藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Billy Chrity
打印 上一主題 下一主題

我地個窗爛左 [複製鏈接]

[quote:3979df35cd="99"]據我所知,大玻璃是強化玻璃,而鋁窗之玻璃不是強化,好似有8mm to 10mm厚,打風應該頂得住,應該冇問題。 :em11:[/quote]

really thanks u噤我就可以放心喇 :mrgreen:

[quote:afebfdfcae="小yen"][quote:afebfdfcae="Billy&Christy"][quote:afebfdfcae="Solskjaer"]我今日去過RC你個窗己經係唔知幾時整好左.[/quote]

哈哈~~好野~~ 唔該晒~~ 等我地搵日都去睇下先~ [/quote]

恭喜晒 依家你地就可以放心la 另外唔係呀化唔係強化window不特止重要係plastic :?: 噤第時打風落雨咪very dangerous :em03:[/quote]

唔係講緊safety glass 咩?
窗玻璃係梗係硬淨既玻璃啦!

睇張相應該o個件所謂的safety glass 應該係類似作為窗花之用,因根據建築法例所有opening最小需要有1.1m高(由地台至窗台底),有冇發覺隻窗係無窗花,所以我諗應該係用左件玻璃黎代替窗花,可能發展商為求由外望上大廈之美觀問題,所以改用玻璃。 :!:  :!:

正常件玻璃一定係強化玻璃,唔會咁化學掛!! :em05: