請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 徽少

藍澄灣養狗問題 [複製鏈接]

g0431782 <--- 你吾好係人地未同你發爛渣 , 你就先係度發完爛渣,再話人地發爛渣 ... 我真係俾你攪到以為自己係傻...

我真係吾知你係咪正常.. or .. 你真係食飽飯無野做...or...一個人太寂寞係度搵交鬧...又可能壓力太大...鍾意搵d小動物黎出氣... 所以不停針對緊d狗仔....

如果隻狗對你吠...你就憎...覺得佢鬧你既話...恭喜你... 你聽得明佢鬧你..因為連我都聽吾明佢點解吠你...

但我都好欣賞你...你知道我地同你溝通係幾辛苦...
"不過各位鄰居算啦....但理解能力肯定出現問題的人講幾多都係浪費時間."

吾知你係吾識英文定...但你又知tomato解"蕃茄"...但又吾明人地英文寫乜咁... 吾明你都可以睇下美孚單case ... 法庭點判...
"法官於判詞續指,大廈公契第一條已列明住戶可全權享有及使用所住的單位,包括在單位內飼養寵物,以及自由進出公共地方。養狗一定要帶牠外出散步,養狗住戶故亦有權帶狗外出。另大廈公契雖列明管理公司有權制訂《住戶守則》,惟本案中禁止養狗的規則,與上述第一條賦予的權利有所牴觸。法官裁定狗主勝訴。"

我地吾去信要求管理公司去 remove 個notice ... 係因為都想警惕一下其他養狗既人...要有公德心...吾代表我地認同呢度係吾養得狗....
一箭定江山

21# 肥度

1. 肥度-->(我真係俾你攪到以為自己係傻)...啦啦....你話自己傻炸.....
2.肥度-->(我真係吾知你係咪正常.. or .. 你真係食飽飯無野做...or...一個人太寂寞係度搵交鬧...又可能壓力太大...鍾意吾清吾楚, 胡亂用其他地方作示例, 屋園不一樣, case不一樣, 混為一談....搵D想搞清楚事件的人黎出氣... 所以不停針對佢地....)
3. 海X例子衰左(wichy, #10), 又有美X例子, 仲有沒有呀! 可不可用藍澄灣作示例呀! 唔該
4. 這句子真有趣:
示範一:我地吾去信要求管理公司去 remove 個notice ... 因為都(究竟邊個的想法呀?!)警惕一下其他養狗既人...要有公德心...代表我地認同呢度係吾養得狗....
示範二:小明買野比錢, 因為想測試下個防盜系統, 代表佢神經有問題
5. 強烈強烈強烈要求你去信, 無謂大家估估下,

!g0431782鬧交鬧到你咁無品,
只係針對人地某幾句既說話黎講野,
我覺得已經無必要再o係哩度同你爭辯落去,

法律上既野你跟本一曉不通就請唔好扮曉了,
你回答我的問題上提到打官司時會舉猴子既例子,
哩D叫做先例,在法律上係的確可以引用此等例子作為辯護的

不過算了,
其實大家層次上有差別,
繼續下去亦不會得出甚麼
肥度,tomato,我地都係唔好同D無文化既人爭辯落去,
由佢自己困在那個只有自己的世界中吧
佢希望o係網絡世界上尋回一點自尊就由他吧

P.S.其實睇g0431782你既回覆可見你理解能力同埋辯論能力,
真係達唔到合格既水平,
我建議你去進修下
免得你在現實生活中被人取笑
而且P.S係無得P.P.S的,更別提PS必然是大階了,
希望你下次注意一下不要再出醜了

g0431782 先生/小姐.....我回應埋你呢次....
1. 我成日"如果", 係咁又點呀???我無寫信比經理, 你又知?莫非你就係經理??
2. 我係咁對我D家人0架, 點0Y!我自問對佢地好好, 只係住呢個問題, 因為唔係一時三刻可以解決到,但係唔等於我無努力 ......我而家默話搵緊錢搬LOR, 你以為賣樓買樓好似買棵菜咁易, 同你好熟咩, 你又知我無搵樓??
3. 你呢句說話: "換個角度睇, 其實你真係xxxx.....xxx.................."你D"XXXXXX" 係乜意思????
我唔想做版主好耐, 不如比你做啦, 你講道理, 又正義, 又對D條例咁熟.....我地當初話開呢個版, 係為左比D有養動物GE鄰居聯誼之嘛, 我咁蠢, 又咁XXXXX, 真係唔適合做版主, 咁你快D做啦....事不疑遲, 快D快D.....
你唔駛回應我0架, 我發爛渣之嘛.....BYE BYE~

純粹路過, 不喜隨便插...
我想講"except with the manager's permission"呢句就係灰色地帶, 咩係"manager's permission", 公契冇 define 到
我想講"狗狗不能帶牠名正言順地出入大堂"...... 係狗主自律唔出入L5, 不過有狗狗光明正大咁出入大堂, 係你未見過遮...
我想講"狗狗不能帶牠在屋苑範圍內光名正大的散步"......  我成日都見L1有人光名正大拖狗狗的散步, 閒逛, 難道L1係公家路gei???
我想講"狗狗終日留在家裡這細小的空間活動"..... 或者有狗狗係咁, 但多唔我唔知多lor, 反正人都係住嚮呢個細小的空間活動遮
我想講"狗狗就算如何乖巧, 如何聽話, 都會有D人為憎恨而憎恨, 而卑視牠"...... 車, 我都會為憎恨而憎恨某d鄰居, even 家人, so what!
我想講"狗狗住在一個色彩是灰色的地帶"...... 灰色都係色遮, 狗狗都冇投訴住係灰色世界

p.s. 我係曾經去信滾你處 discuss 呢個養狗 topic 的住客, 但... 只收過滾你處話會盡快回覆我提問的 reply, 之後1年又1年, 咩offical reply 都未收過, 無奈中.....
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

我都係路過。
其實g0431782 都無需要講咁多,因為養動物既鄰居真係頂吾順管理處,最後都會走,你又何需係到將件吾清晰既事擴大呢!而且你發覺有問題,你都可以直接去管理處講,吾洗同 D 同你無關既鄰居講,佢地都幫你吾到。
e.g. 過馬路有人/車 "好似" 沖紅燈,你可以點?你同警察講就可以,你同其他行人講黎做乜?!

有養就唔好搬入黎喇!
會不斷俾人投訴、俾人歧視、俾人鬧........
所以......我已經同愛犬搬走左一年....
雖然好掛住哩度個環境

依家都好多屋苑都比養

在坊間已經有很多不同的按揭計劃以協助廣大市民置業, 大家亦都不妨付出多一點時間去了解,
當中置業可能並不是你想像中的難, 給自己一個了解
逆按機會吧。