藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Dennis Candy
打印 上一主題 下一主題

養狗的鄰居...請自律!! [複製鏈接]

影響到人自然有人投訴,如果我係架電梯俾隻狗係咁聞,我第一件事會做的都係投訴,之前都有過舊屋有戶人去土地審裁處投訴,直到養狗的一戶被班禁制領,所以要養就要自律,架電梯多人咪吾好入住law,撘緊時見有人入,就抱起佢,最好入電梯先幫佢帶左口罩,因為其實好多女士都驚狗架,我未來老婆都係,嚇到人就吾好啦!

以下是一d資料:

土地審裁處的司法管轄權

土地審裁處具有司法管轄權,可以審理和判定下列幾大類案件:

其中

II) 建築物管理案件

土地審裁處有權力裁定建築物管理的爭議,包括有關(香港法例第344章)《建築物管理條例》及公契解釋和執行的爭議,委任或解散管理委員會,召開業主大會及委任管理人等事宜所引起的爭議。

[quote:dfe01486ad="sjacky"]影響到人自然有人投訴,如果我係架電梯俾隻狗係咁聞,我第一件事會做的都係投訴,之前都有過舊屋有戶人去土地審裁處投訴,直到養狗的一戶被班禁制領,所以要養就要自律,架電梯多人咪吾好入住law,撘緊時見有人入,就抱起佢,最好入電梯先幫佢帶左口罩,因為其實好多女士都驚狗架,我未來老婆都係,嚇到人就吾好啦!

以下是一d資料:

土地審裁處的司法管轄權

其中

II) 建築物管理案件

土地審裁處有權力裁定建築物管理的爭議,包括有關(香港法例第344章)《建築物管理條例》及公契解釋和執行的爭議,委任或解散管理委員會,召開業主大會及委任管理人等事宜所引起的爭議。[/quote]

其實好多狗主都做緊你講ge野 例如"架電梯多人咪吾好入住law,撘緊時見有人入,就抱起佢,最好入電梯先幫佢帶左口罩"....大狗無辦法抱 都會行埋一邊 唔會比隻狗走來走去 所以呢度有好多鄰居都已經係咁做!

不過有人真係為左唔中意狗投訴 例如之前有鄰居用狗袋袋住狗狗搭lift 狗狗伸左頭仔出來 無吠無叫無郁 但係有同lift鄰居一出lift就走去投訴 你話咁係咪奇怪呢???

當然有d唔守紀律ge狗主 例如任隻狗走來走去聞人 或者根本唔拖狗繩等等 我係狗主都會叫你去投訴啦!!但係0個d只係一部份有問題狗主 並不代表藍澄灣全體狗主都係咁!

[quote:b4dc19b58f="Tomato"][quote:b4dc19b58f="sjacky"]影響到人自然有人投訴,如果我係架電梯俾隻狗係咁聞,我第一件事會做的都係投訴,之前都有過舊屋有戶人去土地審裁處投訴,直到養狗的一戶被班禁制領,所以要養就要自律,架電梯多人咪吾好入住law,撘緊時見有人入,就抱起佢,最好入電梯先幫佢帶左口罩,因為其實好多女士都驚狗架,我未來老婆都係,嚇到人就吾好啦!

以下是一d資料:

土地審裁處的司法管轄權

其中

II) 建築物管理案件

土地審裁處有權力裁定建築物管理的爭議,包括有關(香港法例第344章)《建築物管理條例》及公契解釋和執行的爭議,委任或解散管理委員會,召開業主大會及委任管理人等事宜所引起的爭議。[/quote]

其實好多狗主都做緊你講ge野 例如"架電梯多人咪吾好入住law,撘緊時見有人入,就抱起佢,最好入電梯先幫佢帶左口罩"....大狗無辦法抱 都會行埋一邊 唔會比隻狗走來走去 所以呢度有好多鄰居都已經係咁做!

