藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7795|回復: 40
打印 上一主題 下一主題

好想好想、真係好想養狗>_< [複製鏈接]

我係最近搬黎既租客。本身好鐘意狗。
睇左各狗主留言、我依然攪吾清到底RC養吾養得狗?
我見周圍貼住"嚴禁養狗"、但又見到有狗仔、甘、其實ni個"嚴禁養狗"係0米無法律效用neh? :?:  

我最驚ni 頭一養、個頭就俾人趕。。。。。   :sweat:

無法律管業處就唔會敢貼告示,只係唔會下下去咁盡走去告你、釘你契!
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

勸你唔好養!!雖然我有養 :  但係唔想你好似我地咁犯險 比人歧視!! 我地個個都搵屋搬 你仲想養牙???

最重要係租間屋比你ge屋主會唔會因為你養左狗而要你搬呢???到時真係趕你走 咁你會選擇同隻狗一齊走定係趕走隻狗呢??

甘、、、、唯有望梅止渴lah~~ :em06:

細型犬都冇問題 最緊要佢唔吠  

業主話、最好就吾好養。不過如果打掃得乾乾淨淨、將來俾番返間屋佢時、吾好周圍都係狗毛就、、、、、都勉強OK geh~~~~!
easy lah.我超級潔癖、2-3日拖一次地、得閑就抹屋既。

but、下一個問題係、、、、我一個人住、夠吾夠時間照顧佢呢?返工時間、留佢一個係屋企、又好似好可憐。。。。。。。唉~~~~~! :poor:

[quote:e2c44ebf3a="piggy"]業主話、最好就吾好養。不過如果打掃得乾乾淨淨、將來俾番返間屋佢時、吾好周圍都係狗毛就、、、、、都勉強OK geh~~~~!
easy lah.我超級潔癖、2-3日拖一次地、得閑就抹屋既。

but、下一個問題係、、、、我一個人住、夠吾夠時間照顧佢呢?返工時間、留佢一個係屋企、又好似好可憐。。。。。。。唉~~~~~! :poor:[/quote]

養狗其實係一種好大ge責任 養個小朋友 佢都識你講0下野 但係狗仔真係要好有耐性去教 因為狗狗唔識聽人話 好多習慣都要一步一步訓練佢!

每隻狗仔初初帶返屋企 都係好無知 唔知乜野係0岩 乜野係錯!!問你一d問題:

1. 如果狗狗周圍去小便 去大便 (可能會0向你梳化 你張床....)你會點做呢???你日日放工返到屋企已經好攰 但係一入門口 日日都見到周圍屎尿 你會點???

2. 狗狗無論大細 乜野品種都會吠 如果佢吠 你會點做??如果比人投訴 你會點做??

3. 你駛唔駛拍拖???中唔中意去夜街??

4. 知唔知狗仔到左5個月大要拎狗牌??打瘋狗症針???入晶片???每三年要再打多一次瘋狗症針???

5. 最重要係 帶左佢返屋企 你願唔願意照顧佢一世 無論將來發生咩事 都唔會離棄佢????

仲有好多好多0架 數之不盡!!不如買d養狗狗書睇0下先 先好決定!仲有好多狗狗等人領養 不如諗左佢地先啦!=胡亂買狗好可能買到有病狗狗0架!

[quote:7cc5947118="Tomato"][quote:7cc5947118="piggy"]業主話、最好就吾好養。不過如果打掃得乾乾淨淨、將來俾番返間屋佢時、吾好周圍都係狗毛就、、、、、都勉強OK geh~~~~!

but、下一個問題係、、、、我一個人住、夠吾夠時間照顧佢呢?返工時間、留佢一個係屋企、又好似好可憐。。。。。。。唉~~~~~! :poor:[/quote]

養狗其實係一種好大ge責任 養個小朋友 佢都識你講0下野 但係狗仔真係要好有耐性去教 因為狗狗唔識聽人話 好多習慣都要一步一步訓練佢!

每隻狗仔初初帶返屋企 都係好無知 唔知乜野係0岩 乜野係錯!!問你一d問題:

1. 如果狗狗周圍去小便 去大便 (可能會0向你梳化 你張床....)你會點做呢???你日日放工返到屋企已經好攰 但係一入門口 日日都見到周圍屎尿 你會點???

