藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Ivy Chan
打印 上一主題 下一主題

收警告信 [複製鏈接]

[quote:90c3c0f519="公公婆婆"]我都收過!仲要我在指定日子內搬走!
而投訴原因唔係狗吠,因為我隻狗係唔吠的!
投訴人竟然係投訴:「佢單位有隻狗!」 :evil:
結果同管業處理論,只要你有道理,就可以唔搬!
但我唔係想賴死唔走,0係0個日之後就部署賣樓,要搬去一個狗狗自由出入的地方...等左一年,終於成功!就快搬喇!
再見0個d曾經「bear」過我、卑視我、鬧過我同我隻狗...心胸連一隻狗都容納唔到、融入唔到大自然的住客們!bye!!!!!!!! :em02:
後會無期![/quote]

WOW~~一方面好唔捨得你地 :em02: ...但係另一方面真係登你開心~~ :mrgreen:

睇到 lee 到好心傷 :em06:
當初本來唔想係 lee 到養狗, 只係娘家既狗死左 (由細陪我長大既波仔)
我好唔開心, 日日 cry, 返工冇心機, 夜晚又失眠 (因為當佢就係自己細佬)
點知一日行街見到隻返版, 忍唔住以高價購入 (就算知道比人搵笨)
:em18: 明知 lee 到唔可以養狗, 只係博一博既心態, 希望鄰居唔投訴

好彩鄰居冇投訴, 仲要話我隻狗乖唔吠, 我先可以仲係 lee 到住

其實你地明唔明? 狗係我地心目中, 就係細佬, 係仔
你地有小朋友既, 唔通唔認為小朋友都好嘈咩?
大叫大 jump, 又跑 (起碼我隻狗唔會尖叫先啦)
搭 lift 時又 jump又係 '禁' button, 父母都冇理過啦 (起碼我隻狗係放入袋中唔阻住人先)
你話有尿味既, 可以係流浪狗, 又可以係小朋友 (因為我都見過有小朋友係 L1 走廊尿尿)
你話跑步時, 有狗吠, 同我搭小巴時, 有小朋友係后座不斷拍我椅背一樣, 都係睇父母/ 主人 點教

唔好分佢係狗定小朋友, 諗深一層, 其實小朋友既騷擾一定大過狗
明白 lee 到唔可以養狗, 我地都養, 係我地自私
只係.... 其實點解唔可以養?? 可以既, 我都想推返佢

有一點大家要知既係,狗狗個口會咬人,會突然向人吠。一黎會受傷,二黎會嚇親。
如果狗狗無以上問題,相信其他人對狗狗既感覺會好好多。

以我為例,我都喜歡貓同狗,不過去到有養貓/狗既朋友屋企,都會問朋友佢地隻狗容吾容易咬人,或者貓貓會吾會出爪。更何況是不熟悉既鄰居養既貓/狗。

而我並不反對養小動物,不過我老婆怕就例外! :

[quote:4490dd424e="Jeffrey & Shirley"]有一點大家要知既係,狗狗個口會咬人,會突然向人吠。一黎會受傷,二黎會嚇親。

以我為例,我都喜歡貓同狗,不過去到有養貓/狗既朋友屋企,都會問朋友佢地隻狗容吾容易咬人,或者貓貓會吾會出爪。更何況是不熟悉既鄰居養既貓/狗。

而我並不反對養小動物,不過我老婆怕就例外! :[/quote]

同樣地, 我都比個 小朋友拉扯頭髮, 又一野打落我個面  :hit: , 仲要出口罵人 (唉, 依家 d 細路真係好惡教)
狗狗吠, 我做主人會罵會打, 但係小朋友係屋企大喊, 父母都耐佢地唔可, 係咪??

[quote:f0d611a05f="buku"][quote:f0d611a05f="Jeffrey & Shirley"]有一點大家要知既係,狗狗個口會咬人,會突然向人吠。一黎會受傷,二黎會嚇親。

而我並不反對養小動物,不過我老婆怕就例外! :[/quote]

同樣地, 我都比個 小朋友拉扯頭髮, 又一野打落我個面  :hit: , 仲要出口罵人 (唉, 依家 d 細路真係好惡教)
狗狗吠, 我做主人會罵會打, 但係小朋友係屋企大喊, 父母都耐佢地唔可, 係咪??
[/quote]

唔好意思, 對呢度一向都有人議論養狗有幾開心, 或者養狗會影響人既兩幫人, 而我, 一路都只係一個"路人"既角色, 但今日都想搭句咀...

