藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2630|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

有無人個窗又係成日比風吹開 ? [複製鏈接]

覺得屋企個窗較好鬆咁,一大風,就聽到 "逢"一聲,個窗被吹開到 90度角,要用"衣架" 釣番埋黎,係咪藍澄灣D窗都係咁呢 ?

絶対係!!如無窗花,真係驚柵窗時自己會跌落街!!!!驚險度100分!

我都係咁好多年,所以很少開窗,更不會開得大,其實危唔危險? 住坐咁多年,又甚少聽過有窗跌落街。
真係好想問下管理署咁樣安唔安全?
定係有螺絲可以擰緊? 照計做窗花的師傅就會知安唔安全了。
原居民2004~2013

大風都會。我用條繩,"幫"住隻窗同窗花,"蛇"咗少少力

我都用左縄架,但大風時都係HOLD唔住,真係怕個窗會跌落街丫

我隻窗前晚吹開咗,然後朝頭早發現時關唔實(唔可以再拍埋LOCK返實).搵管理處師傅睇過後話隻窗斜咗.叫我出街搵師傅整...
my blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kingiming/
簡大帝來去奧脫福誰人能阻令人著迷

樓上 :如果你整開窗,不如幫我地問下師傅,咁樣咁鬆是否正常?是否安全?

如果不安全,叫他們收緊,他們要收幾多錢?

謝謝幫忙!
原居民2004~2013

我之前個窗較直情拗左,隻窗拉唔番埋黎,我搵維修通搞,佢搵人上門睇同報價,再兩位師傅黎整,過程驚險萬分,要拆左隻窗換較,一個師傅就咁拓住,一唔夠力就大獲,我都唔敢睇落去,要落街行丫,費事自己驚恐到煩到佢地分心,果次維修費好似五百蚊咁上下,我上年整完乍,而家隻窗又唔妥啦,哎!

我有好介紹, 有無聽過定風翼這個東西, 我而家用緊, 唔錯. 仲唔使用條繩拉住個窗咁不美觀, 請去這個網頁睇睇
www.chiefchoiceco.com:)

如果我整的話,一定會問問

樓上 :如果你整開窗,不如幫我地問下師傅,咁樣咁鬆是否正常?是否安全?

如果不安全,叫他們收緊,他們 ...
vivian 發表於 2011-10-1 02:48