藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: unicorn
打印 上一主題 下一主題

如果再搞唔成村巴, 不如換管理公司 [複製鏈接]

樓上sjacky言之有理,本人十分支持大家組織起來,爭取權益。

我都好想有村巴呀!每朝返工見到條VAN仔龍就頭暈喇
如果真係搞唔成村巴,咁都希望朝早喺返工時間多啲VAN仔接送我哋去地鐵站啦。
我好贊成sjacky既意見,開居民大會&收集簽名!
但,,我哋點樣可以團結大家呢?點樣將啲個訊息發送出去呢?

祇要收集到5%業主的聯署,就可以成立「管委會」。
之後就可以要求「民政事務署」協助成立「業主立案法團」。

我都好想有村巴呀!每朝返工見到條VAN仔龍就頭暈喇
如果真係搞唔成村巴,咁都希望朝早喺返工時間多啲VAN ...
LeAnn 發表於 2010-10-13 13:18

最簡單發信,放晒係各各信箱,其次派傳單!
但係一來要人搞,最好有自原人士組織起一個TEAM,二來要大家真係肯做到底吾好搞到一半見冇乜成績就放棄,咁先有用!

回復 14# sjacky

贊成呀!另外,我覺得喺派傳單之前,我哋可唔可以集合幾家人到管業處那邊表達大家想有Shuttle Bus既意思先,如果管業處那邊真係做唔到嘢,咁我哋就去集合大家住戶簽名然後去信尋求區議員既協助。大家覺得點呢?

我贊成呀..如果有suttle bus 就方便好多! 好似月海灣都有suttle bus喇.. 點解我地會無呀.

“千里之行,始於足下”,爭取權益祇能靠自己。sjacky君是位有主見的熱心之人,值得支持!

suttle bus 要爭取到,其實都幾難,問管理處話係政府吾批,不過佢地冇做野得個講字呢個真係FEEL 到LAW,如果有業主立案法團我諗好多野都會好D,而家太多野冇人跟進,管理處都吾做野,又冇人換鬼左佢。
EG.:
1. 會所設施壞左話招標等人整成世吾見人
2. 泳池話加燈得個講字,
3. LOCKER 話CUT 就CUT
4. 商場管理不善,D位租晒俾同一間公司賣大陸野,一個商場都已經有三間佢的店....
5. 平台磚爆晒冇人理,整完又整又吾諗諗改一改D車駛入,早上D大巴其實應該安排係停車場,做乜係平台出現....又大又重整爆晒D地磚,同埋都危險啦地方窄,有咁多小朋友出入。
6. 話安DISPLAY 係各大廈....最後又係吾見有人搞
7. 樓同樓之間話加蓋.....之前話有個居民大會睇DESIGN ....又去左邊...吾通我個日出左街...定係佢跟本冇,定係冇人到取消左....不過佢跟本冇通知,有鬼知...

...
...
要數有排數...,要吾要搞業主立案法團要睇有冇人帶頭搞,多數業主我估會讚成,不過通吾通過到就要睇大業主即係和黃...。不過最底限度要有人肯出來搞,最小組織個五至十人TEAM 先啦!

suttle bus 問題祇是冰山一角,入伙多年整個屋苑的管理更是每況愈下,大部分業主都逆來順受,寵壞了管理公司,對少數業主投訴採用「拖」字訣,管理高層更是位太極高手!

成立「業主立案法團」,是維護業主權益最有效的方法。

講無用的!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!