不過有人真係為左唔中意狗投訴 例如之前有鄰居用狗袋袋住狗狗搭lift 狗狗伸左頭仔出來 無吠無叫無郁 但係有同lift鄰居一出lift就走去投訴 你話咁係咪奇怪呢???

當然有d唔守紀律ge狗主 例如任隻狗走來走去聞人 或者根本唔拖狗繩等等 我係狗主都會叫你去投訴啦!!但係0個d只係一部份有問題狗主 並不代表藍澄灣全體狗主都係咁![/quote]

奇就吾奇,人人都會有喜惡,吾喜歡就會利用所有方法去表達自己不滿,由於公契寫左出來係吾準,自然有佢可以投訴理由,所以只好盡量吾好影響到人啦。我以前都有養過一個月狗仔,都明白狗主苦處,但同樣我都試過俾狗聞,仲要係好細過時係電梯俾一隻同自己差吾多高的狗係咁聞,你覺得我當時驚吾驚呢?世事冇完美,吾養都養左我都吾想你地隻狗狗要流浪街頭,或者去左愛護動物協會,希望狗主會自律啦,隨左吾好嚇到人,地方清潔係最緊要!

[quote:1454b39576="sjacky"][quote:1454b39576="Tomato"][quote:1454b39576="sjacky"]影響到人自然有人投訴,如果我係架電梯俾隻狗係咁聞,我第一件事會做的都係投訴,之前都有過舊屋有戶人去土地審裁處投訴,直到養狗的一戶被班禁制領,所以要養就要自律,架電梯多人咪吾好入住law,撘緊時見有人入,就抱起佢,最好入電梯先幫佢帶左口罩,因為其實好多女士都驚狗架,我未來老婆都係,嚇到人就吾好啦!

以下是一d資料:

土地審裁處的司法管轄權

其中

II) 建築物管理案件

當然有d唔守紀律ge狗主 例如任隻狗走來走去聞人 或者根本唔拖狗繩等等 我係狗主都會叫你去投訴啦!!但係0個d只係一部份有問題狗主 並不代表藍澄灣全體狗主都係咁![/quote]

奇就吾奇,人人都會有喜惡,吾喜歡就會利用所有方法去表達自己不滿,由於公契寫左出來係吾準,自然有佢可以投訴理由,所以只好盡量吾好影響到人啦。我以前都有養過一個月狗仔,都明白狗主苦處,但同樣我都試過俾狗聞,仲要係好細過時係電梯俾一隻同自己差吾多高的狗係咁聞,你覺得我當時驚吾驚呢?世事冇完美,吾養都養左我都吾想你地隻狗狗要流浪街頭,或者去左愛護動物協會,希望狗主會自律啦,隨左吾好嚇到人,地方清潔係最緊要![/quote]

我以前都驚狗....我以前都驚比狗聞.....哈哈!! :yeah:
所以我自己好明白驚狗人ge苦處 所以我盡力做好啦 h:

(1)的確有狗主唔自律!但希望唔好一竹篙打一船人!
有d養狗的人,係自律過養人的人!
例如狗唔會高空擲物,但卻有住客連玻璃都掉入泳池,你話邊個危險d!

(2)請認住唔自律的養狗住客!投訴時指清楚係邊一隻狗同狗主,咁樣會公平d!

(3)我地養狗有唔0岩 的地方,但唔好覺得所有人都唔想搬走避開唔鍾意狗的人,只係放極盤都未有人買!

(4)自律的養狗住客都有付出好多,試過等3轉lift都有人,都唯有唔入,一直等下去....盡量在凌晨少人或非繁忙時間才帶狗出街...同埋俾人鬧到狗血淋頭都唔出聲!

(5)公契寫的係「動物」,如果要嚴懲,就請公平對待貓、狗、rabbit、倉鼠等等!

(6)怪就怪在管業處冇嚴懲「第一隻」進入rc的狗,以致愈來愈多,有d人真係以為養得或者係冇投訴就得,所以養左!

