藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kenykl
打印 上一主題 下一主題

Mgt. Fee include telephone and broadband service [複製鏈接]

我好同意亞dick講呀....都係咁多mgt fee...點解要否決一d會用的設施...?? (人人都要打電話又要上網黎呢度吹水....)??

咁我覺得就係話...羅得出黎就係預左公家用...我屋苑個fund有幾千萬...咁又點...慳埋慳埋都唔知做乜.......

總之.....屋苑設施真係要多同有用....咁住都住得舒服d.....如果唔係同住長青村的居民有乜分別...乜差都要另計....
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)

[quote:234768bd69="dick&queenie"]其實都冇壞丫,如果係都幾好......
你記計計....1.3...per feet....一個月管理費頂多六百。
而家我上netvigator...都成二百幾蚊,再加埋電話費...一百。成三百支出
for...電話及internet....
但第日唔使比,都幾好丫。
可能大家一直都同屋企人住,唔會太留意日常的燈油火立支出。
日後就要經常計數架啦。
更何況電腦上網,已經係好普遍的事。
唔使額外支出有得用......我真係支持架[/quote]
實情係如果全屋苑1500幾個單位share個cost做boardcasting既boardband
一定平過你自己裝好多好多 如果佢抽返出黎 一戶減你5仙一毫又係唔係
一樣講法?.......=.=
換個角度睇 和黃如果唔計落mgt free 每一個單位收錢的話其實佢仲賺
得多 因為一戶戶計同全屋苑計的話 佢要做既功夫同maintenance
free都係一椒的 即係佢其要rc有鋪線有冇人用都好個running cost都差不多.
到底點解賺少左都肯做? 一來有優勢少左競爭二來減少promotion cost
三來係唔係都賺左先 四來免免強強都叫做一個屋苑既selling point
(提供全面免煩憂一站式服務...) 如果唔要全屋苑boardband/tel service
只係減一毫5仙的話 mgt free只慳到幾十蚊 我情願要佢有呢o的service好
過 慢唔慢得幾多快又唔快得幾多 而且其實都不用太驚斷線連不上的問題
因為而家和黃新做既site已經唔係用ASDL modem(要dialup)既network了
而家係用緊在機樓connect 佢只係放一條cat 5 線入屋插入電腦開機就用到了
好似阿dick咁講 自己俾既話一個月真係兩三佰走唔甩 如果以我個單位計
要減300蚊mgt free來cover條數的話 要減5毫子mgt free...
一個月8毫子mgt free...有可能嗎?=.=

if take away who will use their broadband?

我覺得最重要的是質素如何條免費寬頻重慢過56K你會唔會申請其他寬頻服務?
如果服務條款對我們業主有足夠保障的話(如速度連線成功率或終止合約等)我覺得還可以否則就等同交管理費買不要的服務!
希望將來的業主立案法團多些監察!

問題一. 如果以每戶電話線及寬頻線每月$100計藍澄灣大約有千五戶每年開支約一百八十萬各位是否仍然願意付出?
問題二. 如果每年可減少這一百八十萬開支是否可以為來年管理費減少加價壓力又或者令資源更有效運用?
問題三. 如果只有一半住戶是網民其中一半開支是否浪費?
問題四. 如果大家發現網絡質素未能符合要求但是合約不能或未能中止是否仍要繼續忍受?
問題五. 如果發現其他網絡服務公司能提供更切合個人需要的額外增值服務閣下又會怎樣選擇?
問題六. 大家是否認為和記所提供的服務與其他電訊網絡服務公司所提供的完全一樣?
問題七. 如果所有屋苑也採用同樣策略香港的電訊市場會變成怎樣?
問題八. 如果管理費的使用只能為小部份住戶帶來得益對其他住戶是否公平?

本人只是一名小業主我也希望管理公司可為我帶來總總便宜又優質的服務但每人的需要真的一樣嗎?對各位業主來說一個安全舒適的居住環境應該是最重要這樣才能為大家所投資的房產保值所以我相信這才是管理公司成立的目的.

這世上沒有免費午餐的支持用者自付原則吧!!!

[quote:358c100189="bunnud"]問題一. 如果以每戶電話線及寬頻線每月$100計藍澄灣大約有千五戶每年開支約一百八十萬各位是否仍然願意付出?
問題二. 如果每年可減少這一百八十萬開支是否可以為來年管理費減少加價壓力又或者令資源更有效運用?
問題三. 如果只有一半住戶是網民其中一半開支是否浪費?
問題四. 如果大家發現網絡質素未能符合要求但是合約不能或未能中止是否仍要繼續忍受?
問題五. 如果發現其他網絡服務公司能提供更切合個人需要的額外增值服務閣下又會怎樣選擇?
問題六. 大家是否認為和記所提供的服務與其他電訊網絡服務公司所提供的完全一樣?
問題七. 如果所有屋苑也採用同樣策略香港的電訊市場會變成怎樣?
問題八. 如果管理費的使用只能為小部份住戶帶來得益對其他住戶是否公平?

本人只是一名小業主我也希望管理公司可為我帶來總總便宜又優質的服務但每人的需要真的一樣嗎?對各位業主來說一個安全舒適的居住環境應該是最重要這樣才能為大家所投資的房產保值所以我相信這才是管理公司成立的目的.

這世上沒有免費午餐的支持用者自付原則吧!!![/quote]絕對同意!!!
藍澄有個新雀巢 :yeah:  :yeah:  :yeah:

不過....每月差不多九百的管理費 甚麼服務也沒有有點覺得好像MPF 白交大半生 將來又不知怎樣?
甚麼都不要 每月五百幾就差不多

[quote:caca4666f6="matthewlee"]不過....每月差不多九百的管理費 甚麼服務也沒有有點覺得好像MPF 白交大半生 將來又不知怎樣?
甚麼都不要 每月五百幾就差不多[/quote]

絕對同意!!!

[quote:c392542ab8="matthewlee"]不過....每月差不多九百的管理費 甚麼服務也沒有有點覺得好像MPF 白交大半生 將來又不知怎樣?
甚麼都不要 每月五百幾就差不多[/quote]
五百幾居屋都唔得  :shock:
我係隱形人  :em19:

可以成立業主立案法臀 管理不佳 換左間管理公司佢lor...