藍澄灣業主社群

熱搜: 活動 交友 discuz
樓主: Jess and Burns
打印 上一主題 下一主題

青衣自然徑 [複製鏈接]

[quote:d9cf84d949="hales"]所以開 ISO800 f/4 1/4秒 24mm鏡頭手持 係一o的問題都唔會有的...... :

我自己長鏡 200mm + 1.4X adaptor total 280mm 鏡頭 最盡都可以去到 1/10快門
而保持清晰影像 :
[/quote]

數字上呢個係拍攝可行的Setting,但亦要在較佳的環境下進行。
在光源弱、空壙山坡、攝影負重環境下,仍能拍攝到超遠點的清晰街燈,如果未有真實測試証明,實難相信理論的可行性。
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:1840d5383f="Jess&Burns"][quote:1840d5383f="hales"]
又大師 :dead:
過別相你可能執得太勁 太暗既話推光會好粗粒的
同埋都睇唔到你o的相既EXIF所以估唔到~ :roll:[/quote]

無EXIF 咩?  :dead:[/quote]

今次有了 唔該指點下迷津 :em14:
附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊
===

J&B

你地D相好靚,今次是那位的作品呀?
GK新聞台 ** 我住在這裡是因為我有精神病,不是因為笨!

[quote:2a8ad186fe="grassman"]J&B

你地D相好靚,今次是那位的作品呀?[/quote]

DSCN 字頭的是J

DCS_ 字頭的是B

其實今次影得唔係好滿意.
===

[quote:6b7cd9d36a="grassman"][quote:6b7cd9d36a="hales"]所以開 ISO800 f/4 1/4秒 24mm鏡頭手持 係一o的問題都唔會有的...... :

我自己長鏡 200mm + 1.4X adaptor total 280mm 鏡頭 最盡都可以去到 1/10快門
而保持清晰影像 :
[/quote]

數字上呢個係拍攝可行的Setting,但亦要在較佳的環境下進行。
在光源弱、空壙山坡、攝影負重環境下,仍能拍攝到超遠點的清晰街燈,如果未有真實測試証明,實難相信理論的可行性。[/quote]

呢個唔係理論.......... :dead:

以上計算係真實地計出來用呢個settiing係絕對可以正確曝光的
一般遠景既夜景用 ISO 100 f/8 8秒曝光係o的前前前輩教落既方法來的

係事實上亦要咁樣去做同計算快門來影 因為以前用菲林機械機既時候 係無咁現代化
可以有咁好既測光錶用.....以前測光快門最多只可以測到去 1秒....
所以每個人都要去學點樣去計算合適讀數去影到張正常既相 :dead:

ISO800 f/4 1/4秒快門係一定影得出正常曝光既相的 問題係你有無能力
去hold到1/4秒而唔會手震咁解....

當然雙手有幾定 係因人而異的 有人係可以手持1秒快門影夜景都可以無手震
有人under安全快門之下都係會震 呢樣係好講每個人既體質同練到隻手有幾定的..

[quote:2b3e897319="hales"][quote:2b3e897319="grassman"][quote:2b3e897319="hales"]所以開 ISO800 f/4 1/4秒 24mm鏡頭手持 係一o的問題都唔會有的...... :

而保持清晰影像 :
[/quote]

在光源弱、空壙山坡、攝影負重環境下,仍能拍攝到超遠點的清晰街燈,如果未有真實測試証明,實難相信理論的可行性。[/quote]

以上計算係真實地計出來用呢個settiing係絕對可以正確曝光的
一般遠景既夜景用 ISO 100 f/8 8秒曝光係o的前前前輩教落既方法來的

係事實上亦要咁樣去做同計算快門來影 因為以前用菲林機械機既時候 係無咁現代化
可以有咁好既測光錶用.....以前測光快門最多只可以測到去 1秒....
所以每個人都要去學點樣去計算合適讀數去影到張正常既相 :dead:

ISO800 f/4 1/4秒快門係一定影得出正常曝光既相的 問題係你有無能力

當然雙手有幾定 係因人而異的 有人係可以手持1秒快門影夜景都可以無手震
有人under安全快門之下都係會震 呢樣係好講每個人既體質同練到隻手有幾定的..[/quote]

