藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Ivy Chan
打印 上一主題 下一主題

收警告信 [複製鏈接]

[quote:cabfce29ed="frankiesuen"]zaku人兄香港地有幾多屋苑真係可以養狗呀,唔通要D養狗人仕搬晒入新界,呢道係人都知唔可以養,但你又知唔知管理處如果唔係收到D"粉腸"係又投訴唔係又投訴的電話,他們是持開放態度架,"粉腸"們如果你地對D養狗人仕不滿不妨向你鄰居提出,然後等D狗主改善,可必要做到鄰居將來面左左呢?[/quote]
FYI - 不用入新界咁麻煩, 至少 恆基 同 新鴻基 屋苑 都係可以.
有新樓有舊樓都幾多選擇 http://www.my-piggy.com/private/dogdoglist.pdf

另外 我對養狗都係開放態度, 無做過任何投訴行為. 係lift仲會同狗打下招呼. 講多一次, 我知你地當中有好負責任狗主, 我亦唔讚成一刀切趕走晒你地d狗, 如果成個苑投票, 我會投"要狗主加強自律", 多過趕狗走.

我只係好奇怪(同反感)有人會對"反對養狗"一事想鼓吹用類似"逆權侵佔"來做成既成事實姐.

[quote:84ddab26af="zaku"][quote:84ddab26af="肥度"]我依家就見到d "敗類" 係度吠囉... 邊有人為左攪事搬隻狗入黎架...

係囉...跑步咪跑步囉... 人地隻狗吠閞你鬼事呀... 條街你大晒呀...

哈哈 .. "有殺錯無放過" .. 吾怪之得有人攞刀落街見人就斬! 咪就係咁囉...[/quote]
你到底知唔知狗一邊吠, 一邊係到追住想咬過來??  哦, 原來你係話好似呢d咁既case (http://blog.insur-pet.com/?p=276 好明顯係小朋友錯啦!), 係行人抵死!  :em21: 謝謝指導![/quote]

同你講...都好似有d晒氣...
追巴士 = 跑步咩 ? 行人路 = 跑步徑 ?
now 係隻狗受驚先咬親佢..個小朋友體型大小朋友咁多..狗隻吾驚都奇啦.... 吾係佢主人見有人跑步去放狗咬佢呀...
乜你認為有教養既小朋友..會係街到亂跑架咩...係行人路跑步..同係行人路踩單車一樣..吾啱架...小朋友要記住啦...做運動..可以去運動場....但你係街跑都應該吾會有人得閒理你既...不過要小心d..吾好吾理人感受啦...因為..條街...吾係你架...
另外.....如果你係行人路行緊..突然有架單車向你衝埋你...我諗你都會鬧兩句啦...

zaku .. 你無錯..係我錯...如果我跑步... 我見到大狗..我都會驚佢咬我... 但..我諗吾到一個大男人..會驚一隻10幾磅既狗仔囉....

我都只是針對果d自以為好啱的人,唔好成日煩管理處(坐Office)果d對其它大小事項又唔理,正係對投訴狗狗就好Q快既人做咁多野啦.

例子:
1.我想比錢租停車場又話要上頭審批,要幾日至一星期先得,到唔租又要等最少兩個月(因為現在仲未回覆幾時有).
2.同自遊行爭搭小巴就搞左好多年.

但對d投訴養狗問題又咁鬼快.我有兩個住RC的親友就試個,一個就住左一星期,一個就住左一天,第二天就比人投訴,佢地管理處(坐Office)果d人快得得出奇.請各不喜歡養狗而又想投訴的你,自行去搵你認為他們養狗養得好缺得的衰人,唔洗管理處(坐Office)果d人可以有直口唔q做其它本屋苑的事.

唉~!話明小朋友、当然鐘意跑跑跳跳、唯有希望家長教導辺樹可以跑、辺樹吾可以。如果吾係、吾比狗咬都比車撞。

至於明知吾比養狗都搬入RC、係你吾0岩在先、請自律。因為有D人知RC吾比養狗先安心搬入0黎。

比人誤導以為養得狗而搬入0黎既、無計、都係請自律。無謂影響其他人。
而其他吾養狗既、拝託、請先弄清楚辺個狗主吾自律、就投訴個位狗主。免得其他自律狗主無LA LA収警告信。

我只係吾明、点解一個甘文明既香港、人就可以乱叫、乱跳、乱跑、嘈到影響鄰居、但小狗間吾時幾次既吠声就吾得。郁D就投訴(我指部分粉腸、非所有鄰居)。我楼上都有狗既跑歩声、又有人勁大力跑0黎跑去既声、又或係拖d台櫈既声。都好響ga~~!不過、只要吾過份、大家隔離鄰舎、将就0下lor~~。

BTW、nei個http://www.my-piggy.com/private/dogdoglist.pdf 吾係我既。個名甘似、順属巧合 :

