藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: leehungsing
打印 上一主題 下一主題

鮮風機事宜 [複製鏈接]

[quote:6acde5ed2b="grassman"][quote:6acde5ed2b="Tomato"]以前用冷氣機隔塵棉痴住個出風口 唔駛幾日已經變黑晒!![/quote]

我一直都無封出風口,唔覺有甚麼問題,其實你會唔會做多個試驗:

1. 一樣的隔塵棉分別放在冷氣機出口 和 窗口(要只開一條狹縫)。

(可能一樣係幾日就變黑晒。)[/quote]

經過我細心考察 :detective 我屋企廳同睡房ge冷氣機下面係無黑邊 但係明顯書房冷氣機下面係有黑邊 而書房冷氣機下面就係鮮風口...所以我懷疑係個鮮風口! 8) 好難形容 搵日影張相過你睇~ :mrgreen:

[quote:758001e4a7="sjacky"][quote:758001e4a7="leehungsing"]多謝各位意見

先講講我地屋苑鮮風機o既問題
我地屋苑係長實發展的
由長實全資擁有o既高衛物業管理公司管理
佢地收管理人酬金係計晒屋苑的花費後
收總數的10%
佢幫我地洗得越多
佢收得越多

我地鮮風機係24小時長開
不過鮮風機用電量好高
而且保養費好貴
加上我地位於工廠區
所謂"鮮風"質素成疑
鑑於其他服務式住宅都未必24小時長開
(H-club更每日開3個鐘)
所以有業主提出不如分時段開

但管理公司持著"專業"
"建議"我地24小時長開
不過將決定權交俾業主
一般來說
真係有危險的話
管理公司決不會將責任缷給業主

後來
我地業主間開始出現分化
有d覺得要長開
有d覺得唔駛
我感覺有d正中管理公司下懷

而家
我地希望收集多d屋苑開動鮮風機資料
將之整理再推出問卷
從而制定鮮風機開動時間

故此到貴板借鏡[/quote]
關左佢啦,沒有用的,我一入屋舊業主已經封左個出風口,
另外我因個冷氣有問題叫左管理處介紹的冷氣佬上來,原來佢地有份成建大廈,
我咪順手問過晒間屋問題,其中就係呢個鮮風機,
佢話根本無用,係停車場抽氣上來,再加上多年冇清潔,夠吾夠膽用你自己覺得了。
以下是我聽返來:
加鮮風機原因,是興建時怕貨櫃馬頭會嘈,屋主可能要長時間關窗所以才加入呢個鮮風機的。

個人認為佢同中央冷氣一樣有同一問題,只要機吾清潔,再加上全層供用,好易散播病菌,用吾用你自己考慮了。[/quote]

好耐之前都有討論過 好多鄰居屋企聞到不知名氣味 懷疑係鮮風口噴出....
例如我以前朝早成日0向書房聞到食煙0個d煙味... :em15:

[quote:7cd91173b2="kk-in-hk"][quote:7cd91173b2="josyuen"]應該是可以關的 位置在廚師的假天花上面.[/quote]
請教一下 我家"鮮風系統"好弱 接近感受唔到有風 你地係米都係咁?? 定係之前比人閂左個揱??
註 : 我而家先知廚房假天花之上有開關掣. :?:[/quote]

係真的嗎?請問可否詳述位置?
我真係好想關左佢!個系統出風果時會有呼呼風聲,睡覺時常給嘈醒!

我上年裝修o個陣已經搵人整走左個出風口 & '敏'左佢 廢事有小強.... :nowords:

[quote:13fdf93b35="T5 Lap & Tin"]我上年裝修o個陣已經搵人整走左個出風口 & '敏'左佢 廢事有小強.... :nowords:[/quote]

睇黎我都可以咁樣做wo :em19:

但要同個裝修師父講聲 d 螺絲口係個風口入邊 都幾難拆落o黎

[quote:1b9d34d80e="T5 Lap & Tin"]但要同個裝修師父講聲 d 螺絲口係個風口入邊 都幾難拆落o黎[/quote]

明白 :zdevil: 唔該哂 :yeah:

謝分享

洗冷氣