藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Ice
打印 上一主題 下一主題

有關手掃漆 [複製鏈接]

[quote:52706aa054="99"]容小弟在此詳細解釋一下﹕
手掃漆﹕主要用作木器的塗料,可以用手塗上、亦可以噴或作焗柒,一般現場裝修木器處理都會用手掃或作噴柒,而一般傢俬處理方法都會用焗柒方法,因為焗柒係需要在一個密閉地方進行、並且需要高溫燈照射,才能造出焗柒平滑之效果,而一般現場裝修作之木器,因環境所限,所以只可以用手塗或噴上,並需要經過多次用手或机器打磨,才可以造出平滑及光亮的效果。

磁油﹕主要用作鐵器的塗料,因磁柒密度比較高有防水的功能,所以可防止鐵器生銹,而磁柒之效果比較粗糙,一般很少作木器或牆身之塗料。

而RC比較近海,一到春天比較潮濕,牆身用乳膠柒或貼牆紙會出水,可能要長期開抽濕机,及油柒/牆紙很快會脫落、記緊在裝修時,要塗上一層防潮油打底,可減少翻新的次數。

[/quote]

唔該哂~~解釋得好清楚~~~ :em14:
不過補充小小 通常鐵器只係油上磁油係未夠的 一般都會先打
黃丹 or 紅丹 做底先會再油 特別係室外既野~

hales & 99 thanks very much the explain very clear i understand la

1 - 想問下大門用手掃漆好唔好? 定實木好?

reply : 其實你講緊既 2 種野來  
手掃漆 - 飾面  即係將木器表面油上顏色  通常手掃漆係用天拿水來浠釋既  

實木大門  就真係用實木 一支支針料(實木) 咁拚合而做成  表面多數做叻架  

如果就咁講緊表面裝飾既話  各有好處

手掃漆既顏色選擇較多 但是  撞花左就較為覺眼 而叻架就可以突顯到原裝木皮既質感

但是  個人認為  大門不論用手掃漆定叻架  建議使用 " 實心門 "  好過 " 實木門 "

實心門既做法同房門差不多  但是  中央部份既木方就會係排到密晒  FOR 安裝防盜眼  大門鎖等  好處係  由於佢係用夾板製作  木器受潮而漲 / 縮 既機會峙就細好多  

反而實木門呢....由於用純實木製作 (通常係雕花大門 )  受潮濕氣候影響既機會大好多  分分鐘夏天漲  冬天縮..........就以本人開啟既母親大人既實木大門經驗.....呢個 情形係絕對會發生架 ~~~

仲有 手掃漆會唔會釋放有毒既物質?

咁呢個嘛  就要睇手掃漆同天拿水呢 2 樣野既 化驗報告先至得囉 ~~

thanks Priscilla for detail to explain about "手掃漆"既question & i knew u is 某homepage既解答人黎 其實之前我個design classmate都有同我講過有關妳既成就 :em11: 佢讚到妳好另噤架 :roll: 希望妳可以多d在呢個rc homepage喥幫我地解答下我地既questions la   thanks u again la :em02:

據我所知,RC採用之大門係實心門而且己經有飾面,好似係仿木皮的飾面,應該不用再另外處理及油色。

[quote:9ffd348186="99"]據我所知,RC採用之大門係實心門而且己經有飾面,好似係仿木皮的飾面,應該不用再另外處理及油色。[/quote]

又好似係喎 我remember之前在貼圖區喥好似有幅門既相架 :roll: 最衰我post唔倒幅相上o黎la

[quote:c2aa843fd0="小yen"]thanks Priscilla for detail to explain about "手掃漆"既question & i knew u is 某homepage既解答人黎 其實之前我個design classmate都有同我講過有關妳既成就 :em11: 佢讚到妳好另噤架 :roll: :em02:[/quote]

嘩........咁你都知 ? 犀利  犀利  成就就唔敢講  講真 我都仲有大把野要學架 :em06: 希望妳可以多d在呢個rc homepage喥幫我地解答下我地既questions la   thanks u again la :em02:[/quote]

放心 我會儘量架啦 ~~~

thanks all 我覺得自己好大鄉里 好多野都唔識

[quote:a3f8618618="riscilla Hung"][quote:a3f8618618="小yen"]thanks Priscilla for detail to explain about "手掃漆"既question & i knew u is 某homepage既解答人黎 其實之前我個design classmate都有同我講過有關妳既成就 :em11: 佢讚到妳好另噤架 :roll: :em02:[/quote]

嘩........咁你都知 ? 犀利  犀利  成就就唔敢講  講真 我都仲有大把野要學架 :em06: 希望妳可以多d在呢個rc homepage喥幫我地解答下我地既questions la   thanks u again la :em02:[/quote]

放心 我會儘量架啦 ~~~ [/quote]

唔好禁客氣 (我都係在呢度學野咋 ops: )記住多d黎呀我地會越黎越多有關裝修既問題要問架 :mrgreen: thanks for your help :em02:
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11:

[quote:d35070f75f="Ice"]thanks all 我覺得自己好大鄉里 好多野都唔識 [/quote]

我咪重衰 (美貌同智慧都冇呀 :mrgreen: )有既只係『心口得個 "勇"字』 :mrgreen:
多1事...不如少1事...少1事...不如唔好生事... :em11: