藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 徽少
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣養狗問題 [複製鏈接]

g0431782:
你好!其實我真係想問你係唔係前世同狗有仇?

講真,依家哩度已經咁多人養緊狗,
我明係有無公德心既狗主
但係可唔可以放其他好狗主一條生路?

你都識講在搭車問題上有灰色地帶
咁難道養狗一事上就沒有灰色地帶?

其實法律都不外乎人情,
你俾個官去判都好多時會考慮行使酌情權,
香港都曾經有位年近九旬的既老伯
俾漁農署充公左隻猴子,
告到上法庭,最後個官都決定發還俾o個位老伯
養一隻猴子都可以咁樣行使酌情權,
何況狗主們要求既只係養一隻佢地視為親人既小狗?

公契寫明唔準養狗,
我認為係可以俾人用條約去投訴一d唔自律既狗主,
畢竟o係其他話明可以養狗既地方,
管理處只可以警告唔自律既狗主,
而反之有講明唔可以養既就可以引用公契作更進一步既行動,
但係面對一d自律既狗主,
大家可唔可以以和為貴,
不必做到見狗如見鬼,
立刻投訴務求將一隻一隻可愛既小狗遷離哩個社區?

!g0431782鬧交鬧到你咁無品,
只係針對人地某幾句既說話黎講野,
我覺得已經無必要再o係哩度同你爭辯落去,

法律上既野你跟本一曉不通就請唔好扮曉了,
你回答我的問題上提到打官司時會舉猴子既例子,
哩D叫做先例,在法律上係的確可以引用此等例子作為辯護的

不過算了,
其實大家層次上有差別,
繼續下去亦不會得出甚麼
肥度,tomato,我地都係唔好同D無文化既人爭辯落去,
由佢自己困在那個只有自己的世界中吧
佢希望o係網絡世界上尋回一點自尊就由他吧

P.S.其實睇g0431782你既回覆可見你理解能力同埋辯論能力,
真係達唔到合格既水平,
我建議你去進修下
免得你在現實生活中被人取笑
而且P.S係無得P.P.S的,更別提PS必然是大階了,
希望你下次注意一下不要再出醜了