藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 1071|回復: 0
打印 上一主題 下一主題

上期快週刊 [複製鏈接]

hales
Moderator版面管理員

發表於: 星期四 六月 26 2003 7:42 pm    文章主題: 上期快週刊   

--------------------------------------------------------------------------------

有講藍澄灣及各座風水
有興趣可以去睇睇呢
好似係252期的

回頂端      

bunnud

發表於: 星期四 六月 26 2003 9:28 pm    文章主題:   

--------------------------------------------------------------------------------

找不到講風水的可否post條link上來

回頂端        

hales

發表於: 星期四 六月 26 2003 9:56 pm    文章主題:   

冇咖......真係要拎住本野先有呢......
如果有既話我已經copy左上來了....>"<

回頂端      

bunnud

發表於: 星期四 六月 26 2003 11:14 pm    文章主題:   

oh no.....

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 1:30 am    文章主題:     

hales 寫到:
冇咖......真係要拎住本野先有呢......
如果有既話我已經copy左上來了....>"<

有無人有?

scan 完 post 上來 ~
OCR 都得 XD

回頂端        

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 1:54 am    文章主題:   

hales兄咁你記唔記得篇報導大約係點講?

回頂端        

bikbark
新晉板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 9:31 am    文章主題:   

喂喂 各位兄弟姐妹們 我有期快週bor
不過唔知可以點樣同大家share bor......
fax email or what??

回頂端      

FanStar
新晉板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 9:48 am    文章主題:   

請問 bikbark兄 可以 scan 上來嗎?  

回頂端      

訪客

發表於: 星期六 六月 28 2003 10:17 am    文章主題:   

FanStar 寫到:
請問 bikbark兄 可以 scan 上來嗎?  

scan text files size 會細一D ~
唔會點影響 server 負荷

大家都係想睇下d字o者 XD

如果無 scanner 可以用 fax ~~~
收完 post 返上來又得 XD

回頂端     

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 11:29 am    文章主題:   

如果你覺得scan麻煩的話講番d精華俾我地聽又得.

bikbark
新晉板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 12:00 pm    文章主題:   

等我試先......

大家去睇啦
(quoted from Express Weekly Issue 252 Page 96-98)

http://hk.geocities.com/bikbark/

因為本書o既binding問題 Page 3同Page 4之間漏o左1句:
(上接Page 3)...星 這三個位置穢饁y水糧]或水種植...(下接Page 4)

回頂端      

FanStar
新晉板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 12:08 pm    文章主題:   

正  正  正  唔該哂  

回頂端      

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 12:16 pm    文章主題:   

好詳盡呀多謝bikbark兄. 簡單黎講普遍風水都唔錯喎祝大家日日有工開財源滾滾來!

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 2:02 pm    文章主題:     

thx bikbark ~~~

唔知個 9 號貨櫃碼頭會唔會帶旺個屋苑 D 運氣呢 XD
香港地產股市旅遊都有d 阻濟
得個物流頂住 ...

希望董生唔好郁個物流業 ....
坒u係搞咩 就死咩...

回頂端        

moon
新晉板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 2:20 pm    文章主題:   

哈哈 咁就係丫
講開又講丫...其實我都有點擔心個貨櫃碼頭gei 此終都只係一街之隔 呇agei燈光我就唔怕(有座咁大gei酒店係度... 呵呵呵~) 只擔心會唔會發出釵h噪音呢...

回頂端      

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 2:38 pm    文章主題:   

Saga 寫到:
thx bikbark ~~~

唔知個 9 號貨櫃碼頭會唔會帶旺個屋苑 D 運氣呢 XD
香港地產股市旅遊都有d 阻濟
得個物流頂住 ...

希望董生唔好郁個物流業 ....
坒u係搞咩 就死咩...

