藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 徽少
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣養狗問題 [複製鏈接]

其實本屋苑則例是不準飼狗隻的, 有人養不代表可以, 只是那些人不規則, 正如紅燈有很多人過馬路, 問問自己是哪類人

4# 肥度

C兄,
1."看更立即隊左張不准養狗ga通告比我地";(徽少#1)
2."本屋苑沒有明文條例寫明嚴禁養狗的... 要list 都係得一條甚麼animals"(肥度#4)
,若咁都不清楚,  
唔通要寫:藍澄灣住戶不準在單位內飼養小狗, 大狗, 小貓, 大貓, 大蛇, 小蛇, 大象, 小象.......哈哈

p.s. 紅綠燈過馬路例子是叫人"自律", "自由行"通常都唔睇燈過馬路, 和上小巴不排隊, 身為這裡的住戶都見識過啦!
p.p.s.請做過自律守規的香港人.
p.p.p.s. 其實我都好想飼養小動物.

真該講多無謂, 自己用眼睇
這條文(10# wicyh) 說得清楚非常, 真的假不了, 爭吵也無用  謝謝

p.s.樓下搭小巴, 公契沒有寫明要排隊先可以上車, 我"有理由相信"可以不用排隊也可要上車的, 這存在極大的"灰色地帶"---(純粹笑話, 請勿對號入座)

如果唔係海濱owner即是可以啦,--->
應該係, 管業處出信是給業主, 不是給租客, 真鄧個業主可憐, 遇人不淑.

p.s. 灰色 Ha Ha Ha Ha Ha Ah Ha...      再也不想詐不知 (歌名: 灰色, 演唱: 林憶蓮)
        這首歌幾好聽架

p.s.樓下搭小巴, 公契沒有寫明要排隊先可以上車, 我"有理由相信"可以不用排隊也可要上車的, 這存在極大的"灰色地帶"---(純粹笑話,請勿對號入座)
p.p.s. 海X花園例子又一失敗, 真可憐
p.p.p.s"我唔知.....你咪當....係...."這句式真的很有問題
示例一:我吾香港法例有無寫住一定要排...可能d人係入面企係度睇戲...抖涼...又或者係避雨... 你咪當其他人吾人囉...
示例二:我吾知你是不是傻佬, 你咪當自己傻佬囉....
p.p.p.p.s道理講不通, 就發爛渣, 咁仲成世界

17# lokyee

有關你的說話, 我有以下回應:
1. 問:你好!其實我真係想問你係唔係前世同狗有仇?
    答:你好, 其實我都唔知我前世同狗有沒有仇, 但咁世就一定無

2.  問:法律都不外乎人情?

答:我想也是, 但執法的人又不是我, 你應讓跟管業處講, 若有人咁唔好彩上到法庭, 也可以
       直接同個官講 尼番說話:老伯養一隻猴子都可以咁樣行使酌情權,何況狗主們要求既只
       係養一隻佢地視為親人既小狗?法官大人, 法律都不外乎人情
......................

3.  問:公契寫明唔準養狗,'認為''係可以俾人用條約去投訴一d唔自律既狗主?

答:原來是這樣解讀的, 我真的不知道公契寫明唔準養狗的真正原因是:俾人用條約去投訴一
          d唔自律既狗主, ''認為''你一定有份參予起草工作, 衰鬼,你咁清楚既

4. :大家可唔可以以和為貴?

答:正因為想這樣, 才想把事情說清楚. 新來者''徽少''(#1帖子)和''isofisherman"(#11帖子)未入住都識先問清這裡的契, 避免日後發生不愉快事, 更不想愛犬生活如過街老鼠般, 若地產經紀含糊其事, 開左張單先算, 對新來者極之不公, 想不到這裡部分人也一樣含糊其事, 若以後的新來者不像以上兩位, 懂事事問清楚, 日後發事固時, 恐難以和為貴, 新來者的行為極之價得尊重.

18# Tomato

1. 答:唔知d人是否理解能力有問題呢, 明明是黑色, 又話灰色, (第5(c)段)明明寫得清清楚楚, 又話睇唔明.
蕃茄說:(如果有一日我地個屋苑養動物戶多過非養動物戶)-->成日如果點...如果點.........如果你是一個理解能力出現問題的人, 就真係不應該做版主囉!  如果...............
點解你唔寫封信比經理, 你怕...............
不過各位鄰居算啦....D我唔知佢有沒有養狗GE, 但理解能力肯定出現問題的人講幾多都係浪費時間.

2. 蕃茄說:我地對待狗狗就如同家人一樣.
    答:原來你咁樣對待家人架: 1.不能帶牠名正言順地出入大堂,2. 不能帶牠在屋苑範圍內光
  名正大的散步, 閒. 3. 終日留牠在家裡這細小的空間活動.4. 就算牠如何乖巧, 如何聽話,
  會D人為憎恨而憎恨, 而卑視牠. 5. 讓牠住在一個色彩是灰色的地帶

3. 你成段野只有這句說得最啱聽: 換個角度睇, 彼此彼此啦........
     答: 換個角度睇, 其實你真係xxxx.....xxx..................

p.s. 我有個朋友, 她是這樣對等待''家人''的:
她的''家人''就比你''家人''幸福得多, 雖然住的不是私樓, 屋是租來的, 但那裡講明''家人''可隨處活動,  牠生活在一個色彩繽紛的地帶, 終日不用閃閃縮縮出入大堂, 閒時朋友會帶''家人''到樓下休憩處和其他人的''家人''吹水, 交流飼養心得, 朋友才是真正愛鍚''家人''的人。
朋友還說若真的對''家人''好, 是要作出犧牲的, 她賣了樓, 搬往距離工作點較遠的地方居住等等...就是因為她這番話..............

21# 肥度

1. 肥度-->(我真係俾你攪到以為自己係傻)...啦啦....你話自己傻炸.....
2.肥度-->(我真係吾知你係咪正常.. or .. 你真係食飽飯無野做...or...一個人太寂寞係度搵交鬧...又可能壓力太大...鍾意吾清吾楚, 胡亂用其他地方作示例, 屋園不一樣, case不一樣, 混為一談....搵D想搞清楚事件的人黎出氣... 所以不停針對佢地....)
3. 海X例子衰左(wichy, #10), 又有美X例子, 仲有沒有呀! 可不可用藍澄灣作示例呀! 唔該
4. 這句子真有趣:
示範一:我地吾去信要求管理公司去 remove 個notice ... 因為都(究竟邊個的想法呀?!)警惕一下其他養狗既人...要有公德心...代表我地認同呢度係吾養得狗....
示範二:小明買野比錢, 因為想測試下個防盜系統, 代表佢神經有問題
5. 強烈強烈強烈要求你去信, 無謂大家估估下,