藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5286|回復: 11
打印 上一主題 下一主題

再次發出來嚴禁養狗狗喔 [複製鏈接]

5知大家有無見到電梯貼關於嚴禁狗隻通告    仲話叫大家整走只狗喔   
話有D人只狗系走廊小便    嘈住人訓等等喇   
大家覺得呢?   
請有d人   好好管下只狗狗    5好連累其他狗主阿   多謝合作喇

係喇...請自律喇...我知有啲狗主好好...唔會影響他人...但有啲真係不知所謂...我唔反對養寵物...但請不要影響別人...

張通告咁寫法, D人睇到都會以為所有狗狗都發出異味, 都會吠, 都會0向走廊痾尿...
做好狗主又點, 我地盡力做到唔好影響人地, 但係到頭來都要比人連累, 然後一枝篙打一船人...

我覺得我地呢d自律既狗主就算做得點好, 有d人唔鐘意狗狗都會覺得我地衰ga la...通告又出晒, 如果真係有通告上所寫的事實, 我都覺得不自律既狗主要檢討下自己, 唔好害埋我地啦~

我本身唔反對人養狗如果唔整到周圍好dirty....要自律

星期日我同仔仔去公園, 剛剛開好多小朋友, 有個人無lala同隻大狗入咗去又無用狗繩, 隻狗走咗去個小朋友度佢蹅緊單車, 差d嚇到掉咗落車..我好想bing佢..

唉......
我真係好想投訴我樓上隻狗, 日日都吠, 但我唔想投訴佢吠, 我想投訴個主人唔理隻狗, 日日好夜先返屋企, 任由隻狗向街吠, 之前個主人困隻狗嚮廚房, 於是狗狗向天井吠, 十分應聲, 而家狗狗困房, 狗狗就向街吠...
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

唉......
我真係好想投訴我樓上隻狗, 日日都吠, 但我唔想投訴佢吠, 我想投訴個主人唔理隻狗, 日日好夜先返屋企, 任由隻狗向街吠, 之前個主人困隻狗嚮廚房, 於是狗狗向天井吠, 十分應聲, 而家狗狗困房, 狗狗就向街吠. ...
diedsee 發表於 2010-3-31 10:29

可惜....最後比人趕走GE會係隻狗, 而唔係個賤格主人....

6# diedsee

狗狗冇選擇主人嘅權利,隻狗狗真係好可憐呀~
冇時間就唔好養狗啦~ 仲累街坊tim~

我也是不反對養狗, 但是必須要好好照顧它們, 要尊重生命, 不是喜歡就同佢玩下, 不喜歡就困它在家中狂吠, 最不喜歡就是有人在倒垃圾時, 在走廊放狗, 讓隻狗在走廊跑來跑去, 隻狗仲帶有很大的"狗味", 咁冇誠意放狗仔散步, 就唔應該養!!   
另外, 在L1的停車場常常有很多狗糞和狗尿, 請大家狗主自律, 狗狗便溺後用水沖沖同埋執走D便便,  咁容易做到既事, 點解咁都做唔到???
KC

荃灣韻濤居的狗主最先接觸曾志明,該大廈公契列明「業主未有管理人之書面同意前,不可在單位內飼養寵物」,經研究後認為是「有條件下容許養狗」,去年底入稟法院,上周召開調解庭,但狗主與業主立案法團未能達成共識,決定交由法庭裁決,正排期候審,預料明年五月左右開審。

樂雅苑訴訟最關鍵

不少受到管理公司或業主立案法團脅迫的狗主,正蠢蠢欲動入稟,有人甚至在網上鼓吹狗主仿效曾志明,但曾志明卻呼籲大家靜觀其變。原來牛頭角居屋樂雅苑的狗主,已遞交申訴書挑戰公契。「樂雅苑是居屋,公契有寫明不准養狗,但狗主有意用我單官司的判詞,由於公契註明業戶可以有權享用單位,應該可以凌駕其他條文,自由使用單位,包括養狗。」雖然訴訟尚未展開,但樂雅苑的官司將影響深遠,曾志明不諱言現時正密切留意事態發展,一旦勝訴,私人樓宇將會全面解封,狗隻可明正言順享有居住權利。

http://www.facebook.com/topic.php?uid=22169912409&topic=13733
一箭定江山