藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Ivy Chan
打印 上一主題 下一主題

收警告信 [複製鏈接]

搬得出來住, 都大個人啦, 邊個屋苑唔比養狗, 唔係搬入來先至知卦? 買之前可以問下卦.
人地話左唔比養狗, 你係要帶狗搬入來... 唔攪事還好, 仲要唔滿意當初唔比養狗呢一項, 仲想反客為主要管理處接受養狗一事? 好啦, 而家有人投訴, 仲大聲過投訴你隻狗果個人, 仲要叫人地做"粉腸"??  ~~  唉....!!
有無人去過 六座L1? D 尿味你估係人定動物留低?? 一座L1對出條行人路已經開始有人佈地雷陣啦! 人有人跑步, 好心拉住d狗啦, 仲要笑笑口放狗追人吠! 就算你地係自律, 但係一有敗類出現, 其他人點分辨呀? 唯有先保護自己, 有殺錯無放過!

[quote:4e8da2bbe0="肥度"]我依家就見到d "敗類" 係度吠囉... 邊有人為左攪事搬隻狗入黎架...

係囉...跑步咪跑步囉... 人地隻狗吠閞你鬼事呀... 條街你大晒呀...

哈哈 .. "有殺錯無放過" .. 吾怪之得有人攞刀落街見人就斬! 咪就係咁囉...[/quote]
你到底知唔知狗一邊吠, 一邊係到追住想咬過來??  哦, 原來你係話好似呢d咁既case (http://blog.insur-pet.com/?p=276 好明顯係小朋友錯啦!), 係行人抵死!  

>... 條街你大晒呀...
等我仲以為可以避埋一邊 狗唔撲過來添, 我錯啦, 係我錯啦!  :em20:  :HIT: 狗追我係我衰 :em10: .  :em01:

:em21: 謝謝指導!  :em14:

[quote:cabfce29ed="frankiesuen"]zaku人兄香港地有幾多屋苑真係可以養狗呀,唔通要D養狗人仕搬晒入新界,呢道係人都知唔可以養,但你又知唔知管理處如果唔係收到D"粉腸"係又投訴唔係又投訴的電話,他們是持開放態度架,"粉腸"們如果你地對D養狗人仕不滿不妨向你鄰居提出,然後等D狗主改善,可必要做到鄰居將來面左左呢?[/quote]
FYI - 不用入新界咁麻煩, 至少 恆基 同 新鴻基 屋苑 都係可以.
有新樓有舊樓都幾多選擇 http://www.my-piggy.com/private/dogdoglist.pdf

另外 我對養狗都係開放態度, 無做過任何投訴行為. 係lift仲會同狗打下招呼. 講多一次, 我知你地當中有好負責任狗主, 我亦唔讚成一刀切趕走晒你地d狗, 如果成個苑投票, 我會投"要狗主加強自律", 多過趕狗走.

我只係好奇怪(同反感)有人會對"反對養狗"一事想鼓吹用類似"逆權侵佔"來做成既成事實姐.