藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 3045|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

樓上48樓咩事咁嘈 [複製鏈接]

我住佢樓下,每朝7:00幾開始嘈...似有小朋友係咁由廳跑入房,跑黎跑去,跟住又指定動作啦...拉傢俬..跟住又會"彭彭聲",有時星期六日想瞓晏d..都唔得呀,已被嘈醒左,好想可以瞓晏小小呀.........剛剛就係被嘈醒左,所以左起身了...哎..好眼睏..

我樓上味一樣係咁!
原居民2004~2013

唔好怪人啦  怪在用料差

我之前都有, 投訴之後管業處貼左通告, 又每戶都派一張在信箱, 呢幾日靜左好多.
不過聽你所言, 是在早上7:00之後, 晚上11:00之前發生,  管業處未必會理會,
但如果情況長期如是, 而又非常明顯的, 可致電"環保署"查詢, 直接投訴噪音高於標準, 佢地會派人來量度, 我在舊居都試過.

建議您禮貌地送張聖誕咭,然後放入信箱。註明您的情況及感受,希望能得到改善,建議枱及椅腳安上保護膠墊,一來可以保護地板,二來拉動時不會造成聲響。您可以試試!因我試過這樣做了,結果得到很好的回覆兼且有了改善。

其實樓上噪音每個屋苑都有,除非您住獨立屋啦!我以前住青華苑及青怡花園都有類似情況,我由青華搬到青怡及住最頂層,以為會無噪音,結果竟然是樓下噪到樓上!您話死未!

建議您禮貌地送張聖誕咭,然後放入信箱。註明您的情況及感受,希望能得到改善,建議枱及椅腳安上保護膠墊,一來可以保護地板,二來拉動時不會造成聲響。您可以試試!因我試過這樣做了,結果得到很好的回覆兼且有了改 ...
Thomas100 發表於 2009-12-22 09:33

轉載
【明報專訊】[url=]綜援
[/url]男子長年受鄰居發出的撞擊巨響及鑽牆聲滋擾,向[url=]房署
[/url]多番投訴不果,終在清晨持刀闖至鄰居住所對質,並發難以8吋長利刀襲擊戶主一家,男子早前認罪,昨判囚2年4個月。
居於秀茂坪寶達村的被告李志實(36歲),早前承認有意圖而傷人及傷人罪。法官接納他長期受鄰居噪音滋擾,一家身心大受影響,也令被告易動怒,但在文明社會爭執常有,不能動輒以武力解決,而被告本欲亮刀威嚇對方,最終竟以尖刀傷人,案情嚴重,但接納他犯案違反本性,兩名事主亦沒永久傷害。
辯方稱報告顯示被告的心理及精神均沒問題,惟不懂處理怒氣,事發後百多名街坊亦聯署撰信求情,李在冬至未能與家人團聚,已是最大懲罰。

前幾日朝早6:30又開始嘈,忍唔住問管理處我樓上係咪住左個細路,管理員話: (係丫..仲好活躍架),但除左細路係度跑暈全屋外,仲勁拉椅,又有野掟落地咁.嘭嘭聲,我諗呢家人一朝早6:30就全部醒哂,兼全家都好活躍 ,但我6:30醒左瞓唔番果度慘呢