坒u係千祈千祈千祈唔好幫手呀唔係失業率又升多幾個巴先喇 ^^

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 3:05 pm    文章主題:     

moon 寫到:
哈哈 咁就係丫
講開又講丫...其實我都有點擔心個貨櫃碼頭gei 此終都只係一街之隔 呇agei燈光我就唔怕(有座咁大gei酒店係度... 呵呵呵~) 只擔心會唔會發出釵h噪音呢...

唔知個新鮮送風系統有幾送風呢 ...
夠風既話 冬天閘窗 話之?XD

夏天 ... 就要忍下喇 ...

不過如果真係好嘈 咁和黃點同政府點同我地交代先?
政府咁都批坉茷媬v ....

仲有 佁 酒店聽講係五星級 ... 都死得架喇 ...
住無問題
一出泳池嘈 邊有 mood 游 XD

只係住既話 又未必租劭個度喎 XD

和黃隨時驚過我地
坉蚍甯w 3G 已經仆直架啦 XD

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 3:06 pm    文章主題:     

bunnud 寫到:

坒u係千祈千祈千祈唔好幫手呀唔係失業率又升多幾個巴先喇 ^^

我都係咁話 XD

回頂端        

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 3:36 pm    文章主題:   

Saga 寫到:
moon 寫到:
哈哈 咁就係丫

唔知個新鮮送風系統有幾送風呢 ...
夠風既話 冬天閘窗 話之?XD

夏天 ... 就要忍下喇 ...

不過如果真係好嘈 咁和黃點同政府點同我地交代先?
政府咁都批坉茷媬v ....

仲有 佁 酒店聽講係五星級 ... 都死得架喇 ...
住無問題
一出泳池嘈 邊有 mood 游 XD

只係住既話 又未必租劭個度喎 XD

和黃隨時驚過我地
坉蚍甯w 3G 已經仆直架啦 XD

千祈千祈千祈唔好對個鮮風系統有咩期望呀呇n似淨係送風去廁所咋

果間酒店我諗都會做長期住客多而家酒店個trend都會係咁.睇番長和系的酒店係左喜來登同黃埔花園間海逸其他都係超過一半做服務式住宅馬鞍山間海澄軒就更唔在講索性連酒店房都冇獨沽一味做服務式住宅.所以......

回頂端        

IWAT
訪客

發表於: 星期六 六月 28 2003 3:44 pm    文章主題:   

我估妏篕畯曮Y送風而係抽風

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 3:53 pm    文章主題:     

IWAT 寫到:

係囉 ... 只係廁所 ... 咪即係抽風?
咁d 風邊度入? @@

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 3:55 pm    文章主題:     

bunnud 寫到:

千祈千祈千祈唔好對個鮮風系統有咩期望呀呇n似淨係送風去廁所咋

果間酒店我諗都會做長期住客多而家酒店個trend都會係咁.睇番長和系的酒店係左喜來登同黃埔花園間海逸其他都係超過一半做服務式住宅馬鞍山間海澄軒就更唔在講索性連酒店房都冇獨沽一味做服務式住宅.所以......

好似話全部都係長期月租架 ...

回頂端        

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 4:37 pm    文章主題:   

一D都唔出奇預左添啦但係咁又點叫做5星級酒店呢? 宜家好多用詞都唔同哂睇黎有排學

例:參加七.一遊行唔一定係反對23條 (咁係咩原因???)
係垃圾會發脾四都唔覺係過火行為 (咁係咪鼓勵我地以夆絨躁???)

唔好意思攪到咁政治化. sor sor

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 5:02 pm    文章主題:     

bunnud 寫到:
一D都唔出奇預左添啦但係咁又點叫做5星級酒店呢? 宜家好多用詞都唔同哂睇黎有排學

例:參加七.一遊行唔一定係反對23條 (咁係咩原因???)
係垃圾會發脾四都唔覺係過火行為 (咁係咪鼓勵我地以夆絨躁???)

