藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Tomato
打印 上一主題 下一主題

轉貼:積極爭取動物在社會的生存空間 [複製鏈接]

我都會頂力支持

我諗我哋首先可以集合幾位業主同管理公司討論,如果得不到合理解釋,就係屋苑附近or 多人放狗嘅地方增取多d狗主嘅支持,去同管理公司理論...以上只是本人一些見意希望大家能發表意見,希望不要影響其他人之如又可令我哋呢班狗主和狗狗不要再受到歧視。
:yeah: :yeah: :yeah:

我有時都唔明 點解留下的人知係我隻狗嚮屋企跳呢? 呢點我真係唔明 我嚮屋企做運動都會跳 點解佢唔投訴有人跳 而選擇我隻狗跳呢???
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:2edc079167="diedsee"]我有時都唔明 點解留下的人知係我隻狗嚮屋企跳呢? 呢點我真係唔明 我嚮屋企做運動都會跳 點解佢唔投訴有人跳 而選擇我隻狗跳呢???[/quote]

所以我覺得自己好彩 住隔火層上面....
我有d貴婦狗網友 又係比樓下投訴話佢隻貴婦狗行路好嘈......佢地係咪以為佢養左隻恐龍???查實狗狗腳掌有好厚ge肉枕 行路 / 跳跑點會嘈呢???我諗點嘈都唔會好似人類著左鞋跳跑咁嘈卦??

[quote:6fd3c5e09b="diedsee"]我有時都唔明 點解留下的人知係我隻狗嚮屋企跳呢? 呢點我真係唔明 我嚮屋企做運動都會跳 點解佢唔投訴有人跳 而選擇我隻狗跳呢???[/quote]

欲加之罪,何患無辭! :evil:

[quote:dd9e02c0f7="公公婆婆"][quote:dd9e02c0f7="diedsee"]我有時都唔明 點解留下的人知係我隻狗嚮屋企跳呢? 呢點我真係唔明 我嚮屋企做運動都會跳 點解佢唔投訴有人跳 而選擇我隻狗跳呢???[/quote]

欲加之罪,何患無辭! :evil:[/quote]
我都覺得係 我特登開大個 hifi 佢又唔 complain wor
睇戲時個重低音 bom bom 聲又唔 complain 即係明玩嘢啦 :dead:
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

我是一個唔養狗, 而對狗隻, 動物等都沒有太大的反感.

問題是, 在apartment等高度人口密集及通風設施,隔音設施都不好的地方; 狗隻或其他動物無可否認會對其他住客構成困擾. 即使你已好好照顧及清潔你的寵物和好好處理他們的大小二便,但是寵物本身也會發出特別氣味, 傳出屋外及傳到鄰家,叫人難受. 這正如吸煙的人不會覺得煙嗅, 吸二手煙的人則難受極了. 更惶論其他問題如吠聲, 在屋苑外/內(如L1停車場外的牆身及鐡柱上)大小二便而沒有妥善處理(指某些沒公得的主人), 吠人, 和在地上走動...

我很同情愛狗(或其他動物)人士的感受, 亦覺得動物亦應有它們生存的權利. 但同時, 請你們亦要專重大多數因不喜歡養動物而選擇入住一個在買樓時已在公契內說明不可養動物的選擇者的權益.

其實香港有很多地方都是適合動物和主人一起居住的. 你們選擇這裡, 應該知這裡的守則. 同時亦應專重同意這守則的鄰居的感受. 我們是害怕動物(如狗隻)吠人, 被傳出來的味道會影響及破壞公共地方的.

希望大家關注動物生存/生活權益的同時, 亦要顧及在這裡居住的人的生存/生活權益和感受.
強則戒驕逸,處安有備;弱則暗圖強,待機而動;用兵善乘虛蹈隙,出奇制勝。- 范蠡 (自號陶朱公)

我買樓嘅時候地產同我講呢度養狗係冇問題,我當時亦見好多人帶狗出入,之後先知道呢道嗰d要維護自己居住的生存/生活權益和感受嘅人係咁吾講道理,d狗有氣味...你係狗嚟ga個鼻咁勁人哋屋企養你都嗅到,d 狗係牆身及鐡柱上大小二便...d自由神係L5叫小朋友係坑渠小便佢哋又係狗嚟ga,吠人, 和在地上走動...一隻狗會重得過一個人??人走動d聲好聽d 呀?你哋跟本就係知道養狗嘅人吾敢出聲,所以吾理三七二十一走去投訴咗先....昇悅居都係公契寫明食吾俾養狗,之後組識一個狗主立按法團而家未又可以養,人狗共同坐生活以經係多數人皆會認同,可必要用惡毒手法分開佢吔
:yeah: :yeah: :yeah:

其實我都好唔想同唔鍾意狗GE人一齊住埋一幢樓, 不過我住0向香港, 處處都有唔鍾意狗GE人, 咁究竟我可以住去邊度????唔通我真係要移民????

其實我都好唔想同唔鍾意狗GE人一齊住埋一幢樓, 不過我住0向香港, 處處都有唔鍾意狗GE人, 咁究竟我可以住去邊度????唔通我真係要移民????
Tomato 發表於 2009-10-5 15:58

我有諗過住村屋, 養幾多狗都冇人可以話我。
但係呢d私人樓真係冇咩辦法, 拖狗一定有人望住你, 唯有帶狗狗入"車立"果陣戴口罩…
我知都有人唔mind, 只係令d人既心理好過d。
知唔知遲d整好果個公園可唔可以放狗狗架?