藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Dennis Candy
打印 上一主題 下一主題

養狗的鄰居...請自律!! [複製鏈接]

其實好多法律條文同規則都多年沒人引用 其基本在於利益雙方並不存在衝突.

養狗問題上暫且不討論合法性(本人並非法律專家也非同意養狗合法) 大家住同一屋苑都想開開心心.

養狗禮應自律 盡量減少對厭狗人士嘅滋擾. 厭狗人嘅投訴並非每各都是歧視同埋唔合理 冷靜些睇一睇過案 也許並非一竹竿打一船人 而群起攻之.

厭狗人士也應體諒狗主 如果並非忍無可忍  盡量尋找妥協辦法.

相信以上兩點可解決大部分問題.

呢個世界並不圓美 如果養狗者不自律或厭狗者忍無可忍(其實都好主觀並無統一標準) 應交管理處處裡. 任不得要領 大可對薄公堂 (沒有一條條文在律師眼不可以拗). 但喺作為鄰居又何必呢?

其實好多法律條文同規則都多年沒人引用 其基本在於利益雙方並不存在衝突.

養狗問題上暫且不討論合法性(本人並非法律專家也非同意養狗合法) 大家住同一屋苑都想開開心心.

養狗禮應自律 盡量減少對厭狗人士嘅滋擾. 厭狗人嘅投訴並非每各都是歧視同埋唔合理 冷靜些睇一睇過案 也許並非一竹竿打一船人 而群起攻之.

厭狗人士也應體諒狗主 如果並非忍無可忍  盡量尋找妥協辦法.

呢個世界並不圓美 如果養狗者不自律或厭狗者忍無可忍(其實都好主觀並無統一標準) 應交管理處處裡. 任不得要領 大可對薄公堂 (沒有一條條文在律師眼不可以拗). 但喺作為鄰居又何必呢?

對於討論最開頭嘅投訴我相信養狗者應付全責 無論養狗或厭狗人士都群起攻之.

[quote:08606eb230="liuh"]其實好多法律條文同規則都多年沒人引用 其基本在於利益雙方並不存在衝突.

養狗禮應自律 盡量減少對厭狗人士滋擾. 厭狗人投訴並非每各都是歧視同埋唔合理 冷靜些睇一睇過案 也許並非一竹竿打一船人 而群起攻之.

呢個世界並不圓美 如果養狗者不自律或厭狗者忍無可忍(其實都好主觀並無統一標準) 應交管理處處裡. 任不得要領 大可對薄公堂 (沒有一條條文在律師眼不可以拗). 但作為鄰居又何必呢?

對於討論最開頭投訴我相信養狗者應付全責 無論養狗或厭狗人士都群起攻之.[/quote]

終於有中肯的見解 真係希望狗主同投訴狗主的人互相體諒 咁大家都開心啦 :face13:
話時話 今晚11點左右有隻狗向街 (於1 or 2 座向酒店) 長吠 係近排先出現 大家有冇留意到?
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:871f36b390="sjacky"][quote:871f36b390="diedsee"][quote:871f36b390="公公婆婆"](1)的確有狗主唔自律!但希望唔好一竹篙打一船人!
有d養狗的人,係自律過養人的人!
例如狗唔會高空擲物,但卻有住客連玻璃都掉入泳池,你話邊個危險d!

(2)請認住唔自律的養狗住客!投訴時指清楚係邊一隻狗同狗主,咁樣會公平d!

(3)我地養狗有唔0岩 的地方,但唔好覺得所有人都唔想搬走避開唔鍾意狗的人,只係放極盤都未有人買!

(4)自律的養狗住客都有付出好多,試過等3轉lift都有人,都唯有唔入,一直等下去....盡量在凌晨少人或非繁忙時間才帶狗出街...同埋俾人鬧到狗血淋頭都唔出聲!

(5)公契寫的係「動物」,如果要嚴懲,就請公平對待貓、狗、rabbit、倉鼠等等!

(6)怪就怪在管業處冇嚴懲「第一隻」進入rc的狗,以致愈來愈多,有d人真係以為養得或者係冇投訴就得,所以養左!

最後一句,0係問題未解決前,一人讓一步! ops:[/quote]

Agree!

其實土地審裁處咪又係跟公契去做 總之公契冇指明係"狗" 公契所用的 term 係 "ANIMAL" 所以要嚴懲的應該係"動物" 即包括貓、狗、rabbit、倉鼠、魚...等等[/quote]

你地成日講animal 呢個point ,講來有乜謂呢?公契點都係話吾養得,養左就已經係吾啱,仲要爭辯要就要所有人一齊吾養,你地都係成年人,人地做乜冇人見吾代表可以,等如你偷左野冇人見到,吾代表可以。其實你自己心裡應該都明白點解d人會沖著狗來講,事實上狗係影響得最大,如果有日我養隻老虎我諗吾駛兩日已經有人去投訴了!
animal 呢個point 吾駛so 出來了,也都吾駛講什麼所有養的人都要嚴懲,你養左暫時冇人投訴係因為你冇影響到人,如果有日你放隻狗隨處大小便,我諗吾駛我投訴都大把人會做,所以第一件事就係要自律。但當然咁都未必冇事啦,始終有條文寫明係吾俾,又何必走去挑戰呢![/quote]

所有養動物GE鄰居都要記住你寫GE呢段說話呀!

公契點都係話吾養得,養左就已經係吾啱,仲要爭辯要就要所有人一齊吾養,你地都係成年人,人地做乜冇人見吾代表可以,等如你偷左野冇人見到,吾代表可以。

你係咪有養其他動物呀???好似好驚比人拖埋水落喎!唔駛答我 我都係懷疑0者 我諗你無GE.....
就算有 我都唔會因為公契寫唔比養ANIMAL而投訴你0架 放心喎!

