藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: vivian
打印 上一主題 下一主題

天氣潮濕 - 開洗衣機跳fuse [複製鏈接]

我都係呀....咁大個女都未試過咁神奇ge事, 都唔知幾時先可以洗返衫...

我今日都中招..有冇咩辦法???
其實關唔關潮濕事...定係電壓問題?

My washing machine also have the same problem, tried many times yesterday and this morning. What can I do?

我都係一樣,但開了冷氣1小時左右就可以用得

我的洗衣機豐澤牌 FFW814A 都是一樣,幾天都是一開機就跳掣!試過在洗衣機旁開抽濕機,抽了一個晚上後再開都是一樣跳掣,請問各位朋友如何是好呢?想換洗衣機但沒有適合的高度尺寸!因為一般前置式洗衣機尺寸:595厘米(闊) x 850厘米(高) x 525厘米(深),而藍澄灣原裝洗衣機(豐澤牌 FFW814A )的高度約為70厘米。

我今日都中招..有冇咩辦法???
其實關唔關潮濕事...定係電壓問題?
sunsze1128 發表於 2010-2-28 08:52

係啦, 係咪電壓問題呢???因為潮濕而令到洗衣機開唔到....真係罕有!
成個香港來講, 藍澄灣都唔算係最潮濕, 將軍澳仲濕啦, 我D FRIEND住將軍澳, 望出去好似去左仙境咁, 都唔會咁啦....

今日我未敢開洗衣機? 有冇人今日都跳呀?
原居民2004~2013

我剛剛試開...都係跳舞!!
想問下大家有冇地咩方法.....我地可以點???

係啦, 係咪電壓問題呢???因為潮濕而令到洗衣機開唔到....真係罕有!
成個香港來講, 藍澄灣都唔算係最潮濕, 將軍澳仲濕啦, 我D FRIEND住將軍澳, 望出去好似去左仙境咁, 都唔會咁啦....

我都覺得係,幾年裡面,今年這幾天是最潮濕嗎? 過往亦沒有此情形。很多地方的住宅比我們舊,甚至出現出水發霉的現象,又不見它們跳呢?

當然我希望明朝醒來,乜事都無。

但根據天文台的預告,未來一周的濕度都維持在80-95水平,那麼我們想開機的念頭仍然渺茫?

想請問有跳fuse的朋友,您們是否:

*  收樓時隨屋奉送的豐澤牌 ?

因為這可以引證是天氣的問題,抑或是隨樓奉送的洗衣機如今出現了問題。謝謝!
原居民2004~2013

我冇問題 (已換機,唔係用豐澤)