2. 狗狗無論大細 乜野品種都會吠 如果佢吠 你會點做??如果比人投訴 你會點做??

4. 知唔知狗仔到左5個月大要拎狗牌??打瘋狗症針???入晶片???每三年要再打多一次瘋狗症針???

5. 最重要係 帶左佢返屋企 你願唔願意照顧佢一世 無論將來發生咩事 都唔會離棄佢????

仲有好多好多0架 數之不盡!!不如買d養狗狗書睇0下先 先好決定!仲有好多狗狗等人領養 不如諗左佢地先啦!=胡亂買狗好可能買到有病狗狗0架![/quote]我以前有養狗gah!

試過好多次lah。0麻都係我執、、、。

ni個都係問題。所以我先甘struggle。我一定吾用d0羊狗"dai"整到kui吾識吠、只可以慢慢教、同整個欄、至少等kui遠離門口(無甘響、、)

夜街?幾乎無、、、、 :nowords:

以前做過sai。仲一早絶育。

当然願。以前個2隻、我為左要令kui地吾好影響人(乱吠)、用左万幾蚊上堂。有病、半夜飛的睇医生。自己lazy吾食杯麵時、kui地既係新鮮魚肉+鶏肉+飯+菜+菜湯(一定無味精)。仲牛奶任飲。頭一年、直頭謝絶所有約会、晩晩飛返屋企倍kui地。

問題係、依家最多只可養一隻、要kui日頭自己一個、我又心痛。。。我先甘煩悩。。。 :poor:

[quote:ef9bfc3ac5="piggy"][quote:ef9bfc3ac5="Tomato"][quote:ef9bfc3ac5="piggy"]業主話、最好就吾好養。不過如果打掃得乾乾淨淨、將來俾番返間屋佢時、吾好周圍都係狗毛就、、、、、都勉強OK geh~~~~!

仲有好多好多0架 數之不盡!!不如買d養狗狗書睇0下先 先好決定!仲有好多狗狗等人領養 不如諗左佢地先啦!=胡亂買狗好可能買到有病狗狗0架![/quote]我以前有養狗gah!

試過好多次lah。0麻都係我執、、、。

ni個都係問題。所以我先甘struggle。我一定吾用d0羊狗"dai"整到kui吾識吠、只可以慢慢教、同整個欄、至少等kui遠離門口(無甘響、、)

夜街?幾乎無、、、、 :nowords:

以前做過sai。仲一早絶育。

当然願。以前個2隻、我為左要令kui地吾好影響人(乱吠)、用左万幾蚊上堂。有病、半夜飛的睇医生。自己lazy吾食杯麵時、kui地既係新鮮魚肉+鶏肉+飯+菜+菜湯(一定無味精)。仲牛奶任飲。頭一年、直頭謝絶所有約会、晩晩飛返屋企倍kui地。

問題係、依家最多只可養一隻、要kui日頭自己一個、我又心痛。。。我先甘煩悩。。。 :poor:[/quote]

真係唔好意思 以為你係第一次養狗 h:
咁就唔駛擔心你係一個不負責GE主人 因為見得太多 任何原因都有 真係多到 D原因奇到你唔信.... :em01:

如果只可以養一隻狗狗 唯有買D抗抑鬱玩具比佢 夜晚放工同佢地去玩 放假都比埋佢地!!狗狗平日0向屋企都係覺覺豬多 唔駛擔心GE...... :face13: 反而真係擔心呢度唔養得 吠就麻煩喇!!我隻細肥豬仔BB 0個陣 我地出去都吠0架!!不過大過左唔成日吠喇~~應該好乖豬!!大肥豬仔就比較文靜D...

我平日返左工兩隻肥豬都係0向細房活動 放左工而家差唔多晚晩都同佢地去狗公園玩 有時成個公園都係POODLE 有時有哥基 史納莎 八哥 金毛等等 比佢地同其他狗狗玩真係好開心0架!!!

蕃茄小姐
吾知我可吾可以跟你同佢地散步一次呢?:face13: 我想了解環境先、同時都考慮自己有無體力日日帶去散步(始終、日頭工作好忙、、、)。

我仲要考慮、屋企個窗無窗花、驚一個吾留神、狗狗跳左落去、、、、、。吾開窗、又驚焗死佢。。(唉、甘多野驚、可能一個人真係吾適合養狗 :nowords: )