藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3444|回復: 7
打印 上一主題 下一主題

又比人投訢喇 [複製鏈接]

各位狗住
我岩岩搬左入黎4個月
己經比人投訢左3次喇..
警告信收左一次
其實比人投訢左幾次會比人告架??
之前同管理員傾開
佢地話會CASE STUDY 一個星期
如果有改善咁又點呢??
請問大家有冇經驗呀??
其實我平時返工已經將狗狗擺房再開收音機
都唔會點嘈
係星期六個日有朋友黎打牌
隻狗狗先吠左一陣
點解呢度D人咁變態架...
之前問過隔離係米佢投訢
佢又話唔係, 但係佢有BB
另一邊就裝修緊, 樓上又有狗吠
究竟邊位投訢呀... 真係想佢同講, 如果有唔滿意, 先打比我地呀..

依家好擔心呀. 成日提心吊膽... 有冇人試過比人投近之後點呀... 唔該話比我知呀...

其實原裝大門隔音好差, 如換隔音門加封膠邊可以幾乎做到絕對隔音。 一般玩音響的人都會做。 可睇下呢度。
http://www.av-forums.net/plus/vi ... ighlight=%B9j%AD%B5
Search一下呢度有好多隔音的topic。

封門邊都是非常重要, 幾十蚊一包3M膠條已經好WORK。
門: 灌沙或塞滿隔音材料, 實木門, 鋼板的防火門, 各方法都WORK。
重有好多隔音板, 隔音棉等可放屋內, 效果都好好。

有興趣或可以上旺角友誠 (音響大廈) 請教一下。

其實原裝大門隔音好差, 如換隔音門加封膠邊可以幾乎做到絕對隔音。 一般玩音響的人都會做。 可睇下呢度。

...
whitea4 發表於 2010-11-22 20:25

請問如果平平地,有咩solution推介?加隔音材料在原裝木門後面效果如何?會否不美觀?

我都係因以前音響太大聲被投訴而加了膠邊, 之後就無啦。 加左後您自己都會聽到外面傳入的聲都少左。

加隔音材料在原裝木門後面一定不美觀, 因要好厚。 一般都要加係門入面。 灌沙加膠邊應會有很好效果了。

條link都有講到 "鋼板的防火門,深圳2K以下搞掂", 相信HK都唔會太貴。我無換過門, 所以唔太清楚。 想信賣門專門店, 及音響店會很清楚。 或去果個音響forum開個login search一下及問下其他c-hing, 隔音都係好普通, 可以search到好多討論。

如加膠邊3M的效果幾好。 夜晚關燈, 出面無光傳入才叫封好。
幾十蚊可先TRY下, 自己出去屋外聽下分別有幾大。

請問加膠邊3M,是如何加?是要四邊都加嗎?

借人的門一用。 先貼 1. 門框上下左右4邊, 再CHECK下2的正面4邊有空位才貼。 因2如無空間貼左會關唔到門。
3M膠條要2包先夠。

如不理美觀, 再可試加一塊隔音棉在門上。 厚的效果更好。

百幾兩百蚊塊, 夠COVER全只門, YAHOO都有得賣。
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1125574252

借人的門一用。 先貼 1. 門框上下左右4邊, 再CHECK下2的正面4邊有空位才貼。 因2如無空間貼左會關唔到門。 ...
whitea4 發表於 2010-11-23 11:06

唔該哂,等我試吓先!