藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

如果可以搬 你地會搬去邊個屋苑呀??? (只限狗主及其他動物主人) [複製鏈接]

[quote:6168076c36="Tomato"]
我有時又諗全香港咁多人一定有好多人唔中意狗啦 我又點避呢??就算去到可以養狗屋苑 其實都會有唔中意狗ge鄰居 所以又係避無可避....
[/quote]

妳終於都明白喇!
造好自己就得啦!每件都有人 say yes or no,你吾諗得咁多啦!
大家都人大人,對自己所做既事無悔就可以喇!

[quote:3626aea5a9="Jeffrey & Shirley"][quote:3626aea5a9="Tomato"]
我有時又諗全香港咁多人一定有好多人唔中意狗啦 我又點避呢??就算去到可以養狗屋苑 其實都會有唔中意狗ge鄰居 所以又係避無可避....
[/quote]

妳終於都明白喇!
造好自己就得啦!每件都有人 say yes or no,你吾諗得咁多啦!
大家都人大人,對自己所做既事無悔就可以喇![/quote]

其實我不嬲都明白喎 h: ....
只係有時為左保護自己親如子女ge狗狗 難免激動左d!
不過搬屋事在必行 只要有錢 唔駛諗搬硬!

[quote:72a5157e59="Tomato"][quote:72a5157e59="公公婆婆"]如果唔駛考慮錢:
跑馬地、泓景台

如果要考慮錢、但唔駛考慮交通:
深井

如果唔駛考慮實唔實用、內籠細:
翔龍灣

如果又要考慮錢又要考慮交通:
爵悅庭、樂悠居...
或者又係得番rc(人地話搬去1座冇人投訴喎 : )[/quote]

如果唔係我隻佬個心已經脫離左上水 我諗皇府山都唔錯 近我老爺奶奶屋企 (但係就要離我爸媽好遠.... :em06: ) 我其實好耐之前都睇過樓 :  環境都唔錯....最重要係有全港首創寵物天地pet clubhouse http://www.noblehill.com.hk/chi/02/2.7.html....... 雖然唔知係咪好似藍澄灣d酒店式服務咁昆人 但係齋睇呢四個字都夠興奮~~

可惜我隻佬已經愛上青衣 :em04: 唔想搬返去上水...... :em05:[/quote]

皇府山.....我朋友搬左入去....環境都唔錯....不過冇車真係好慘(對我9龍人黎講 :mrgreen: )佢都係9龍人....因為可以養狗而搬左入去冇雷公咁遠!!!

都係果句....一樣有唔鐘意狗既住戶......我fd一樣俾人投訴....唔知係佢個左鄰右里有問題呀...定係佢地8字唔夾.......佢住左咁耐都成日俾人投訴...投訴既事仲好好笑tim!!

話佢隻狗會吠......話佢講野大聲笑得大聲.....話佢沖涼唱歌.....話佢行路大聲.....話佢食煙d煙味走入佢間屋..... :em17:

我fd 彩佢都傻........正常時間7~8點pm 都話嘈.......我聽到都覺得好好笑 :nowords:

[quote:adf61f6e5c="濠仔"][quote:adf61f6e5c="Tomato"][quote:adf61f6e5c="公公婆婆"]如果唔駛考慮錢:
跑馬地、泓景台

深井

翔龍灣

爵悅庭、樂悠居...
或者又係得番rc(人地話搬去1座冇人投訴喎 : )[/quote]

如果唔係我隻佬個心已經脫離左上水 我諗皇府山都唔錯 近我老爺奶奶屋企 (但係就要離我爸媽好遠.... :em06: ) 我其實好耐之前都睇過樓 :  環境都唔錯....最重要係有全港首創寵物天地pet clubhouse http://www.noblehill.com.hk/chi/02/2.7.html....... 雖然唔知係咪好似藍澄灣d酒店式服務咁昆人 但係齋睇呢四個字都夠興奮~~

可惜我隻佬已經愛上青衣 :em04: 唔想搬返去上水...... :em05:[/quote]

皇府山.....我朋友搬左入去....環境都唔錯....不過冇車真係好慘(對我9龍人黎講 :mrgreen: )佢都係9龍人....因為可以養狗而搬左入去冇雷公咁遠!!!

都係果句....一樣有唔鐘意狗既住戶......我fd一樣俾人投訴....唔知係佢個左鄰右里有問題呀...定係佢地8字唔夾.......佢住左咁耐都成日俾人投訴...投訴既事仲好好笑tim!!

話佢隻狗會吠......話佢講野大聲笑得大聲.....話佢沖涼唱歌.....話佢行路大聲.....話佢食煙d煙味走入佢間屋..... :em17:

我fd 彩佢都傻........正常時間7~8點pm 都話嘈.......我聽到都覺得好好笑 :nowords:[/quote]

:sweat:  :sweat:  :sweat:  :sweat:

[quote:23f39134a4="Tomato"][quote:23f39134a4="一家四口"][quote:23f39134a4="公公婆婆"]如果唔駛考慮錢:
跑馬地、泓景台

深井

翔龍灣

爵悅庭、樂悠居...

係架、係架...一座D人特別好人士架 你睇我就知啦  :[/quote]

真係??? :em12:[/quote]

:mrgreen: 咁不如所有養狗的搬晒去一座啦!一座全楝養狗,其他座先去禁! :
又近路口,放狗都唔會騷擾人!