最後一句,0係問題未解決前,一人讓一步! ops:

[quote:dd05a3bde5="公公婆婆"](1)的確有狗主唔自律!但希望唔好一竹篙打一船人!
例如狗唔會高空擲物,但卻有住客連玻璃都掉入泳池,你話邊個危險d!

(2)請認住唔自律的養狗住客!投訴時指清楚係邊一隻狗同狗主,咁樣會公平d!

(3)我地養狗有唔0岩 的地方,但唔好覺得所有人都唔想搬走避開唔鍾意狗的人,只係放極盤都未有人買!

(4)自律的養狗住客都有付出好多,試過等3轉lift都有人,都唯有唔入,一直等下去....盡量在凌晨少人或非繁忙時間才帶狗出街...同埋俾人鬧到狗血淋頭都唔出聲!

(5)公契寫的係「動物」,如果要嚴懲,就請公平對待貓、狗、rabbit、倉鼠等等!

(6)怪就怪在管業處冇嚴懲「第一隻」進入rc的狗,以致愈來愈多,有d人真係以為養得或者係冇投訴就得,所以養左!

最後一句,0係問題未解決前,一人讓一步! ops:[/quote]

Agree!

其實土地審裁處咪又係跟公契去做 總之公契冇指明係"狗" 公契所用的 term 係 "ANIMAL" 所以要嚴懲的應該係"動物" 即包括貓、狗、rabbit、倉鼠、魚...等等
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:d1def97443="diedsee"][quote:d1def97443="公公婆婆"](1)的確有狗主唔自律!但希望唔好一竹篙打一船人!

最後一句,0係問題未解決前,一人讓一步! ops:[/quote]

Agree!

其實土地審裁處咪又係跟公契去做 總之公契冇指明係"狗" 公契所用的 term 係 "ANIMAL" 所以要嚴懲的應該係"動物" 即包括貓、狗、rabbit、倉鼠、魚...等等[/quote]

你地成日講animal 呢個point ,講來有乜謂呢?公契點都係話吾養得,養左就已經係吾啱,仲要爭辯要就要所有人一齊吾養,你地都係成年人,人地做乜冇人見吾代表可以,等如你偷左野冇人見到,吾代表可以。其實你自己心裡應該都明白點解d人會沖著狗來講,事實上狗係影響得最大,如果有日我養隻老虎我諗吾駛兩日已經有人去投訴了!
animal 呢個point 吾駛so 出來了,也都吾駛講什麼所有養的人都要嚴懲,你養左暫時冇人投訴係因為你冇影響到人,如果有日你放隻狗隨處大小便,我諗吾駛我投訴都大把人會做,所以第一件事就係要自律。但當然咁都未必冇事啦,始終有條文寫明係吾俾,又何必走去挑戰呢!

[quote:28761eb2f8="sjacky"][quote:28761eb2f8="diedsee"][quote:28761eb2f8="公公婆婆"](1)的確有狗主唔自律!但希望唔好一竹篙打一船人!

Agree!

其實土地審裁處咪又係跟公契去做 總之公契冇指明係"狗" 公契所用的 term 係 "ANIMAL" 所以要嚴懲的應該係"動物" 即包括貓、狗、rabbit、倉鼠、魚...等等[/quote]

你地成日講animal 呢個point ,講來有乜謂呢?公契點都係話吾養得,養左就已經係吾.琚A仲要爭辯要就要所有人一齊吾養,你地都係成年人,人地做乜冇人見吾代表可以,等如你偷左野冇人見到,吾代表可以。其實你自己心裡應該都明白點解d人會沖著狗來講,事實上狗係影響得最大,如果有日我養隻老虎我諗吾駛兩日已經有人去投訴了!
animal 呢個point 吾駛so 出來了,也都吾駛講什麼所有養的人都要嚴懲,你養左暫時冇人投訴係因為你冇影響到人,如果有日你放隻狗隨處大小便,我諗吾駛我投訴都大把人會做,所以第一件事就係要自律。但當然咁都未必冇事啦,始終有條文寫明係吾俾,又何必走去挑戰呢![/quote]

