藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 4598|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

有無人想過綠色玻璃窗的問題? [複製鏈接]

藍澄灣的玻璃窗是綠色 對景觀會唔會有影響?

用search engine找到一些"綠色玻璃窗"的資料.
好處:綠色玻璃窗有隔熱功能。(唔知藍澄灣用玻璃窗會唔會有這功能?)
壞處:景物偏黃??

如果真的可以隔熱都唔錯 夏天應可慳些電費  
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

正如你搭空調巴士一樣 有些是用茶色玻璃窗有些是用綠色玻璃窗 對景觀完全唔會有影響 深色玻璃窗都有隔熱功能的 放心.
我係隱形人  :em19:

我屋企都係綠色玻璃窗的視物無問題呀.

綠色玻璃好靚呀...................

我屋企都係綠色玻璃窗的視物無問題呀<~~me too!!
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

謝謝大家回答 因為印象中未試過在綠色窗向外望.
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

其實一般玻璃都係綠色的 睇睇條邊就知..
如果條邊係白色果o的係borosilicate既玻璃 即係可以用黎做煲果o的...
如果最正既係所謂既lead glass 即係水晶玻璃...
一般窗都只會用綠玻璃 是係sodium glass 再加上強化功能..

如果想隔熱更好的話 可以再貼上3M既隔熱紙 透光度都有99.7%的...
不過自己好難貼得靚...最好要玻璃佬做..

[quote:969690c1d3="hales"]如果想隔熱更好的話 可以再貼上3M既隔熱紙 透光度都有99.7%的...
不過自己好難貼得靚...最好要玻璃佬做..[/quote]

我有隻窗向西 應該會貼.

綠色玻璃窗Is very beautiful :

[quote:a57bd19c81="stephenyeong"][quote:a57bd19c81="hales"]如果想隔熱更好的話 可以再貼上3M既隔熱紙 透光度都有99.7%的...
不過自己好難貼得靚...最好要玻璃佬做..[/quote]

我有隻窗向西 應該會貼.[/quote]

i think到時入到去間屋度睇下咩情況先至考慮貼唔貼/貼在邊度 :roll: ;
其實貼左之後會唔會effect個view呢 :?: (雖然我果個只係內園景 ops: );
其實基本上在外面望入黎睇落ok既話我唔mind佢係唔係green col. law :mrgreen: (以我所知係唔會effect望出去既view/實景col.既 :em11: )