[quote:72d6276d9f="我係小忌廉"]自從昨天大堂呀E告知有人投訴我地養狗之後, 我已經好唔開心, 而且我D眼淚忍不住昨天CRY左一場, 之後老公講不如將D狗狗搬去奶奶到養住一排避一避風頭先, 因為我地21號才搬入來, 而家屋企仲亂七八糟, 加上狗狗面對新環境點都有D不安, 所以等整理好間屋之後, 過一排再接佢地番黎住, 其實我買NEAR 個單位之前, 個原業主都有養2隻CAT, 而且個原業主都唔係成日番黎, 間屋臭氣沖天, 又唔開窗, D CAT 有時兩三星期才有野食, 可想言知無人清潔D 便便幾臭, 但隔離D粉腸都無投訴佢, 唔同我地兩公婆好蝦D (>,<)

不過聽完大家意見之後, 我試下放佢地入主人房, 話晒個AREA 都D大, 加上我幅牆用磚新加, 而且CF用左好用英泥加厚用來隔音, 平時番左工放佢地入去, 再開收音機, 即使出面有人行過點都聽唔到啦….(希望可以行得通啦….)

我老公話隔離左右, 剛搬來就去投訴, 以後都唔洗旨意加朝呼…[/quote]

唔駛喊0架!!咁易比人蝦到點得, 住得呢度要堅強d!以後仲有好多野要同管理處周旋 , 惡d惡d惡d :hit: 咁先可以保護到自己同自己親愛ge家人!狗狗適應左唔會咁易吠, 唔好擔心啦~~你估d狗狗真係咁易吠咩, 只會見到人閃閃縮縮, 好似賊咁先會吠!!  :zdevil:

至於你個鄰居, 你嘗試問0下佢狗狗吠ge情況, 幾點吠, 吠左幾耐, 吠左幾多次, 了解0下情況! 如果佢客客氣氣, 唔係d唔講理ge鄰居, 你可以溫和d同佢講唔好意思, 請佢下次如果狗狗再吠可唔可以通知你先?? 大家左鄰右里, 仲有排對住, 無謂搞到唔開心.....如果佢聲大夾惡, 狂話你, 你記得唔好同佢嘈交, 即刻唔好理佢, 如果佢追住你發顛, 你一定要保持沉默, 手上有手機即刻拍低佢, 有乜事報警求助!!

[quote:04cf971eb5="frankiesuen"]果到係其中一個最近又最大的放狗點,一座L1對出有一條蛇仔路都可以.
區內仲有兩個合法的狗公園
1. 葵青區的長環街休憩花園(即翠怡花園旁)
2. 葵青區的清譽街花園(即楓樹窩村)
遠少少就可以去城門水塘/大霧山都好正[/quote]

清譽街呢個好流.....去長環街好d!!
不過呢排好焗好熱, 樂樂比比0向屋企嘆冷氣同勁玩ball ball~

[quote:733448482c="Tomato"][quote:733448482c="frankiesuen"]果到係其中一個最近又最大的放狗點,一座L1對出有一條蛇仔路都可以.

不過呢排好焗好熱, 樂樂比比0向屋企嘆冷氣同勁玩ball ball~[/quote]

我鍾意清譽街多D,有D似郊野公園感覺而且又有D大樹,而翠怡花園果個就比較臭太多狗去了,附近太多樓好似好暗咁,如果去翠怡花園不如偷雞在長環海濱公園(但小心小狗跳落水。

[quote:c4d3aac3a5="frankiesuen"][quote:c4d3aac3a5="Tomato"][quote:c4d3aac3a5="frankiesuen"]果到係其中一個最近又最大的放狗點,一座L1對出有一條蛇仔路都可以.

不過呢排好焗好熱, 樂樂比比0向屋企嘆冷氣同勁玩ball ball~[/quote]

我鍾意清譽街多D,有D似郊野公園感覺而且又有D大樹,而翠怡花園果個就比較臭太多狗去了,附近太多樓好似好暗咁,如果去翠怡花園不如偷雞在長環海濱公園(但小心小狗跳落水。[/quote]

可能上次去佢有D野要維修, 或者整緊, 爛地一片....哈哈哈!

我都收過!仲要我在指定日子內搬走!
而投訴原因唔係狗吠,因為我隻狗係唔吠的!
投訴人竟然係投訴:「佢單位有隻狗!」 :evil:
結果同管業處理論,只要你有道理,就可以唔搬!
但我唔係想賴死唔走,0係0個日之後就部署賣樓,要搬去一個狗狗自由出入的地方...等左一年,終於成功!就快搬喇!
再見0個d曾經「bear」過我、卑視我、鬧過我同我隻狗...心胸連一隻狗都容納唔到、融入唔到大自然的住客們!bye!!!!!!!! :em02:
後會無期!