(1) 做咩一個三九唔識七既小朋友會拉扯你頭髮, 又一野打落你個面??  :
(2) 小朋友係屋企大喊, 父母都耐佢地唔可....我唔相信父母會耐佢唔何囉, 話明"大喊", 即係個小朋友都大極有限啦...點解父母會耐佢唔何呢? 而且, 我會相信有狗仔每日吠, 而冇咁相信有個小朋友每日喺屋企大喊囉... :

我唔識養狗, 但對我而言, 養狗係睇個狗主識唔識訓練隻狗去聽正確指示, 狗吠, 係佢既天性, 就好似人咁, 唔通成日唔比人講句野咩, 唔過份既, 我可以接受, 就等於我呢層都有隻狗仔, 佢都會吠, 但我覺得佢唔係成日吠, 所以可以接受, 我地都相處左好幾年啦 ...某程度嚟講, 有狗仔仲可以幫手看埋我地個門口, 因為我親身見過因為半夜有火驚(唔係RC), 係隔離間屋隻狗仔大聲吠通知我既, 仲快過警鐘響。

[quote:03ad17b25f="一家四口"][quote:03ad17b25f="buku"][quote:03ad17b25f="Jeffrey & Shirley"]有一點大家要知既係,狗狗個口會咬人,會突然向人吠。一黎會受傷,二黎會嚇親。

[/quote]

唔好意思, 對呢度一向都有人議論養狗有幾開心, 或者養狗會影響人既兩幫人, 而我, 一路都只係一個"路人"既角色, 但今日都想搭句咀...

(1) 做咩一個三九唔識七既小朋友會拉扯你頭髮, 又一野打落你個面??  :
(2) 小朋友係屋企大喊, 父母都耐佢地唔可....我唔相信父母會耐佢唔何囉, 話明"大喊", 即係個小朋友都大極有限啦...點解父母會耐佢唔何呢? 而且, 我會相信有狗仔每日吠, 而冇咁相信有個小朋友每日喺屋企大喊囉... :

我唔識養狗, 但對我而言, 養狗係睇個狗主識唔識訓練隻狗去聽正確指示, 狗吠, 係佢既天性, 就好似人咁, 唔通成日唔比人講句野咩, 唔過份既, 我可以接受, 就等於我呢層都有兩隻狗仔, 佢都會吠, 但我覺得佢唔係成日吠, 所以可以接受, 我地都相處左好幾年啦 ...某程度嚟講, 有狗仔仲可以幫手看埋我地個門口, 因為我親身見過因為半夜有火驚(唔係RC), 係隔離間屋隻狗仔大聲吠通知我既, 仲快過警鐘響。[/quote]

哈哈, 又係我 (因為未放工)
1) 都唔係三唔識七既, 係朋友個仔囉, 小朋友麻, 冇心既, 以為同你玩, 咪又拉頭髮, 又打人囉, 叫左唔好, 佢地都仲笑騎騎
2) 小朋友係屋企大喊, 父母都耐佢地唔可 -> 見太多 case 啦, 小朋友係自己/朋友屋企大喊, 父母冇晒計, 只好抱佢地 room 哄佢地, cry 好耐架, 十幾分鐘都唔收 voice, 真係好嘈架, 不過又係冇計, 小朋友麻, 冇心既, 不過想講, 小朋友 cry, 係有野想表達, 係大人未必即刻明既, 同樣地, 狗狗吠, 都係有野想表達, 只係主人未必明 or 唔想明 (即係唔理)

不過人定狗, 最緊要自律, 唔好 only 話狗狗唔好啦

原本唔想搭咀, 但係忍唔住...

buku,
唔好再討論人同狗ge問題, 我無細路仔, 所以唔明人地d小朋友有多寶貝, 正如人地無養狗, 亦都唔明狗狗有多寶貝!!

我只知道狗狗係我地家人, 佢地乖, 我好開心, 唔需要人地讚佢地; 佢地唔乖, 我會反省, 要點教好佢, 要打要鬧對我得喇, 係我唔識教, 狗狗都唔知人類做緊乜!!

我只知道0向佢地有生之年, 我要好好對佢地, 照顧佢地!!

[quote:b572628d5f="Tomato"]原本唔想搭咀, 但係忍唔住...

buku,
唔好再討論人同狗ge問題, 我無細路仔, 所以唔明人地d小朋友有多寶貝, 正如人地無養狗, 亦都唔明狗狗有多寶貝!!

我只知道狗狗係我地家人, 佢地乖, 我好開心, 唔需要人地讚佢地; 佢地唔乖, 我會反省, 要點教好佢, 要打要鬧對我得喇, 係我唔識教, 狗狗都唔知人類做緊乜!!

我只知道0向佢地有生之年, 我要好好對佢地, 照顧佢地!![/quote]

:em11:  :em11:  :em11:  :em11:  :em11: