藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
查看: 7953|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

藍澄灣好住嗎?買得過嗎? [複製鏈接]

我地一家四口
考慮緊藍澄灣既三房單位
我地都幾鍾意哩度
但係上網睇到好多關於藍澄灣既負面消息
其實係咪真有其事呢??
我地真係幾鍾意哩度 但係驚對面碼頭會嘈
同埋會所要同人共用會唔會好雜哩?

各位業主 請幫幫手指點指點~
小女子真係好煩惱..

Re: 藍澄灣好住嗎?買得過嗎?

[quote:778f9f690b="carolwong37"]我地一家四口
考慮緊藍澄灣既三房單位
我地都幾鍾意哩度
但係上網睇到好多關於藍澄灣既負面消息
其實係咪真有其事呢??
我地真係幾鍾意哩度 但係驚對面碼頭會嘈
同埋會所要同人共用會唔會好雜哩?

各位業主 請幫幫手指點指點~
小女子真係好煩惱..[/quote]

不如你詳細列出你的 concern 等呢度既住戶俾意見

另外 意見同感受是好客觀的 不是絕對的
有人對少少嘈音會訓唔到 有人對住大馬路都訓得好
(我是前者 但我個單位比好多鬧市單位靜)

要真係多D 入來親身感受個情況先得 其他人講未必=你都有同樣想法

聲浪的話
我覺得日夜分別不大
睇樓時接受到住時都應該得吧.
亦好認同saga所講好睇個人感受
如我以前住開既房無窗無光的所以我現在要有眼罩先到但太太開有光入既房佢就得好好.
my blog: http://hk.myblog.yahoo.com/kingiming/
簡大帝來去奧脫福誰人能阻令人著迷

我諗最重要係交通
我知藍澄灣有shuttle bus但想問洗唔洗俾錢?定係管理費包埋架?
同埋會唔會有好多酒店既人爭位?

[quote:8d70049adc="carolwong37"]我諗最重要係交通
我知藍澄灣有shuttle bus但想問洗唔洗俾錢?定係管理費包埋架?
同埋會唔會有好多酒店既人爭位?[/quote]

藍澄灣無自己的村巴
出入主要靠:

1. 小巴去青衣 or 葵芳 MTR
2. 對面長發村巴士站
3. 其他屋苑的村巴

如果交通係最主要考慮 而且只喜歡地鐵不喜歡巴士 當然比不上地鐵沿線物業

好視乎上班/上學地點巴士可唔可以直接到 同埋所需車程
如果要小巴+地鐵+巴士才會到目的地 上班要超過 1 hr 好多人覺得每天浪費很多時間

[quote:95115b3e8c="saga"][quote:95115b3e8c="carolwong37"]我諗最重要係交通
同埋會唔會有好多酒店既人爭位?[/quote]

藍澄灣無自己的村巴
出入主要靠:

1. 小巴去青衣 or 葵芳 MTR
2. 對面長發村巴士站
3. 其他屋苑的村巴

如果交通係最主要考慮 而且只喜歡地鐵不喜歡巴士 當然比不上地鐵沿線物業

好視乎上班/上學地點巴士可唔可以直接到 同埋所需車程
如果要小巴+地鐵+巴士才會到目的地 上班要超過 1 hr 好多人覺得每天浪費很多時間[/quote]

正確!而我就搭巴士多,point-to-point 會感覺快 D。
而carolwong37 我都想知邊個話你知有 shuttle bus 架?

係咪D地產經紀話你知有SHUTTLE BUS???唔好信晒佢地呀!
你有乜唔知想問 問我地好過!!

[quote:71f034a976="Jeffrey & Shirley"]

正確!而我就搭巴士多,point-to-point 會感覺快 D。
[/quote]

我自己:

返工尖東: 行上美景搭人地的村巴  一程直到尖東 仲一定有得坐 又快又爽
旺角返屋企  42A 快
返老家 42 但好耐  :?
去機場 的士加機鐵 易就時間; 再唔係有機場巴士
返深圳: 趕時間就葵芳小巴+地鐵去荃灣+皇崗直通巴 有得坐又快過搭火車; 唔趕時間就 243M+皇崗巴;
過海: 小巴+香港線
半夜旺角有 N241 返屋企 唔使搭的士 ~

最緊要返工/返學方便 + 旺角深水-鶞薽峊孎?~

個人覺得呢度好住 好有度假feel 我住向山大單位 但樓下食肆無選擇 食大家樂食到悶!  同埋的同胞有時真係好麻煩! 呢到的千呎單位三百萬左右 外面很難找呢! 況且交通也很方便 一程車到葵芳 不過五分鐘!

[quote:8b8afc2990="chihin"]個人覺得呢度好住 好有度假feel 我住向山大單位 但樓下食肆無選擇 食大家樂食到悶!  同埋的同胞有時真係好麻煩! 呢到的千呎單位三百萬左右 外面很難找呢! 況且交通也很方便 一程車到葵芳 不過五分鐘![/quote]

可以叫美景花園o個邊的茶餐聽外賣 ~

同胞有時好煩 ~
中國人富起來後 幾十年後可能酒店的住客變成印度人 ...