各位養動物GE鄰居 我提出公契ANIMAL呢個字 唔係要拉大家落水 要攬住你地一齊死 我地亦唔係同一陣線 因為始終養狗同其他動物唔同 我地受GE歧視比較多(呢個係我個人感覺)!

我只係想提醒大家 今日如果有人因為討厭狗 而用公契、或者乜鬼條例去趕走狗狗 有朝一日 都會有人因為唔中意你養GE動物而去趕走你地GE愛寵 所以我只係提提大家 大家都要做個好主人 唔好比人有機會去投訴 我真係無諗過要拉你地落水!如果你地仲認為提出呢字係要攬住你地一齊死 我都無辦法!!

養狗狗GE鄰居 (我所指係有自律GE鄰居) 大家一齊努力 我地根本無諗過要挑戰公契 由始至終我地無話我地養狗係0岩 係有D人誤解我地 夾硬話我地明知唔0岩都要狡辯 我都知大家都好想搬走 可能時機未到 (你估買菜咩 話買就買 話賣就賣) 終有一日我地都會搬到0架!!

呢個POST 再答都無意義.....我唔再回答喇!!

有一個天真嘅建議 假設大多數嘅狗主都善良且自律(我相信都係事實) 其實問題只在那些少數敗類.

厭狗人士對那些敗類嘅投訴也合理. 為何狗主不組織依個團體去聽取厭狗人士嘅投訴 利用狗主集體壓力迫使不自律狗主就範.

從而照顧到狗主同厭狗人士嘅利益.

(厭狗人士是中性名詞不帶有任何貶義)

[quote:ec8e62e7a9="liuh"]有一個天真建議 假設大多數狗主都善良且自律(我相信都係事實) 其實問題只在那些少數敗類.

厭狗人士對那些敗類投訴也合理. 為何狗主不組織依個團體去聽取厭狗人士投訴 利用狗主集體壓力迫使不自律狗主就範.

從而照顧到狗主同厭狗人士利益.

(厭狗人士是中性名詞不帶有任何貶義)[/quote]
我所認識ge都好自律 而部份唔自律的都搬走左...
好似我果層有一隻冇人嚮屋企就會長吠的 早幾個月已經唔見左
又好似有一隻雪橇個樣好兇 就係因為樣衰比人投訴到走左
另有一隻喜歡向酒店吠自由神的都搬了
仲有一隻比人投訴嚮屋企跑都走埋
我遲早都會搬 因為我唔想狗狗連嚮屋企都失去自由 但買樓唔等於買菜 話咁易咩... :em06:

[quote:78f1067538="Tomato"]各位養動物GE鄰居 我提出公契ANIMAL呢個字 唔係要拉大家落水 要攬住你地一齊死 我地亦唔係同一陣線 因為始終養狗同其他動物唔同 我地受GE歧視比較多(呢個係我個人感覺)!

我只係想提醒大家 今日如果有人因為討厭狗 而用公契、或者乜鬼條例去趕走狗狗 有朝一日 都會有人因為唔中意你養GE動物而去趕走你地GE愛寵 所以我只係提提大家 大家都要做個好主人 唔好比人有機會去投訴 我真係無諗過要拉你地落水!如果你地仲認為提出呢字係要攬住你地一齊死 我都無辦法!!

養狗狗GE鄰居 (我所指係有自律GE鄰居) 大家一齊努力 我地根本無諗過要挑戰公契 由始至終我地無話我地養狗係0岩 係有D人誤解我地 夾硬話我地明知唔0岩都要狡辯 我都知大家都好想搬走 可能時機未到 (你估買菜咩 話買就買 話賣就賣) 終有一日我地都會搬到0架!!

呢個POST 再答都無意義.....我唔再回答喇!![/quote]
茄~ 唔好咁嬲啦 ~ 笑啦  :face13:

[quote:d6cc125053="diedsee"][quote:d6cc125053="liuh"]有一個天真建議 假設大多數狗主都善良且自律(我相信都係事實) 其實問題只在那些少數敗類.

厭狗人士對那些敗類投訴也合理. 為何狗主不組織依個團體去聽取厭狗人士投訴 利用狗主集體壓力迫使不自律狗主就範.

從而照顧到狗主同厭狗人士利益.

(厭狗人士是中性名詞不帶有任何貶義)[/quote]
我所認識ge都好自律 而部份唔自律的都搬走左...
好似我果層有一隻冇人嚮屋企就會長吠的 早幾個月已經唔見左
又好似有一隻雪橇個樣好兇 就係因為樣衰比人投訴到走左
另有一隻喜歡向酒店吠自由神的都搬了
仲有一隻比人投訴嚮屋企跑都走埋
我遲早都會搬 因為我唔想狗狗連嚮屋企都失去自由 但買樓唔等於買菜 話咁易咩... :em06:[/quote]

我覺得唔洗為左咁小事而走呀 h:

[quote:95dd3c53d8="Tomato"]各位養動物GE鄰居 我提出公契ANIMAL呢個字 唔係要拉大家落水 要攬住你地一齊死 我地亦唔係同一陣線 因為始終養狗同其他動物唔同 我地受GE歧視比較多(呢個係我個人感覺)!

呢個POST 再答都無意義.....我唔再回答喇!![/quote]

sorry 呀我諗我言論過激左d,有時打字吾多覺就打左下去,睇來狗狗的事我都不便多言,我都係回去試下爭取晚上泳池開放好了.....