藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: diedsee
打印 上一主題 下一主題

轉貼: 美 孚 狗 師 爺 引 發 全 港 屋 苑 訴 訟 潮 [複製鏈接]

[quote:d98593e96b="Dennis & Candy"]雖然我太太好怕狗 不過我本身唔係反對養狗
但如果明文改為可以養狗
好多不負責任ge狗主就會肆無忌旦咁拖D狗出黎 甚至人
咁樣對其他住客會構成不便

依家其實咁樣寫咪幾好 人不犯我 我不犯人
養狗ge住客又會檢點D(俾人投訴就無得養)
我地又唔使怕俾狗吠[/quote]

問題係點樣去分別 "不負責任ge狗主" 有人行過狗的本能反應就係吠(嚮屋內) 但有人視之為 "任佢吠" 狗主 stop 左一樣可以比人投訴 總之成件事都好矛盾 :poor:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:8d83fc0beb="diedsee"]
問題係點樣去分別 "不負責任ge狗主" 有人行過狗的本能反應就係吠(嚮屋內) 但有人視之為 "任佢吠" 狗主 stop 左一樣可以比人投訴 總之成件事都好矛盾 :poor:[/quote]

如果狗喺屋入便吠 其實反而無所謂 只要我入左屋聽唔到佢吠就可以了 (我嗰層都有隻係咁)
但如果佢大聲到5關門後仍然能聽見 甚至半夜三更嘈醒鄰居就不能接受

其實我之前講ge係喺lift入便嗰D...如果我lift入便隔離係隻狼狗 佢又走埋我到聞 我都會腳軟  :sweat:

[quote:20b3bc7143="Dennis & Candy"]
如果狗喺屋入便吠 其實反而無所謂 只要我入左屋聽唔到佢吠就可以了 (我嗰層都有隻係咁)
但如果佢大聲到5關門後仍然能聽見 甚至半夜三更嘈醒鄰居就不能接受

其實我之前講ge係喺lift入便嗰D...如果我lift入便隔離係隻狼狗 佢又走埋我到聞 我都會腳軟  :sweat:[/quote]
我都明 呢樣我都唔幫d狗主 但而家佢地好明顯係針對所有狗 如果只係果隻有問題的狗就冇事啦... 唉...
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:91b0246b18="diedsee"][quote:91b0246b18="Dennis & Candy"]

其實我之前講ge係喺lift入便嗰D...如果我lift入便隔離係隻狼狗 佢又走埋我到聞 我都會腳軟  :sweat:[/quote]
我都明 呢樣我都唔幫d狗主 但而家佢地好明顯係針對所有狗 如果只係果隻有問題的狗就冇事啦... 唉...[/quote]

閂埋門仲聽到狗狗吠 其實係因為我地屋苑用料極cheap...唔隔聲 有時莫講話狗吠 我連隔離屋微波爐叮一聲都聽到。不過有d人真係好奇怪 好似diedsee話齋 狗狗吠一聲 stop左佢 有d人仍然要投訴 真係想同佢地和平相處都唔得 (好彩我d隔離鄰舍好好人)....

有一晚 有個細路好忽忙咁跑入1樓lift口大堂 佢話比狗追......如果係無養狗ge人 一定會話狗狗發神經 追住人0黎吠 如果係佢父母 一定又走去投訴........但係有無諗過狗狗點解要吠人???個細路一見到狗就勁跑 我係狗都吠佢....

唔好話有好多無良狗主 其實呢度有好多無理鄰居 我朋友仔就遇到表面話佢隻狗好得意....點知轉頭去投訴佢狗狗吠.....

[quote:28331ef9be="Tomato"][quote:28331ef9be="diedsee"][quote:28331ef9be="Dennis & Candy"]

我都明 呢樣我都唔幫d狗主 但而家佢地好明顯係針對所有狗 如果只係果隻有問題的狗就冇事啦... 唉...[/quote]

閂埋門仲聽到狗狗吠 其實係因為我地屋苑用料極cheap...唔隔聲 有時莫講話狗吠 我連隔離屋微波爐叮一聲都聽到。不過有d人真係好奇怪 好似diedsee話齋 狗狗吠一聲 stop左佢 有d人仍然要投訴 真係想同佢地和平相處都唔得 (好彩我d隔離鄰舍好好人)....

有一晚 有個細路好忽忙咁跑入1樓lift口大堂 佢話比狗追......如果係無養狗ge人 一定會話狗狗發神經 追住人0黎吠 如果係佢父母 一定又走去投訴........但係有無諗過狗狗點解要吠人???個細路一見到狗就勁跑 我係狗都吠佢....

唔好話有好多無良狗主 其實呢度有好多無理鄰居 我朋友仔就遇到表面話佢隻狗好得意....點知轉頭去投訴佢狗狗吠.....[/quote]

咁又幾得意喎...我講嗰賤人....

我地屋苑用料極cheap...唔隔聲 - Yes Agree !!

[quote:640640be5d="Animal Lover"]我地屋苑用料極cheap...唔隔聲 - Yes Agree !![/quote]

這個是最前衛的"睦鄰"設計,讓我們能關心左鄰右里,以推廣政府的"遠親不如近鄰"的口號。 :em17:
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

講緊用料 唔係設計.