請選擇 進入手機版 | 繼續訪問電腦版

藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 5779|回復: 17

鮮風機事宜 [複製鏈接]

請恕我唐突
我係雍雅軒業主
我地屋苑因鮮風機搞到業主間有d衝突
我希望可以向你地屋苑請教
你地鮮風機係唔係24小時長開
定係每日開一段時間呢?
如果唔係24小時長開
咁一日開幾多個鐘呢

再一次為我借用你地討論區講聲唔好意思

唔好客氣 我諗雍雅軒同我地情況有D相同....
我地個鮮風好以係24小時長開 (錯GE請指正!!)
以我GE經驗 我會用縐皮膠紙封左個鮮風口 因為佢唔係噴鮮風 係噴黑風 以前用冷氣機隔塵棉痴住個出風口 唔駛幾日已經變黑晒!!

我地家內是不能開關鮮風系統的,只有用大膠紙封左個口,大廈鮮風系統應該係24小時長開的。
你地究竟係什麼問題呢?

係呢,你地究竟係什麼問題呢?

[quote:462861343b="Tomato"]唔好客氣 我諗雍雅軒同我地情況有D相同....
我地個鮮風好以係24小時長開 (錯GE請指正!!)
以我GE經驗 我會用縐皮膠紙封左個鮮風口   因為佢唔係噴鮮風 係噴黑風 以前用冷氣機隔塵棉痴住個出風口 唔駛幾日已經變黑晒!![/quote]
係呀
我睇樓果陣都見好多人囉縐皮膠紙封左個鮮風口

應該是可以關的 位置在廚師的假天花上面.

[quote:90481f6fa2="josyuen"]應該是可以關的 位置在廚師的假天花上面.[/quote]
請教一下 我家"鮮風系統"好弱 接近感受唔到有風 你地係米都係咁?? 定係之前比人閂左個揱??
註 : 我而家先知廚房假天花之上有開關掣. :?:
Don\'t worry be happy!! ^_^

[quote:354d43b2b8="Tomato"]以前用冷氣機隔塵棉痴住個出風口 唔駛幾日已經變黑晒!![/quote]

我一直都無封出風口,唔覺有甚麼問題,其實你會唔會做多個試驗:

1. 一樣的隔塵棉分別放在冷氣機出口 和 窗口(要只開一條狹縫)。

(可能一樣係幾日就變黑晒。)
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

多謝各位意見

先講講我地屋苑鮮風機o既問題
我地屋苑係長實發展的
由長實全資擁有o既高衛物業管理公司管理
佢地收管理人酬金係計晒屋苑的花費後
收總數的10%
佢幫我地洗得越多
佢收得越多

我地鮮風機係24小時長開
不過鮮風機用電量好高
而且保養費好貴
加上我地位於工廠區
所謂"鮮風"質素成疑
鑑於其他服務式住宅都未必24小時長開
(H-club更每日開3個鐘)
所以有業主提出不如分時段開

但管理公司持著"專業"
"建議"我地24小時長開
不過將決定權交俾業主
一般來說
真係有危險的話
管理公司決不會將責任缷給業主

後來
我地業主間開始出現分化
有d覺得要長開
有d覺得唔駛
我感覺有d正中管理公司下懷

而家
我地希望收集多d屋苑開動鮮風機資料
將之整理再推出問卷
從而制定鮮風機開動時間

故此到貴板借鏡

[quote:280c48f06a="leehungsing"]多謝各位意見

先講講我地屋苑鮮風機o既問題
我地屋苑係長實發展的
由長實全資擁有o既高衛物業管理公司管理
佢地收管理人酬金係計晒屋苑的花費後
收總數的10%
佢幫我地洗得越多
佢收得越多

我地鮮風機係24小時長開
不過鮮風機用電量好高
而且保養費好貴
加上我地位於工廠區
所謂"鮮風"質素成疑
鑑於其他服務式住宅都未必24小時長開
(H-club更每日開3個鐘)
所以有業主提出不如分時段開

但管理公司持著"專業"
"建議"我地24小時長開
不過將決定權交俾業主
一般來說
真係有危險的話
管理公司決不會將責任缷給業主

後來
我地業主間開始出現分化
有d覺得要長開
有d覺得唔駛
我感覺有d正中管理公司下懷

而家
我地希望收集多d屋苑開動鮮風機資料
將之整理再推出問卷
從而制定鮮風機開動時間

故此到貴板借鏡[/quote]
關左佢啦,沒有用的,我一入屋舊業主已經封左個出風口,
另外我因個冷氣有問題叫左管理處介紹的冷氣佬上來,原來佢地有份成建大廈,
我咪順手問過晒間屋問題,其中就係呢個鮮風機,
佢話根本無用,係停車場抽氣上來,再加上多年冇清潔,夠吾夠膽用你自己覺得了。
以下是我聽返來:
加鮮風機原因,是興建時怕貨櫃馬頭會嘈,屋主可能要長時間關窗所以才加入呢個鮮風機的。

個人認為佢同中央冷氣一樣有同一問題,只要機吾清潔,再加上全層供用,好易散播病菌,用吾用你自己考慮了。