藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: rijkard211
打印 上一主題 下一主題

用router上不到網 [複製鏈接]

比D嚇人既野大家see see

我諗 和記upgrade 左
100MB都唔出奇
但係經常斷線,三四分鐘一次...(唔知係唔係我問題,但係之前都唔會)

回復 11# hBx219xFz

好似真係100Mbps wor.
我ROUTER個WAN Interface 變左100M

由RC 返公司個FTP 至少有50Mbps
超頻COD中 (Compulsive Obsessive Disorder)

比D嚇人既野大家see see

我諗 和記upgrade 左
100MB都唔出奇
但係經常斷線,三四分鐘一次...(唔知係唔係我 ...
hBx219xFz 發表於 2010-9-13 19:54

你用那一個位的SOCKET上網?
當年RC好似細房 (NEXT TO KITCHEN) 是入線位.
其他位置會遠左, 在HIGH BAUD RATE下可能多左LOSS

因為 upgrade 左個 network 去 100M 呀 , 貼左 notice叫我地 reset 過電腦/router 就得

有冇人知如果由細房個socket再駁線到其他socket,
可唔可以唔用router有多過一部電腦上到網?

好似要拉過條線先得,始終無線rounter係最方便!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!