藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: FireFire
打印 上一主題 下一主題

高清機頂盒一問 [複製鏈接]

[quote:8a8aa96892="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

我部電視冇HDMI輸入,唯有用色差線頂著檔,聽說用HDMI線畫質會靚D,但聲音音量不足。
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

哈 昨日(16/9)東方日報先報導點樣可以由大廈接收天線個邊加機頂盒 再將機頂盒signal分出比全大廈(長安村部份樓宇已經咁樣做左)住戶. 咁就個個"標清"無雪花.

優點係不用每戶每機買機頂盒. 大廈用幾萬元做改善工程就已經可以了. 每戶每機最少都睇到"標清"(無雪花).

不過缺點係只可以去到"標清" 2.0聲軌 同無晒第二時高清會有既互動功能. 也未知會否觸及版權問題.
Don\'t worry be happy!! ^_^

[quote:8659c71364="grassman"][quote:8659c71364="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

我部電視冇HDMI輸入,唯有用色差線頂著檔,聽說用HDMI線畫質會靚D,但聲音音量不足。[/quote]
咁係唔係都可以睇高清呢?
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:ac772653e7="kk-in-hk"][quote:ac772653e7="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

http://rcrest.bzone.com.hk/viewtopic.php?t=10706&postdays=0&postorder=asc&start=15
第2頁中段 有提及各種connection分別.[/quote]
thanks!
:zdevil: :zdevil: :zdevil:

[quote:d8b86a25e6="diedsee"][quote:d8b86a25e6="grassman"][quote:d8b86a25e6="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

我部電視冇HDMI輸入,唯有用色差線頂著檔,聽說用HDMI線畫質會靚D,但聲音音量不足。[/quote]
咁係唔係都可以睇高清呢?[/quote]

都算係高清,at least所有台都無雪花飄飄.
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:c09d1debbf="grassman"][quote:c09d1debbf="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

我部老爺plasma都係一樣冇HDMI 所以都係唯有用色差線...
Rambler Crest Soccer Club

[quote:248658e5ec="kk-in-hk"]哈 昨日(16/9)東方日報先報導點樣可以由大廈接收天線個邊加機頂盒 再將機頂盒signal分出比全大廈(長安村部份樓宇已經咁樣做左)住戶. 咁就個個"標清"無雪花.

優點係不用每戶每機買機頂盒. 大廈用幾萬元做改善工程就已經可以了. 每戶每機最少都睇到"標清"(無雪花).

不過缺點係只可以去到"標清" 2.0聲軌 同無晒第二時高清會有既互動功能. 也未知會否觸及版權問題.[/quote]

係唔係即係大家夾錢買幾部機放機樓,每部機set死一個台?長安村係唔係政府俾錢買機頂盒?

[quote:2d37d82abe="BonSam"][quote:2d37d82abe="kk-in-hk"]哈 昨日(16/9)東方日報先報導點樣可以由大廈接收天線個邊加機頂盒 再將機頂盒signal分出比全大廈(長安村部份樓宇已經咁樣做左)住戶. 咁就個個"標清"無雪花.

不過缺點係只可以去到"標清" 2.0聲軌 同無晒第二時高清會有既互動功能. 也未知會否觸及版權問題.[/quote]

係唔係即係大家夾錢買幾部機放機樓,每部機set死一個台?長安村係唔係政府俾錢買機頂盒?[/quote]
似乎係咁 不過由於大廈咁樣做 即係將tv signal收左再轉變格式再播放 未知算唔算"老番"TVB同亞視 - 有違直入直出原則. 大廈管理處未必敢做 - 唔做唔錯嘛.
奇怪長安村又得??
Don\'t worry be happy!! ^_^

[quote:33249fbfcb="Eddy Lam"][quote:33249fbfcb="grassman"][quote:33249fbfcb="diedsee"]我想問有冇人知用3色線同 HDMI 線有冇分別 ga?[/quote]

我部老爺plasma都係一樣冇HDMI 所以都係唯有用色差線...[/quote]
有色差線插頭已經吾算老爺喇! :

Re: 高清機頂盒一問

[quote:f9f0113a12="Mr. & Mrs. FireFire"]諗住買機頂盒...唔知買8仔好定Olevia好~~~~ :?:  :?:  :?:[/quote]

Jeffrey 買左未呀?