藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: wychan
打印 上一主題 下一主題

[討論區] 大家覺得應否把他們的回覆信公開? [複製鏈接]

各位藍澄灣的朋友 唔好意見 一直都未打起個 FAQ  :em06:

今日終於都做起喇 對唔住 拖左咁耐  :em14:  :em14:  :em14:
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

Thanks Ice Ice
~~tOMorROw iS aNotHeR daY~~

Many thanks Ice...
:detective :detective :detective

2. b.        發展商會否重新考慮以中央空調系統取代中央鮮風系統?並由發展商負責有關電費及保養維修?
新鮮空氣流量為每戶每秒 20 公升。

d.        在使用室內冷氣機的同時,會否因為鮮風或空調系統而影響到室內冷氣機的製冷效能。因而增加用戶的電費開支?如果因此而額外多繳電費 該筆開支會否由發展商承擔?
設於藍澄灣的中央鮮風供應系統之日常運作費及維修保養費乃根據公契訂明 由所有藍澄灣業主共同承擔 該些費用已包括在平方呎建築面積為港幣 1.30 元的管理費預算內。

e.        該中央鮮風或空調系統會否有過濾細菌及病毒設施?
各住戶可獨立控制分體式冷氣機。

f.        中央鮮風或空調會否在每層的電梯大堂及走廊同時供應?
分體式冷氣機的製冷效能不會受中央鮮風供應系統影響。相反地 根據供應商提供該系統之設計功能資料 中央鮮風供應系統能調節室內空氣溫度及濕度 從而應可減低分體式冷氣機的負荷。

h.        假設火警發生時,大火及濃煙會否有機會從鮮風糟蔓延開去?一般工商業大廈的空調系統均會裝上防火閘, 藍澄灣的中央鮮風或空調系統會否擁有類似設備呢?
每層電梯大堂及走郎均沒有中央空調供應。

i.        中央鮮風系統是否有抽濕功能?
藍澄灣的鮮風供應系統只會向每一個單位以單向形式輸出已過濾的鮮風 而不會從單位內回流空氣循環再用 以確保廢氣不會從一個單位經過中央鮮風供應系統流入另一單位。此外 每個單位的廚房及浴室內均設有抽氣扇 將廢氣排出屋外。

10. b.        請問藍澄灣有沒有任何服務或保養合約於現階段已經註明收費是會有增幅的?
請參考上述第(11a)條。

10.發展商提供了買家選擇的地台材料為櫸木地板 (Beech Flooring) 及高溫磚 (Homogeneous Tiles) 兩種,並不是”Ceramic Tiles”

3.        由於酒店住戶的使用量及對設施的損耗量比一般私人屋苑的用戶為高,所以我們認為酒店應該比藍澄灣業主承擔更多有關費用。

係咪copy & paste 錯左??
呢d答案有d 9唔答8
我係隱形人  :em19:

[quote:e5e8a90963="wicyh"]2. b.        發展商會否重新考慮以中央空調系統取代中央鮮風系統?並由發展商負責有關電費及保養維修?
新鮮空氣流量為每戶每秒 20 公升。

d.        在使用室內冷氣機的同時,會否因為鮮風或空調系統而影響到室內冷氣機的製冷效能。因而增加用戶的電費開支?如果因此而額外多繳電費 該筆開支會否由發展商承擔?
設於藍澄灣的中央鮮風供應系統之日常運作費及維修保養費乃根據公契訂明 由所有藍澄灣業主共同承擔 該些費用已包括在平方呎建築面積為港幣 1.30 元的管理費預算內。

e.        該中央鮮風或空調系統會否有過濾細菌及病毒設施?
各住戶可獨立控制分體式冷氣機。

f.        中央鮮風或空調會否在每層的電梯大堂及走廊同時供應?
分體式冷氣機的製冷效能不會受中央鮮風供應系統影響。相反地 根據供應商提供該系統之設計功能資料 中央鮮風供應系統能調節室內空氣溫度及濕度 從而應可減低分體式冷氣機的負荷。

h.        假設火警發生時,大火及濃煙會否有機會從鮮風糟蔓延開去?一般工商業大廈的空調系統均會裝上防火閘, 藍澄灣的中央鮮風或空調系統會否擁有類似設備呢?
每層電梯大堂及走郎均沒有中央空調供應。

i.        中央鮮風系統是否有抽濕功能?
藍澄灣的鮮風供應系統只會向每一個單位以單向形式輸出已過濾的鮮風 而不會從單位內回流空氣循環再用 以確保廢氣不會從一個單位經過中央鮮風供應系統流入另一單位。此外 每個單位的廚房及浴室內均設有抽氣扇 將廢氣排出屋外。

10. b.        請問藍澄灣有沒有任何服務或保養合約於現階段已經註明收費是會有增幅的?
請參考上述第(11a)條。

10.發展商提供了買家選擇的地台材料為櫸木地板 (Beech Flooring) 及高溫磚 (Homogeneous Tiles) 兩種,並不是”Ceramic Tiles”

3.        由於酒店住戶的使用量及對設施的損耗量比一般私人屋苑的用戶為高,所以我們認為酒店應該比藍澄灣業主承擔更多有關費用。

係咪copy & paste 錯左??
呢d答案有d 9唔答8[/quote]

其實我打答案果陣 發現 wychan 俾我個 Q 應該同 final 俾和黃果個唔同.......
因為有 d 問題係無左 但和黃有答. 但因為 wychan 係俾左呢個我 所以我都唔知有無錯~

唔緊要啦 慢慢執
同埋我覺得有d問題改得friendly d 仲好
我係隱形人  :em19:

哈哈 我拖左咁耐 真係唔好意思  :em14:
但改左.......... 就好似唔係 original quote 咁樣 會唔會唔係咁好?

[quote:ccff3e4e81="Ice"]哈哈 我拖左咁耐 真係唔好意思  :em14:
但改左.......... 就好似唔係 original quote 咁樣 會唔會唔係咁好?[/quote]

THANK YOU ICE :em11:  :em11: .

I think we can re-format it in FAQ format. Such as :

問題:  ..............
發展高回覆: ..............

冇需要再按以前的point form了,你點睇?

最後,jeffery 可否把它整理好變成html格式放在你的網頁上?