藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 2799|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

於入伙前後,大家要有多少時候及金錢 [複製鏈接]

如題:

大家想想後,填填看自己之心得及大概金額。

律司費:(餘額)
管理費:(因尺數)
水電煤按金:(基本一樣)
裝修費:(可大可小)
傢俱:(浪漫實用)
其他:(任何意見),可能閣下之見解能提醒各業主。

每人之心思非常重要,加起來可以解決很多問題。

你的意見很重要,想想吧! :idea:

拜神同入伙酒: (可大可小啦...)

入伙酒最煩...通常都要搞幾次 女方朋友男方朋友女方親戚男方親戚....仲有同事.... 哈哈...
ich liebe dich!! Wir heissen agnes&henry!! Wie geht es Ihnen? Alles gute aus Rambler Crest :) :) :)

[quote:5e082278f4="Agnes&Henry"]拜神同入伙酒: (可大可小啦...)

入伙酒最煩...通常都要搞幾次 女方朋友男方朋友女方親戚男方親戚....仲有同事.... 哈哈...[/quote]

如果係自己新屋搞入伙酒,都幾”和味”。可能要問D同E單位業主住個單位黎用住先。HA!HA!

仲有:
電話費按金
一次俾足幾期o既差餉及地租
G :em21: P

其實真係冇諗過亦都唔敢諗反正都要俾... :em08:
:em19: 人生得意須盡歡 莫使金樽空對月 天生我才必有用 千金散盡還復來

1.好似要俾泥頭費
2.仲有搬屋時的運輸費
3.窗簾
:em03:

[quote:74efa175af="gp"]一次俾足幾期o既差餉及地租[/quote]
差餉及地租通常會入伙後半年至一年先至要交

[quote:2dafd497f0="yo & lok"]1.好似要俾泥頭費
2.仲有搬屋時的運輸費
3.窗簾
:em03:[/quote]
泥頭費已經包括o係預繳管理費在內
窗簾呢d算係裝修之一

用o左恆昌$38000 package  又唔要求豪華裝修 咁係唔係唔需要預裝修費呢?
G :em21: P

[quote:eae74a4dfc="gp"]用o左恆昌$38000 package  又唔要求豪華裝修 咁係唔係唔需要預裝修費呢?[/quote]

你可以逼佢執漏 但就點都唔會 perfect
要住到人 換個鎖 加簾
跟住帶d 電腦電器床單被煲日用品衫 有 boardband 就算無電視機我都可以開始住喇 ...  

(39000)