複製鏈接]

剛剛收拾家居,發現舊有的冷氣遙控,如有需要,請留言,我會交到有關座數的管理處,讓閣下自取。
信箱也可以) 型號係toshiba

巳PM俾您

我都有三個, 有無人要?
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

還缺1個,巳PM俾您.

我想問要換架冷氣係咪要換過晒D 喉???
係咪好大工程~~~~
我廳架主機壞左,問過師傅佢話一係換過佢但好大工程要換喉.... ,一係就睇下有冇二手主機只邊架主機....
唉煩惱中,大冇人有二手主機吾要~~~~~~~

回復 5# sjacky

細單位全部連工包料兩萬幾!, 最貴係人工, 成萬蚊架, 換二手主機無著數, 過兩三年又要換!

係啦..不過建議你係出面打下價先..
藍先生

回復 6# rstfung

我吾係想換二手機,係吾想拆WALL 啫....
   有得吾拆我都換一手啦~~

回復 8# sjacky

換一手二手工序一樣. 一樣要鋸開細房窗台條假樑, 大細單位我都換過, 除非你改過間格, 換喉應該唔駛拆牆.

細單位就一定要鋸開細房窗台條假樑. 條喉係跟條假樑去廚房假天花, 再經過大門走廊頂, 廁所假天花去廳部分體機. 打開假天花便見到條喉. 主人房部機响正隔離就更加沒有問題. 完工後補返條假樑就得.

大單位條喉就响兩間房中間走過, 然後經過細房同廳中間牆上條假樑去廚房假天花, 一邊去廳部機, 另一邊再經過大門走廊頂, 廁所假天花去主人房部分體機. 同樣打開假天花便見到條喉. 完工後補返條假樑就得.
假樑係用石膏板的, 我整時師傅會放返塊板响原位, 之後用D灰補返條坑, 再油返油就好似新既一樣!

回復 9# rstfung

入左伙D 家私頂住晒,要開工都好大工程吓.....唉我拆左架冷氣個電路版搵大陸高手整,而家整好左,不過今日要按返入去睇下有冇燒其他野,如果冇就應該行得返,但如果燒左其他野就冇救了,D PARTS 好難搵,塊版都係去淘搵先搵到其中5粒IC ~~~ 希望WORK 啦,小B 而家先4個幾月,咁大工程會好煩..