藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: piggy
打印 上一主題 下一主題

好想好想、真係好想養狗>_< [複製鏈接]

我成日係間屋度跑黎跑去(又要打機又要煮野食果陣...)

[quote:f52c98f1bf="piggy"][quote:f52c98f1bf="公公婆婆"]如果未養都勸你唔好養住!

一來真係有機會俾人趕走
二來你唔清楚隻狗性格係點,如果真係愛吠,好易俾人投訴
三來受盡歧視、唔得光明正大

我都準備搬....所以最好停一停、諗一諗! :em16:[/quote]

係ar我都知。依家停左係度。。。。。 :em06:
~繨悜輕鉹H、甘吾識得同動物和平共處gar。小小事就投訴。琴晩我楼上有人勁跑(応該係細路)、吾通我又去投訴0羊? :HIT:[/quote]
my blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kingiming/
簡大帝來去奧脫福誰人能阻令人著迷

因為好多人心理唔平均佢應該要養隻狗仔來治療下

[quote:8f1644e68d="hktakpo"]因為好多人心理唔平均佢應該要養隻狗仔來治療下[/quote]

千其唔好 因為佢地好返之後 就會遺棄狗狗...

[quote:40e0091d25="piggy"]即係甘、總結各留言及HK一般屋苑情況、我地依家其実係返左去以前d封建時代

封建時代              HK"文明屋苑"
男人可以三妻四妾       其他住戸可以養猫養兔養亀養魚
女人吾可以同其他男人有接触  我地吾可以養狗
男人可以花天酒地       住戸可於屋内狂奔、猫仔可以叫春
女人吾可以同其他男人傾談   狗隻連飄~都吾得
女人一被発現同其他男人接触  我地一被発現養狗
即使只係閑話家常       即使已非常自律(吾乱0曹、乱跑、乱大小二便)
都被人屈有0愛味関係      都被実Q屈話乱吠(其実係実Q係門口拍門)
即時要浸豬籠或趕出村     即時要趕出屋苑
         欲加之罪、何患無詞~~~:nowords:
[/quote]

官方答案: 人同狗點可以相提並論呢?? :em16: 古代人又點可以同現代人相提並論呢??? :em09:
我ge答案: 哈哈......好絕好絕 :  不過唔好咁啦 可能引起罵戰~~  :nowords:

我都心大心細想養狗狗
之前有隻北京仔......
我聽舊業主話左鄰右舍冇大反應....(佢係養左隻八哥)
但我都怕出出入入時比人投訴
所以.....好煩呀~~~~~

TOMATO小姐:Yes! Ziiiip! :
Siliva小姐:如果愛狗人士住sai同一個tower就吾使煩luh~。 :nowords:

我都好想好想養八哥,其實想了幾年,總是害怕我要上班,沒有時間看他。
你們上班是他自己在家嗎?
他的lunch怎麼辦??

LUNCH---只要早上放低乾糧及足夠的清水就可以
最煩的...不是它沒有食這個問題, 而是.....它吠, 鄰居投訴
(食或可以買個時間制的LUNCH BOX, 有幾格的, 夠鐘才會打開其中一格)

1.狗仔早晩各一餐巳足夠。可以比d硬身零食、等kui得閑慢慢咬。最緊要夠水飲。
2.如果你一個人住、最好附近有親人、得閑可以0黎探0下狗仔、吾係既話、你実無得去街。因為有時你都想去0下夜街gar mar。。。甘狗仔就要一整日孤零零一個ga lah....
3.無錯、狗仔吠声係RC係最大問題、你出街時最好都係比KUI 留係房。比KUI聴0下収音機。

可以朝早放低食物比佢, 另外再買d "kong"玩具, 可以塞d零食入去比佢又玩又食!

養左狗唔好再諗去夜街, 去旅行....你點捨得留低佢一個???我已經放棄晒, 我覺得見到佢地咁依賴我, 咁愛我, 我覺好值得!

仲要有晒心理準備, 隨時被趕走, 到時一定要帶埋隻狗一齊走, 如果諗住將佢比人, 自己仍然住0向RC,  咁勸你千其唔好養!