[quote:2029e789c3="公公婆婆"][quote:2029e789c3="Tomato"][quote:2029e789c3="一家四口"][quote:2029e789c3="公公婆婆"]如果唔駛考慮錢:
跑馬地、泓景台

深井

翔龍灣

爵悅庭、樂悠居...

係架、係架...一座D人特別好人士架 你睇我就知啦  :[/quote]

真係??? :em12:[/quote]

:mrgreen: 咁不如所有養狗的搬晒去一座啦!一座全楝養狗,其他座先去禁! :
又近路口,放狗都唔會騷擾人![/quote]

我都想呀! :  :  :

我前晚又去左海欣樓下散步.......d管理員真係好 笑住咁開門等d狗狗入去~~
我問個住海欣狗主朋友 佢話住海欣搭lift唔駛抱狗狗
屋入面聽唔到隔離屋講野 又聽唔到樓上"dup"野聲....哈哈.....
不過呢排樓價又高返 海欣又貴返喇!

Hello tomato

好耐無入黎搭訕呀! 我搬左去東涌呀! 見你地講開狗雖然我無養不過我而家住果度都係可以養狗架不過d狗就要戴口罩呢度既人都幾守規則大部份既主人都會比狗狗戴上口罩
~~我地新婚喔!~~ ~~好Sweet~~ http://www.webshots.com/user/kilianho 若不是耶和華建造房屋 建造的人就枉然勞力; 若不是耶和華看守城池 看守的人就枉然儆醒! (詩127:1)

[quote:a76088adf3="Kiliyan"]Hello tomato

好耐無入黎搭訕呀! 我搬左去東涌呀! 見你地講開狗雖然我無養不過我而家住果度都係可以養狗架不過d狗就要戴口罩呢度既人都幾守規則大部份既主人都會比狗狗戴上口罩[/quote]

嘻.....聽聞你將會養人仔喎.... :  :em19:
哎呀...樂樂比比個咀太細 戴唔到口罩.....嘩哈哈 :zdevil:
不過如果呢度比養狗 要我樂比戴口罩搭lift 我都會諗辦法改裝口罩比佢地戴 :

[quote:79062bc4c0="Tomato"][quote:79062bc4c0="Kiliyan"]Hello tomato
好耐無入黎搭訕呀! 我搬左去東涌呀! 見你地講開狗雖然我無養不過我而家住果度都係可以養狗架不過d狗就要戴口罩呢度既人都幾守規則大部份既主人都會比狗狗戴上口罩[/quote]
[/quote] :sweat: 都話女人口疏o架啦...........................女人-->我 h:

其實"皇府山"平均都要$3550呎唔平喎,仲要遠到... :em05:
村屋要顧慮o既比較多,蚊、昆蟲同小動物我比較難接受,而我同事係住西貢,久不久便聽到她說:忽然有四腳蛇在腳上爬過、落雨前夕打開露台門有一堆飛蟻飛進、曬的衣物也趟了飛蛾或甲蟲、蜘蛛會鑽入鞋、蟲蟲跑到植物內、隔離俾人入屋偷野 :em18: .....我都係好難脫離做 apartment 人,羅拔話待我刻復以上種種先再講村屋...!

而我地依家住緊o既(TW)上手業主都係因為養狗俾人告先至被迫搬,其實仲有其他養狗單位都俾人告,仲嘈到上報紙添播,以我所知我地乎近幾個屋苑都唔養得狗,但係對出條海濱長廊就勁多人放狗。
:em09:

[quote:58271b9353="milk"][quote:58271b9353="Tomato"][quote:58271b9353="Kiliyan"]Hello tomato
[/quote] :sweat: 都話女人口疏o架啦...........................女人-->我 h:

其實"皇府山"平均都要$3550呎唔平喎,仲要遠到... :em05:
村屋要顧慮o既比較多,蚊、昆蟲同小動物我比較難接受,而我同事係住西貢,久不久便聽到她說:忽然有四腳蛇在腳上爬過、落雨前夕打開露台門有一堆飛蟻飛進、曬的衣物也趟了飛蛾或甲蟲、蜘蛛會鑽入鞋、蟲蟲跑到植物內、隔離俾人入屋偷野 :em18: .....我都係好難脫離做 apartment 人,羅拔話待我刻復以上種種先再講村屋...!

而我地依家住緊o既(TW)上手業主都係因為養狗俾人告先至被迫搬,其實仲有其他養狗單位都俾人告,仲嘈到上報紙添播,以我所知我地乎近幾個屋苑都唔養得狗,但係對出條海濱長廊就勁多人放狗。[/quote]

所以村屋我隻佬一定唔肯....佢見到小強依嘩鬼叫... :em07:
皇府山都係諗0下 h: 我隻佬返將軍澳 我諗如果叫佢返上水住 不如返學校紮營好過! :em16:

而家層層樓都要3XXX至4XXX以上...貴到你唔信!唉!所以話唔係唔想搬 唔係想唔養得都要夾硬養 而係我地真係無錢換樓....最大問題係我隻佬唔肯賣樓嘛!!!!而家差唔多晚晚都去海欣去散步 晚晚哦佢.....哦到我地就快家變喇...  :