雖然我有學yoga 但係我拎住部機影相 一按拍攝便會手震  :em08:
===

[quote:b59c140c2a="Jess&Burns"][quote:b59c140c2a="Jess&Burns"][quote:b59c140c2a="hales"]
又大師 :dead:
過別相你可能執得太勁 太暗既話推光會好粗粒的
同埋都睇唔到你o的相既EXIF所以估唔到~ :roll:[/quote]

無EXIF 咩?  :dead:[/quote]

今次有了 唔該指點下迷津 :em14:[/quote]

第一張 你用 ISO 64 f/6.3 快門無可能去到1/180秒咁快咖喎....
你呢張係本身個景影出黎都係幾黑o下再推返光咖??

有無未edit之前既版本可以睇o下!?

[quote:b3421509fc="Jess&Burns"][quote:b3421509fc="hales"][quote:b3421509fc="grassman"][quote:b3421509fc="hales"]所以開 ISO800 f/4 1/4秒 24mm鏡頭手持 係一o的問題都唔會有的...... :

而保持清晰影像 :
[/quote]

有人under安全快門之下都係會震 呢樣係好講每個人既體質同練到隻手有幾定的..[/quote]

雖然我有學yoga 但係我拎住部機影相 一按拍攝便會手震  :em08:[/quote]

好多人都會咖其實~~我見好多人一按快門果一下 係成隻手都向下墜一墜的...
如果你好易震既話 要先留意自己既握機同按快門既動作....

按快門掣係唔需要咁肉緊用力按的 只要輕輕動一下食指就ok...

另外握機係要放鬆去握 你越係用力想hold實佢 係會越震的 放鬆就ok...
拍攝前要吸一口氣 按shutter時最好係閉氣....
右手同自己身體最好係唔好有空位 即係你要夾實個手脾 同時腰以上少少向右傾
手"爭"輕輕用盤骨頂住 右傾呢o下動作係令到自己上半身既重心稍稍向下沉
係可以穩好多的

另外腳就最好可以前後腳企同時左右分開少少(同自己雙膊平行
前後企係好重要 因為當你注意力太過集中既時候 人既身體係會不自然地
向前傾的....

[quote:3e222c955b="hales"][quote:3e222c955b="Jess&Burns"][quote:3e222c955b="hales"][quote:3e222c955b="grassman"][quote:3e222c955b="hales"]所以開 ISO800 f/4 1/4秒 24mm鏡頭手持 係一o的問題都唔會有的...... :

而保持清晰影像 :
[/quote]

雖然我有學yoga 但係我拎住部機影相 一按拍攝便會手震  :em08:[/quote]

好多人都會咖其實~~我見好多人一按快門果一下 係成隻手都向下墜一墜的...
如果你好易震既話 要先留意自己既握機同按快門既動作....

按快門掣係唔需要咁肉緊用力按的 只要輕輕動一下食指就ok...

另外握機係要放鬆去握 你越係用力想hold實佢 係會越震的 放鬆就ok...
拍攝前要吸一口氣 按shutter時最好係閉氣....
右手同自己身體最好係唔好有空位 即係你要夾實個手脾 同時腰以上少少向右傾
手"爭"輕輕用盤骨頂住 右傾呢o下動作係令到自己上半身既重心稍稍向下沉
係可以穩好多的

另外腳就最好可以前後腳企同時左右分開少少(同自己雙膊平行
前後企係好重要 因為當你注意力太過集中既時候 人既身體係會不自然地
向前傾的....[/quote]

唔該晒 :face13:
呢個真係要比心機練下
===

我都想知道下:
以第二、三幅相既情況,因為距離大橋都比較遠,佢應該要用上 tele 鏡,又要手持,又要有咁...長既車燈炫光。而且以佢用 D80 為例,應該用上乜鏡以及乜野 setting 先可以呢? :
(因為用上 tele 鏡既話,雖然用上防震,快門相對亦不能太慢。)