藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: kenykl
打印 上一主題 下一主題

Mgt. Fee include telephone and broadband service [複製鏈接]

[quote:d5e698b730="Tabo"]咁又係呀!!不過就算佢特別平我都未必會用佢(質素問題ma)
因為我依家就係用緊HGC既boardband service :em18:[/quote]
How bad?VDSL or ethernet?

我真係好唔想用HGC的服務我之前己用過佢的服務結果係由申請安裝到停止服務其間打過無數次投訴電話最後係極度氣憤下cut左.無可否認對於一些用量少的用戶佢的service的確係可以接受但一分錢一分貨如果長時間online或要求高質網絡的話就真的難以接受.再者羊毛出自羊身上又點會有免費午餐呢.我寧願佢唔好包呢樣包果樣實際D減管理費好過.

可唔可以去電訊管理局投訴???

我既角度係....mgt fee 羅得出黎就預左公家用... 如果d業主呢樣又話唔整個樣又話唔要又話要減管理費唔放資源落d設施度...又乜又物...咁同住公屋又乜分別.....我亦都會好懷疑屋苑既質素....  咁不如d低層業主話自己行樓梯就得唔駛搭lift...mgt fee 俾少d..叫d住高層既俾多d咩??? 咁係咪叫做"用者自付"?????
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)

[quote:23deb9214b="Agnes&Henry"]我既角度係....mgt fee 羅得出黎就預左公家用... 如果d業主呢樣又話唔整個樣又話唔要又話要減管理費唔放資源落d設施度...又乜又物...咁同住公屋又乜分別.....我亦都會好懷疑屋苑既質素....  咁不如d低層業主話自己行樓梯就得唔駛搭lift...mgt fee 俾少d..叫d住高層既俾多d咩??? 咁係咪叫做"用者自付"?????[/quote]

公家用唔怕 俾得安心 lift 差唔多人人都用
低層唔用 life 都用樓梯啦  8)

但 broadband 呢d野 未係 100% 人會 subscribe ...
佢鋪好哂線又唔拘
佢包係管理費就唔係咁恰當 ..
由乜易第時牛奶都日日有 ...
包係管理費架...

其實都冇壞丫,如果係都幾好......
你記計計....1.3...per feet....一個月管理費頂多六百。
而家我上netvigator...都成二百幾蚊,再加埋電話費...一百。成三百支出
for...電話及internet....
但第日唔使比,都幾好丫。
可能大家一直都同屋企人住,唔會太留意日常的燈油火立支出。
日後就要經常計數架啦。
更何況電腦上網,已經係好普遍的事。
唔使額外支出有得用......我真係支持架
永遠愛著您 :em21: [/code]

[quote:e3df1a244f="dick&queenie"]其實都冇壞丫,如果係都幾好......
你記計計....1.3...per feet....一個月管理費頂多六百。
而家我上netvigator...都成二百幾蚊,再加埋電話費...一百。成三百支出
for...電話及internet....
但第日唔使比,都幾好丫。
可能大家一直都同屋企人住,唔會太留意日常的燈油火立支出。
日後就要經常計數架啦。
更何況電腦上網,已經係好普遍的事。
唔使額外支出有得用......我真係支持架[/quote]

我好同意dick的睇法,只要$1.3的管理費不變,多一兩項增值服務又何妨呢! 即使在$1.3中出而你又唔鐘意佢的服務你咪唔好用羅。有很多服務(如home中支援/衛視)都是在$1.3中包埋,你唔用的話都冇得refun 啦!

$1.3 包埋的話又可以少約百蚊開支,何樂而不為呢?

