藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 徽少
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣養狗問題 [複製鏈接]

我有養狗, 但我勸你唔好搬入0黎...
因為住呢度好痛苦, 我兩隻狗都好痛苦,
呢度根本唔係養狗戶安樂窩,
我一儲夠錢就會搬走,
希望你唔好搬入來令兩隻狗狗受苦!

之前有鄰居睇過公契, 公契英文版本係咁寫:
Sailent Point of the Deed of Mutual Convenant第5(c)段:
Not to keep or bring any animal onto the Development
except with the manager's permission or as permitted
by the Development Rules
.

呢D就係叫灰色地帶啦......如果有一日我地個屋苑養動物戶多過非養動物戶,
我地要求經理比我地養動物, 經理准許之下, 咁我地都可以養0架!
不過各位鄰居算啦....同D無養狗GE人講幾多都係浪費時間,
因為佢地唔明白我地對待狗狗就如同家人一樣,
我地個個如果有錢都想搬啦......你估好中意同D對狗有惡意GE人做鄰居咩!
我自己對住呢度已由極度喜愛變為極度失望,
就算我的狗狗如何乖巧, 如何聽話, 都會有D人為憎恨而憎恨, 而卑視我D狗狗,
好多人正義凜然咁話公契唔養得狗, 話我地道理講不通就發爛渣....
換個角度睇, 彼此彼此啦........

g0431782 先生/小姐.....我回應埋你呢次....
1. 我成日"如果", 係咁又點呀???我無寫信比經理, 你又知?莫非你就係經理??
2. 我係咁對我D家人0架, 點0Y!我自問對佢地好好, 只係住呢個問題, 因為唔係一時三刻可以解決到,但係唔等於我無努力 ......我而家默話搵緊錢搬LOR, 你以為賣樓買樓好似買棵菜咁易, 同你好熟咩, 你又知我無搵樓??
3. 你呢句說話: "換個角度睇, 其實你真係xxxx.....xxx.................."你D"XXXXXX" 係乜意思????
我唔想做版主好耐, 不如比你做啦, 你講道理, 又正義, 又對D條例咁熟.....我地當初話開呢個版, 係為左比D有養動物GE鄰居聯誼之嘛, 我咁蠢, 又咁XXXXX, 真係唔適合做版主, 咁你快D做啦....事不疑遲, 快D快D.....
你唔駛回應我0架, 我發爛渣之嘛.....BYE BYE~