既然係成年人,回應之前希望大家仔細細閱各人寫的points!
「animal」只係其中一個point而已,至於狗係咪對人影響最大實屬主觀,與其要講到養隻老虎會俾人投訴的極端例子,倒不如講下雀仔朝朝尖叫都會擾人清夢來得實際!邊種動物影響人最大,是乎你係咪身受其害。

事實上,有住客唔鍾意狗,佢唔會表達自己的憂慮,讓狗主可以互讓,反而當養狗的人都係橫蠻無理,動輒已經鬧到人狗血淋頭,甚至隻狗在家冇吠冇出街,都已經收到投訴。

養狗的人亦在以上講過承認有責任,但在可以改變居住環境前會自律,只希望唔自律的狗主暫時唔好影響其他負責任的人...我諗大家唔係想「無賴」到咁,爭辯唔係想挑戰,更加冇話自己100%無錯!

你地覺得係唔養得就唔養得,都係想對唔養狗住客公平一點,咁同一道理,養狗的,亦都想為自己爭取公平,點解唔係所有人一齊唔養得動物呢?法律面前,人人平等;即使大廈公契,亦應對所有住客平等!

0係哩個forum講野的,邊個養狗邊個冇養顯而易見,更可見的係,養狗的人從冇在此粗聲大氣、強詞奪理,大家只係想尋求一人讓一步的方法,0係離開哩個屋苑前可以和平共處。哩個應該係最實際舒緩問題的方法!

[quote:ed2f3db43f="公公婆婆"][quote:ed2f3db43f="sjacky"][quote:ed2f3db43f="diedsee"][quote:ed2f3db43f="公公婆婆"](1)的確有狗主唔自律!但希望唔好一竹篙打一船人!

Agree!

你地成日講animal 呢個point ,講來有乜謂呢?公契點都係話吾養得,養左就已經係吾飱,仲要爭辯要就要所有人一齊吾養,你地都係成年人,人地做乜冇人見吾代表可以,等如你偷左野冇人見到,吾代表可以。其實你自己心裡應該都明白點解d人會沖著狗來講,事實上狗係影響得最大,如果有日我養隻老虎我諗吾駛兩日已經有人去投訴了!
animal 呢個point 吾駛so 出來了,也都吾駛講什麼所有養的人都要嚴懲,你養左暫時冇人投訴係因為你冇影響到人,如果有日你放隻狗隨處大小便,我諗吾駛我投訴都大把人會做,所以第一件事就係要自律。但當然咁都未必冇事啦,始終有條文寫明係吾俾,又何必走去挑戰呢![/quote]

既然係成年人,回應之前希望大家仔細細閱各人寫的points!
「animal」只係其中一個point而已,至於狗係咪對人影響最大實屬主觀,與其要講到養隻老虎會俾人投訴的極端例子,倒不如講下雀仔朝朝尖叫都會擾人清夢來得實際!邊種動物影響人最大,是乎你係咪身受其害。

事實上,有住客唔鍾意狗,佢唔會表達自己的憂慮,讓狗主可以互讓,反而當養狗的人都係橫蠻無理,動輒已經鬧到人狗血淋頭,甚至隻狗在家冇吠冇出街,都已經收到投訴。

養狗的人亦在以上講過承認有責任,但在可以改變居住環境前會自律,只希望唔自律的狗主暫時唔好影響其他負責任的人...我諗大家唔係想「無賴」到咁,爭辯唔係想挑戰,更加冇話自己100%無錯!

你地覺得係唔養得就唔養得,都係想對唔養狗住客公平一點,咁同一道理,養狗的,亦都想為自己爭取公平,點解唔係所有人一齊唔養得動物呢?法律面前,人人平等;即使大廈公契,亦應對所有住客平等!