我也是這樣想 我覺管理費再低也不會低於1.10/ft. 如果是 683 呎 相差也不超過137元 只能交特價plan 的上網 電話就很勉強 我現在用網上行都要168/月啦. 不過和記一定要在管理費上的帳目要清楚 如果每戶每月消費比"市價"多就不合理 如果差不多價錢/質素 我都會支持. 只要管理公司不阻撓其他公司服務就行了. 最好有年限 如一年後如果不滿 可以終止 他們就不敢胡來

合理就無所謂
但用又三十六唔用又三十六 一定會使多左
e.g 預期有 70% 人會用broadband
收 168x 70% x 90% (管理公司食你 10%酬金) 咁就無問題
收返 168 x 100% 但得 70% 人用 咁就叫浪費
唔好以為你用左 你無蝕 唔用d人貼錢俾你用
呢個想法唔o岩家

大家想得長遠d
問題係 管理費唔使話用到盡
應使則使 唔應該慳就一定要使 (e.g. 防斜坡 壞 lift 爛路 甩石屎)
剩返既係儲備

大家唔好想將d錢用到盡
黎一個全包連每朝早"免費"牛奶 唔飲既人倒左佢 ...
用既人慳一毫子 唔用既人浪費係幾蚊佢既事...

呢d係浪費
如果話 唔用既人o個幾蚊 係捐出來 第時用來維修整靚 RC 同個泳池
你地就會覺唔浪費係有幾咁好

一個屋苑無儲備係好有問題
好似荃灣某私人屋苑咁赤字 !!!!!!!!
咁一係所有戶主大家齊齊夾錢填數
一係好似佢地咁呢度慳o個度慳
大堂冷氣細到開左都唔覺有開
d 燈熄左一部份 請少幾個secure 有色狼埋服d 女仔好危險
唔覺意要維修呢樣維修o個樣 次次要夾錢
咁同無管理公司d 唐樓次次夾有咩分別?
成日都要夾錢 應該有既 service 又無左 只係有免費牛奶派...
一個唔覺意全個屋苑有咩公程
家家戶戶要夾十萬八萬時d錢係邊度嘔出來?
無錢夾就釘契 ?!?!

conservation of money
錢係唔會多左
只要有地方浪費左 上身既 受害既一定唔會係管理公司 只會係業主
你透過管理費使多d
管理公司又賺你多d

管理費應該盡可能用係公家野同麻煩野
咁先叫用盡佢既 service

你叫我俾多d管理費係一d我自己唔識管理既地方 等佢地提供service
令大家住得更舒適 更開心 保持屋苑市值
我都覺好值得
但管理費包一d 用唔用都收錢 又會形成壟斷 自己搞又唔叫煩既野 我唔鼓勵

錢就咁多
你想自己去買牛奶 留起d錢搞其他野
定想佢幫你訂埋免費牛奶 你慳返一個幾毫 但維修呢維修路自己搞? (又或者夾多d錢俾佢搞)
你想自己去揀 broadband 定想自己搵人去維修呢維修路? (又或者又係夾多d錢俾佢?)

另一個問題係壟斷
而家俾佢獨家 夠哂平 (say 168x70%x90%)
咁d對手唔會來 RC 鋪 infrastructure
到一年半載後佢話加價 !
你唔通唔上網?
等其他公司打返入 RC 市場 要一斷時間 ...
o個時就逼住俾貴 broadband

大家小心賺粒糖 蝕間廠

如果係用屋苑設施出法去想
d 錢不如整到其他地方靚d  舒服d high class D
o個d野 我地自己唔識整 or 係公家野唔係話整就整
broadband... 同牛奶 真係自己買啦各位弟兄姐妹

[quote:c6ba597937="wychan"]

$1.3 包埋的話又可以少約百蚊開支,何樂而不為呢?[/quote]

而家少幾百蚊開支
係長遠 suffer 既一定係我地  :?

至少等佢俾其他 brandband 公司鋪哂錢 隨後先俾佢咁玩
到時佢無得壟斷
我地走去搵第二間都易d

我 department 個 professor 叫香港政府賠幾十億俾 HKT
都要佢開放個電訊市場 就係因為壟斷下 suffer 既係消費者
唔係咁 大家而家打 IDD 邊有咁平 ? :