唔好意思攪到咁政治化. sor sor

應該係五星級服務既服務式住得既酒店
短租出去既 都統稱酒店/賓館 XD

回頂端        

bunnud

發表於: 星期六 六月 28 2003 6:19 pm    文章主題:   

不過酒店牌同服務式住宅個牌唔同架拎住服務式住宅個牌係唔可以做酒店架

回頂端        

hales

發表於: 星期六 六月 28 2003 6:43 pm    文章主題:   

Saga 寫到:
IWAT 寫到:

咁d 風邊度入? @@

理論上係會一抽一送既
因為氣壓既問題 如果只抽不送風既話 就好似抽真空咁
因為好似抽密室內空氣咁 扇不停轉 但係冇野俾囥漼型J話
把扇就會好快打柴而且亦做唔到抽風既效果 所以設計上就算冇
另外用扇把空氣抽入室內 室內亦都會有回風口 抽氣開左既話
室內就會形成負壓 咁o的空氣就會由個回風口自動抽入黎(因為氣壓)
咁如果坅Y有一個中央既回風風道既話 空氣可以經過過濾 然後
抽到回風風道 再利用大家既抽氣扇所做成既氣壓差另過濾左既
空氣抽入室內 咁就可以唔需要安裝送風風扇都可以做到送風既效果了
我諗囥瓵蚻J過濾空氣 大約應該只係經過filter既過濾就算了 應該唔
會搞埋o的乜野靜電和負離子了.

其實唔好打算以為個抽送風系統可以另你唔開窗都唔會熱.....
抽送風系統既作用只係"換氣"  另你室內既二氧化碳同細菌唔會
accumulate 而係絕對唔會做到涼快既效果......

回頂端      

Saga
專業板友

發表於: 星期六 六月 28 2003 6:48 pm    文章主題:     

涼應該唔會喇
抽走d二氧化碳都好...

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 1:52 pm    文章主題:   

咁d filter會安裝係邊ar???

回頂端      

Saga
專業板友

發表於: 星期日 六月 29 2003 5:19 pm    文章主題:     

Saga 寫到:
IWAT 寫到:

咁d 風邊度入? @@

售樓書講明每間房都有鮮風系統同冷氣機

回頂端        

CJ
中級板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 1:40 am    文章主題:   

每間房都有?!...希望唔係互通上下左右廁所d海[鮮][風]味....  

Saga
專業板友

發表於: 星期一 六月 30 2003 2:09 am    文章主題:     

CJ 寫到:
每間房都有?!...希望唔係互通上下左右廁所d海[鮮][風]味....  

我估係中央冷氣d 糟
但無冷氣 係咁易抽兩下就算 ...

回頂端        

IWAT
中級板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 9:37 am    文章主題:   

您估我地有冇可能好容易就將個鮮風系統關或開ar... 因我收樓後一定會做焗蚤起碼二次.... 如果關唔倒個鮮風系統... 不單只會浪費d藥更有可能危害大家人生安全...

回頂端      

Saga
專業板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 12:18 pm    文章主題:     

IWAT 寫到:
您估我地有冇可能好容易就將個鮮風系統關或開ar... 因我收樓後一定會做焗蚤起碼二次.... 如果關唔倒個鮮風系統... 不單只會浪費d藥更有可能危害大家人生安全...

話明中央...梗無得咁易開關...

不如大家夾埋個時間做丫 ....

回頂端        

Saga
專業板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 12:19 pm    文章主題:     

IWAT 寫到:

可以講下個焗蚤程序 要求 效果 留意因素 同埋價錢 用料嘛?

XD

回頂端        

diedsee
中級板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 6:08 pm    文章主題:   

IWAT 寫到:

焗蚤係咩?搵咩人做?

回頂端      

Simon&Michelle
中級板友

發表於: 星期三 七月 02 2003 6:23 pm    文章主題:   

係咪類似滅蟲呀?

回頂端      

Saga
專業板友

發表於: 星期四 七月 03 2003 12:06 am    文章主題:      

Simon&Michelle 寫到:
係咪類似滅蟲呀?

係...
但目標唔係肉眼見到既虫
而係見唔到但咬人既蚤 ...

有木既地方就會有

回頂端