0係哩個forum講野的,邊個養狗邊個冇養顯而易見,更可見的係,養狗的人從冇在此粗聲大氣、強詞奪理,大家只係想尋求一人讓一步的方法,0係離開哩個屋苑前可以和平共處。哩個應該係最實際舒緩問題的方法!
[/quote]

由頭到尾我只係講話自律,要投訴我一早走左去,吾駛係度討論,只係見好多人用animal 字眼著手,感覺吾係太好啫,好似自己做錯但又想認,仲要拉其他養主一齊死,自己都係養主都知冇得養幾吾開,又何必要求死就一齊死呢,有點兒自私我吾like 呢點。而且何來吾公平呢,狗要散步出來有人見自然有人投訴,你如果係養了哥可能都會俾人投訴,因為我試過,以前養過好學吾學,學左樓下消防局的警號聲,每晚冇啦啦五點幾就學警號聲叫,最後俾隔離單位投訴,呢d係親身經歷,影響到其他人冇話點先叫影響,佢吾喜歡見到,佢買時知呢度吾俾養,而家有人養左其實變相已經係損害緊他人權益,所以又吾可以話人冇啦啦去投訴,我係中立的人,可養可吾養,只係見到好多人喜歡拿animal 來降低自己養狗的過失我覺得吾太好!做得出怕什麼認!

[quote:68ec54bc91="sjacky"]

由頭到尾我只係講話自律,要投訴我一早走左去,吾駛係度討論,只係見好多人用animal 字眼著手,感覺吾係太好"隉A好似自己做錯但又想認,仲要拉其他養主一齊死,自己都係養主都知冇得養幾吾開,又何必要求死就一齊死呢,有點兒自私我吾like 呢點。而且何來吾公平呢,狗要散步出來有人見自然有人投訴,你如果係養了哥可能都會俾人投訴,因為我試過,以前養過好學吾學,學左樓下消防局的警號聲,每晚冇啦啦五點幾就學警號聲叫,最後俾隔離單位投訴,呢d係親身經歷,影響到其他人冇話點先叫影響,佢吾喜歡見到,佢買時知呢度吾俾養,而家有人養左其實變相已經係損害緊他人權益,所以又吾可以話人冇啦啦去投訴,我係中立的人,可養可吾養,只係見到好多人喜歡拿animal 來降低自己養狗的過失我覺得吾太好!做得出怕什麼認![/quote]

共實又唔係話拉其他人落水 但公契就係公契 大家都係照公契去講
之前美孚新村的案例 + 仲有荃灣韻濤居打緊的 case 都係跟公契條文去做
我相信唔自律的狗主(例如長吠 咬人...)比人投訴 呢到冇人會反對
但攪到今時今日咁 真係要問下當初點解會會比狗狗入村...
係 公契係唔比養動物就係唔比養動物 呢個係條文例明 大家矛頭指向狗就係因為經常有狗出出入入  但我曾見過貓同"嬰母"搭 lift or 5/f 平台出現 我兩者都怕 我覺貓同"嬰母"嚮我身邊出現都怕 於是我去投訴佢 咁我呢個投訴有冇問題呢?
除非你所養的冇病冇痛 否則都有出去睇 vet 的機會 始終有機會遇上唔喜歡你種動物的人而去投訴你
呢到的人就係咁 狗吠一聲都就投訴 狗同你同lift又投訴 比著你係狗主 人人都有理冇理的投訴你時 你都會反抗啦 你都會集合其他狗主去保護自己的仔囡啦
所以跟公契做 就緊係跟公契條文去argue啦 就等同法律上的灰色地帶
仲有你search下舊文你會搵到 嚮賣樓花期間和黃嚮報紙提及 "和黃及長實合作發展的青衣藍澄灣,雖然屬服務式住宅,但和黃發言人表示,原則上只要不被其他業主或住客投訴,是可以飼養寵物。 "
所以係唔係要趕所有狗走同咩係所謂的有理冇理的投訴 我絕對有所保留!!!!
:zdevil: :zdevil: :zdevil: