藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: 徽少
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣養狗問題 [複製鏈接]

我即將要搬入RC, 但而家心情超級郁悶,睇樓時候地產同我講RC好多人養狗,須然有規定不準養寵物,只要唔嘈到人就沒問題,我現時買入的單位亦有養狗狗,所以我就好放心咁買入,但系加入藍澄灣業主社群網後,發覺養狗的問題多多,好似做左D十惡不赦的事一樣,我兩隻狗狗就如系我家人一樣,我唔想同佢地分開,請各位沒養狗的RC業主多多體諒,共建一個和諧的屋苑.

真該講多無謂, 自己用眼睇
這條文(10# wicyh) 說得清楚非常, 真的假不了, 爭吵也無用  謝謝

p.s.樓下搭小巴, 公契沒有寫明要排隊先可以上車, 我"有理由相信"可以不用排隊也可要上車的, 這存在極大的"灰色地帶"---(純粹笑話, 請勿對號入座)

關於海濱公契問題是這樣寫的:

Section VII
B.
CONTROL OF ADVERTISING AND PROJECTION, AND CERTAIN

GENERAL PROVISIONS.

3.
No Owner shall bring onto or keep any dog on any part of the
Estate.

是否即 ...
wicyh 發表於 2010-6-8 13:10

如果唔係海濱owner即是可以啦
我係隱形人  :em19:

如果唔係海濱owner即是可以啦,--->
應該係, 管業處出信是給業主, 不是給租客, 真鄧個業主可憐, 遇人不淑.

p.s. 灰色 Ha Ha Ha Ha Ha Ah Ha...      再也不想詐不知 (歌名: 灰色, 演唱: 林憶蓮)
        這首歌幾好聽架

g0431782 <-- 你可以試下吾好排隊沖上小巴...

我吾知香港法例有無寫住一定要排...可能d人係入面企係度睇戲...抖涼...又或者係避雨... 你咪當其他人吾係人囉... 呢個世界得你一個... 沖上車啦...
一箭定江山

p.s.樓下搭小巴, 公契沒有寫明要排隊先可以上車, 我"有理由相信"可以不用排隊也可要上車的, 這存在極大的"灰色地帶"---(純粹笑話,請勿對號入座)
p.p.s. 海X花園例子又一失敗, 真可憐
p.p.p.s"我唔知.....你咪當....係...."這句式真的很有問題
示例一:我吾香港法例有無寫住一定要排...可能d人係入面企係度睇戲...抖涼...又或者係避雨... 你咪當其他人吾人囉...
示例二:我吾知你是不是傻佬, 你咪當自己傻佬囉....
p.p.p.p.s道理講不通, 就發爛渣, 咁仲成世界

g0431782:
你好!其實我真係想問你係唔係前世同狗有仇?

講真,依家哩度已經咁多人養緊狗,
我明係有無公德心既狗主
但係可唔可以放其他好狗主一條生路?

你都識講在搭車問題上有灰色地帶
咁難道養狗一事上就沒有灰色地帶?

其實法律都不外乎人情,
你俾個官去判都好多時會考慮行使酌情權,
香港都曾經有位年近九旬的既老伯
俾漁農署充公左隻猴子,
告到上法庭,最後個官都決定發還俾o個位老伯
養一隻猴子都可以咁樣行使酌情權,
何況狗主們要求既只係養一隻佢地視為親人既小狗?

公契寫明唔準養狗,
我認為係可以俾人用條約去投訴一d唔自律既狗主,
畢竟o係其他話明可以養狗既地方,
管理處只可以警告唔自律既狗主,
而反之有講明唔可以養既就可以引用公契作更進一步既行動,
但係面對一d自律既狗主,
大家可唔可以以和為貴,
不必做到見狗如見鬼,
立刻投訴務求將一隻一隻可愛既小狗遷離哩個社區?

之前有鄰居睇過公契, 公契英文版本係咁寫:
Sailent Point of the Deed of Mutual Convenant第5(c)段:
Not to keep or bring any animal onto the Development
except with the manager's permission or as permitted
by the Development Rules
.

呢D就係叫灰色地帶啦......如果有一日我地個屋苑養動物戶多過非養動物戶,
我地要求經理比我地養動物, 經理准許之下, 咁我地都可以養0架!
不過各位鄰居算啦....同D無養狗GE人講幾多都係浪費時間,
因為佢地唔明白我地對待狗狗就如同家人一樣,
我地個個如果有錢都想搬啦......你估好中意同D對狗有惡意GE人做鄰居咩!
我自己對住呢度已由極度喜愛變為極度失望,
就算我的狗狗如何乖巧, 如何聽話, 都會有D人為憎恨而憎恨, 而卑視我D狗狗,
好多人正義凜然咁話公契唔養得狗, 話我地道理講不通就發爛渣....
換個角度睇, 彼此彼此啦........

17# lokyee

有關你的說話, 我有以下回應:
1. 問:你好!其實我真係想問你係唔係前世同狗有仇?
    答:你好, 其實我都唔知我前世同狗有沒有仇, 但咁世就一定無

2.  問:法律都不外乎人情?

答:我想也是, 但執法的人又不是我, 你應讓跟管業處講, 若有人咁唔好彩上到法庭, 也可以
       直接同個官講 尼番說話:老伯養一隻猴子都可以咁樣行使酌情權,何況狗主們要求既只
       係養一隻佢地視為親人既小狗?法官大人, 法律都不外乎人情
......................

3.  問:公契寫明唔準養狗,'認為''係可以俾人用條約去投訴一d唔自律既狗主?

答:原來是這樣解讀的, 我真的不知道公契寫明唔準養狗的真正原因是:俾人用條約去投訴一
          d唔自律既狗主, ''認為''你一定有份參予起草工作, 衰鬼,你咁清楚既

4. :大家可唔可以以和為貴?

答:正因為想這樣, 才想把事情說清楚. 新來者''徽少''(#1帖子)和''isofisherman"(#11帖子)未入住都識先問清這裡的契, 避免日後發生不愉快事, 更不想愛犬生活如過街老鼠般, 若地產經紀含糊其事, 開左張單先算, 對新來者極之不公, 想不到這裡部分人也一樣含糊其事, 若以後的新來者不像以上兩位, 懂事事問清楚, 日後發事固時, 恐難以和為貴, 新來者的行為極之價得尊重.

18# Tomato

1. 答:唔知d人是否理解能力有問題呢, 明明是黑色, 又話灰色, (第5(c)段)明明寫得清清楚楚, 又話睇唔明.
蕃茄說:(如果有一日我地個屋苑養動物戶多過非養動物戶)-->成日如果點...如果點.........如果你是一個理解能力出現問題的人, 就真係不應該做版主囉!  如果...............
點解你唔寫封信比經理, 你怕...............
不過各位鄰居算啦....D我唔知佢有沒有養狗GE, 但理解能力肯定出現問題的人講幾多都係浪費時間.

2. 蕃茄說:我地對待狗狗就如同家人一樣.
    答:原來你咁樣對待家人架: 1.不能帶牠名正言順地出入大堂,2. 不能帶牠在屋苑範圍內光
  名正大的散步, 閒. 3. 終日留牠在家裡這細小的空間活動.4. 就算牠如何乖巧, 如何聽話,
  會D人為憎恨而憎恨, 而卑視牠. 5. 讓牠住在一個色彩是灰色的地帶

3. 你成段野只有這句說得最啱聽: 換個角度睇, 彼此彼此啦........
     答: 換個角度睇, 其實你真係xxxx.....xxx..................

p.s. 我有個朋友, 她是這樣對等待''家人''的:
她的''家人''就比你''家人''幸福得多, 雖然住的不是私樓, 屋是租來的, 但那裡講明''家人''可隨處活動,  牠生活在一個色彩繽紛的地帶, 終日不用閃閃縮縮出入大堂, 閒時朋友會帶''家人''到樓下休憩處和其他人的''家人''吹水, 交流飼養心得, 朋友才是真正愛鍚''家人''的人。
朋友還說若真的對''家人''好, 是要作出犧牲的, 她賣了樓, 搬往距離工作點較遠的地方居住等等...就是因為她這番話..............