藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: piggy
打印 上一主題 下一主題

好想好想、真係好想養狗>_< [複製鏈接]

[quote:6d05ce669e="dinosaur920"][quote:6d05ce669e="Tomato"]

仲要有晒心理準備, 隨時被趕走, 到時一定要帶埋隻狗一齊走, 如果諗住將佢比人, 自己仍然住0向RC,  咁勸你千其唔好養![/quote]

看到這一句,真的覺得好煩人!
為什麼香港人這麼自私!??[/quote]

無辦法啦~~香港好多地方都係咁!
所以有時唔好只怪人, 不如積極D諗0下可以點樣教好狗狗, 等佢唔好騷擾到人!
如果你隻狗狗好乖, 人地係都要話你, 都無辦法!我開始睇化...

[quote:1b89534616="dinosaur920"]Tomato,現在你在這裡有沒有被人逼過?
你覺得我應該嘗試養八哥嗎?[/quote]

我好彩D, 我D隔離鄰舍都無乜野, 剛剛養樂樂比比, 我地出街0個陣, 比比會吠得好勁, 隔離屋因為一早識, 所以請佢如果聽到吠通知我, 另一個隔離屋我好有禮貌咁話佢知我有養狗狗, 問有無嘈到佢, 如果有亦都請佢話我知, 所以一直都無受到迫害!

後來我睇書學0下點樣解決出街狗狗吠問題, 咁我兩隻狗狗都好乖, 大大0下就唔多吠LU...而家有時見到隔離屋都會問佢有嘈住佢, 佢都話無, 有時一兩聲都無問題, 所以我好好彩!

記得上年我麻麻彌留0個陣, 我地好多次半夜要去醫院, 朝早先可以返屋企, 好驚佢地會見唔到我地會嘈, 因為呢度好多狗狗都係因為屋企半夜無人, 驚到嘈嘈先比人投訴,  但係佢地無嘈嘈, 靜靜咁等我地返來, 你話咁乖GE狗狗0向邊度搵???我點可以離棄佢地???

係有時我抱住佢地落街 (只會去1樓..)見到個別鄰居會用嫌惡眼光望住我地, 有或者有D出言'咦'我地....我以前都會好嬲, 而家...只會覺得佢地好無文化!

至於你養唔養狗好...........真係唔知可以點答你呢.......

[quote:789e627cc0="dinosaur920"]其實我覺得養狗是一生一世的事,他不是我的玩具,而是我的家人。所以我已經想了一兩年了。

我在二座的H單位,所以都只有一間鄰居。F也有只好美麗的貴婦。有時候也看到賓賓帶她出去玩。

唉,我真的真的好像養八哥,但是我一點經驗都沒有,總是害怕照顧不來。。。。。。[/quote]

你有無開FACEBOOK???如果有ADD我, 我地再討論, 呢度唔係好方便AR~
我PM你話你我個LOGIN NAME~

[quote:2a07b4cab3="dinosaur920"]I just PM you[/quote]
收到!不過呢排0向屋企上唔到FACEBOOK呢~~好煩!

[quote:06dc602d78="grassman"][quote:06dc602d78="Tomato"][quote:06dc602d78="dinosaur920"]I just PM you[/quote]
收到!不過呢排0向屋企上唔到FACEBOOK呢~~好煩![/quote]

e...呀Stephen哥教了解決辦法!

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=11195[/quote]

好似好深奧....等我慢慢研究0下先~