藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5666|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

請養寵物人事幫幫手... [複製鏈接]

雖然我冇養寵物...而我係一個唔反對藍澄灣人養寵物的業主...但請有養寵物的業主幫幫手...一定要唔好整dirty周圍環境...我知有啲唔係業主自己放狗...(可能係工人放喇)
因今日行過停車場之行人路...發現有三個位置都有狗屎在地上囉...其實之前都有見過...不過好似有點越來越過份囉...
本人時常都會由停車場行去露天車場果面...其實原路都好多狗屎...係越來越多...我知可能有機會係流浪狗...但我都見過有人養的狗去完屎屎...主人就咁走左去...我唔識佢..亦唔知係邊到住...但今日就由藍澄灣停車場入口到5座出...已見三個位置有屎屎...真係唔得囉...
養寵物唔緊要...但請自律囉...唔好影響到其他人囉...亦唔好連累有公德心嘅養寵物人事囉...thanks

真係唔好累街坊啦.....咁怕執屎就唔好養狗啦!
(我有執屎0架!)

其實我知有好多人都會自律...只有少部份人唔好...請不要累街坊...亦唔好影響人...多謝合作...

原路都好多狗屎...係越來越多...我知可能有機會係流浪狗...但我都見過有人養的狗去完屎屎...主人就咁走左去...
too bad..

我有時放狗時,聽到個清潔工人成日有意無意在我身邊呻,又話啲人無公德心,養狗又唔肯執屎。
雖然,佢唔係指明導姓話係我,但係聽落都好ung耳
我自己每次都有執,點解都要比人標籤埋係無公德心的一份子?!因為有害群之馬囉!

只狗係你養嘅,唔該你就要自律,就算叫工人放,你都可以同佢講要佢執屎!
大家如果見到係邊個無執屎,不妨上來講下佢養咩狗,係咩人放,等我下次見到佢時,叫住佢執埋先走!

我其實都有見過好多人,放只狗自己行,咁只狗係邊度痾左佢都唔知啦! 唔該各位養狗人士,唔好比只狗離開你視線範圍,一定要清理好佢糞便先放繩行!

我見過一次 (腸腸主人), 上過呢到 report 過, 之後我連狗狗都冇見過 lu~~
有時我都會懷疑某d狗主唔清潔好, 但有時我冇時間等個狗主放完狗叫佢汁, 因為我出聲話佢, 佢又會話"轉頭汁"之類的說話...

仲有, 我想提出一點, 上草叢去 toilet 的狗狗都要汁屎ga!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

其實我知好可能係流浪狗多...只係想提一提一啲冇公德心嘅人...請好好照顧狗狗...同唔好影響別人...而且公園就黎起好喇...好多小朋友去玩...想要一個清潔嘅環境比小朋友啫...

唉... 有d 人係咪無公德心...就算佢無養狗都係無公德心...無辦法...

就好似有d人會....
1>隨地吐痰...
2>打黑痴吾遮口
3>咳吾遮口
4>係公園食煙
等等...

都希望...第二時公園開左之後...吾好咁多煙味同口水痰就好啦... 咁多自由行....
一箭定江山

When i walk to carpark , i see it all the time. Next time i will take a photo of both dog + owner!!!

唉... 有d 人係咪無公德心...就算佢無養狗都係無公德心...無辦法...

就好似有d人會....
1>隨地吐痰...
2>打黑痴吾遮口
3>咳吾遮口
4>係公園食煙
等等...

都希望...第二時公園開左之後...吾好咁多煙味同口水痰就好 ...
肥度 發表於 2010-2-27 02:21

其實宜家我屋企浴室既抽氣口度成日都滲到d煙味入黎,都唔知係咪果d自由神係停車場吸煙果陣抽上黎,有時真係好懷疑,究竟個中央抽氣系統係幫我地單位抽氣出去吖,定係抽出邊d廢氣入黎架 -_-